Különleges varázsa van a Nivegy-völgy fővárosának, a Zánka felett elterülő Szentantalfának. Hegyek övezik szinte minden irányból, szőlőtőkék néznek le rá, derék polgárok szaladnak a dolgok után. Fotósunk elmerült kicsit ebben a látogatókat is rabul ejtő mikrovilágban.

Jó kérdés, kinek mit jelent Szentantalfa. Mert ez a sokszínű község a Nivegy-völgy kvázi fővárosa, ahol találkozik a partvidék és a Balaton-felvidék, ahol vegyül a helyi és a turista, ahol erős a hit az emberekben, és persze aminek környékén remek bort lehet inni. Szentantalfa azon kevés északi parti falvak egyike, ami még él, cirka 430 lakosa van, de ha az ember átautózik rajta Zánka és Nagyvázsony között (egy tökéletes minőségű panorámaúton), akkor látja csak, mennyire központi szerepe van a falunak. Csak annyit mondunk, hogy saját bioborászata, benzinkútja, sőt tekepályája is van.

A lakosság jelentős hányada egy kisegyház, a Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezetének híve, szorgos, derék népesség. Turisztikailag nyilván a Dobosi családot kell kiemelni, akik remek bioborokat és sajtokat is készítenek, valamint Zsóka Fogadója a vendégek fontos origója. A községet először 1276-ban említik, később kisebb nemesek, királyi farkasvadászok, veszprémi püspökök, sőt az Esterházyak birtoka is volt. Ma pedig lelkes turisták, dolgos helyiek és kiváló borászok népesítik be a falut, amit fotósunk igyekezett bejárni és elkapni a legszebb pillanatait.

A cikk elkészültét támogatta a Fox Autorent Magyarország Kft.

Címkék