Zajlanak a nagy nyárértékelések és dübörögnek a kulturális események a Balatonnál, miközben a nagy közlekedési beruházások sem állnak le. Nem mellékesen megmenekült egy időre a Kerekedi-öböl és a dörgicsei szőlőhegy is a beépítéstől. Ilyen volt a balatoni hét.

A Balatonra csapadékot nem, csak szelet és hűvös levegőt hozó múlt heti hidegfrontot lassú felmelegedés követte. Ez hétfőre szépen be is érik az Időkép előrejelzése szerint, csendes nyárutói időjárás várható 7 fokos reggellel, 26 fokos nappallal, szikrázó napsütéssel. Kedden lesz a csúcs 12-27 fokkal, majd záporos-zivataros napok jönnek hasonló meleggel. Pénteken aztán újabb masszív hidegfront jön, ami jó pár fokkal visszaveti a hőmérsékletet (vasárnapra már 20 fok se lesz), sok esőt és erős szelet hoz. A Balaton vize 20 fokos.

És most lássuk, mi minden történt a Balatonnál  a múlt héten a vírushelyzettől a természeten, közlekedésen és kultúrán át a turizmus helyzetéig! 

Vírus

Hétfőtől kezdve minden vendéglátóhelynek be kell zárnia este 11-kor, zenés-táncos rendezvény is csak eddig, maximum 500 fővel tartható. Szinte minden zárt közösségi térben kötelező a maszkviselés, így a tömegközlekedésen és boltokban is. A vasúti és a buszmegállókban, állomásokon is kötelező lesz a maszk használata. (24.hu 1.; 24.hu 2.)

Koronavírusos lett több dolgozó, ezért szeptember 23-ig bezárták a tihanyi óvodát. (Veol)

Természet & védelme

Balatonfőkajár, Berhida, Küngös, Sóly, Tés, Veszprém és Zalaszántó már klímabarát településnek számítanak a Balatonnál, az ezt célul kitűző civil szervezet pedig meghirdette a Klímabarát Díjat, amire a települések szeptember 30-ig pályázhatnak országosan. Részletek ezen a linken. (Klímabarát Települések Szövetsége közleménye)

Nem kapott végül engedélyt apartmanház építésére a tulajdonos egy olyan csopaki területen, aminek tőszomszédságában Natura 2000-es védett terület van, a Kerekedi-öbölnél. A tulajdonos addigra kiirtotta a területen lévő erdőt, a kormányhivatal szerint ez illegális volt. (Mérce)  

Dörgicsén változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, mivel a helyiek a szőlőhegyek túlzott beépítésétől tartanak. (24.hu)
 
"Zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat" a Balaton a túlzott beépítések miatt, nem kéne annyi etetőanyagot a horgászoknak a Balatonba dobni és még intenzívebben kéne kutatni a tó ökoszisztémáját – mondta el egy interjúban Jordán Ferenc, a tihanyi Limnológiai Intézet igazgatója. (The VIP)

Közlekedés

Idén is lezajlott a Balaton Boat Show, amin több újdonságot is bemutattak, többek közt egy magyar fejlesztésű hidrogénüzemű üzemanyagcellás kishajót is, valamint 75 kiállító mutatott be 80 hajót. (HelloVidék)

Csak egyben lehet pályázni a Bahartról leválasztott 11 vitorláskikötő 15 éven át történő üzemeltetésére, a feltételeknek rendkívül tőkeerős cég képes csak megfelelni. (Népszava)

Újraindul több, a koronavírus-járványra hivatkozva hibernált vasútvonal, így a 35-ös számú, Siófok és Tab közötti vonalszakasz is. (Iho.hu)

Komoly dugók alakultak ki a veszprémi déli elkerülő füredi csomópontja környékén azután, hogy átépítés miatt lezárták az almádi csomópontot. Ennek keretében egy terelőút építése is elkezdődött, valamint áthangolják a füredi kereszteződés jelzőlámpáját. Eközben a kivitelező bejelentette, a litéri csomópontig végig 2x1 sávon lehet jövő őszig közlekedni. (Veol 1; Veol 2; Veol 3)

Épül-szépül?

Nem épül meg végül a fonyódi Panoráma sétányra tervezett üvegpadlójú kilátóterasz, ellenben rendezik a két meglévő kilátó környezetét és a Szaplonczay sétányt. (HírBalaton)

Sport & strand

60 százalékkal nőtt a balatonedericsi strand forgalma a tavalyihoz képest, Révfülöpön stagnálást, Szigligeten enyhe csökkenést észleltek, Zánkán és Almádiban elégedettek a helyiek. (Veol)

Komoly teljesítményt tett le az asztalra a kerekesszékes Máthé Gergely: megkerülte a Velencei-tó után a Balatont is. (NLC/LikeBalaton)
 
Új tányéros sífelvonó épül az eplényi Síarénában, a tanulólift az A7-es pálya használatát segíti majd. (Síaréna.hu)

Révfülöp után Balatonalmádiban is (a Véghely Dezső utcában) átadott a rendőrség egy kerékpáros szervizoszlopot, ami a szerszámok mellett preventív tájékoztatókat is tartalmaz. (Police.hu)

Kultúra & szórakozás

Gábor Dénes Nobel-díjas mérnök-fizikusnak ültettek emlékfát a balatonfüredi Tagore sétányon. (Balatonfüred.hu)

Hertelendy Ferenc Közösségi Színtérré nevezték át a lesencetomaji faluházat a híres család helyben aktív szülöttje előtt tisztelegve. (Veol)

A Veszprémi Művész Céh festői az általuk mestereiknek tekintett alkotók (Botticelli, Brueghel, Kandinszkij, Mondrian, Keserű Ilona stb.) munkáit gondolták újra és mutatják be egy kiállításon a füredi Kisfaludy Galériában. (FüredKult)

Idén is megrendezték (szeptember 17-19-én) Füreden a Salvatore Quasimodo Költőversenyt, aminek győzteseit ki is hirdették: a különböző díjakat és különdíjakat Lövétei Lázár László, Zsávolya Zoltán és Garaczi László kapták. (a Salvatore Quasimodo Alapítvány közleménye)

Október 22-25. között rendezik a X. Mozinet Filmnapokat országosan, Veszprémben és Tapolcán is vetítik majd a nagy idei fesztiválokról – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – összeollózott filmeket. (Mozinet Filmnapok közleménye/Tamás Dorka)

Bor & gasztro

Módosította boroscímkéit a Folly Arborétum és Borászat: bizonyos fáik kéregmintázatát rajzolták a címkékre, elsőnek a kéknyelűre került rá az arizonai ciprus. (Folly Arborétum és Borászat közleménye)

Turizmus & szállás

Ugyan tele volt a Balaton a nyáron, júliusban azért 18 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek itt a belföldi vendégek, mint tavaly, a külföldieké pedig 75 százalékkal zuhant be, ők 166 ezren voltak. Van remény a combosabb őszi vendégforgalomra is, a talpon maradó balatoni szolgáltatók is efelé terelnék a turizmust. (Portfolio)

Felzárkózott a Balaton hétköznapi látogatottsága a hétvégihez nyáron, a fővárosiak még mindig a keleti medencét preferálják jobba és a déli parton 30 százalékkal több látogató fordult meg – derült ki a LocSight balatoni piacelemzéséből, ami ezen a linken egy interaktív térképen is megnézhető. (24.hu)

Felemásan alakul az év a két nagy zalai fürdővárosnak: Zalakaros elsősorban a belföldi vendégekre épít, így a járvány ellenére is jó számokat hozott, míg a külföldiekre bazírozó Hévíz nagyon megszenvedi a nem magyar vendégek elmaradását. (Zaol)

Minden negyedik hazai kutyabarát szálláshely a Balatonon található, de a Szállás.hu és a Kutyabarát.hu részletes felmérése a kutyás utazók rengeteg szokására is rávilágít. (Balaton.hu)

Ingatlan

A járvány ellenére folyamatosan dőlnek meg a balatoni ingatlanárrekordok, sokan a népszerűbb települések környékén keresnek inkább házat, üdülőt, így itt is felmentek az árak. (Üzlet & Utazás)

Köz & ügyek

Nem egyeztek ki a polgármesterrel a helyi képviselők, ezért a testület feloszlatta magát Balatonberényben szerdán, hamarosan időközi választást írnak ki. (Index)

A járvány miatt bedőlt turizmus rendkívüli intézkedésekre sarkallta Hévízet: mivel egymilliárd forint hiányzik a működési költségek fedezetéből, 24 embert elbocsátanak a város intézményeiből, és további megszorítások jöhetnek. (Zaol)

Külföldiek a Balatonnál

Két fiatal román turista összehasonlította a Balatont a román tengerparttal és hazájuk számára lesújtó következtetésre jutottak: a Balaton ugyan csak egy sekély tó, de pazar turizmust építettek rá a magyarok, miközben a vendéglátás legrosszabb reflexeivel találkoztak a Fekete-tengernél. (Roadster/Filantropikum/Adevarul)

Címkék