A badacsonyi borászt kilencedik alkalommal jelölték a címre.

A jelölési szakasz során a Magyar Bor Akadémia (MBA) felkérésére rekordszámú, háromszáznál is több borász, borszakíró, borszakértő, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier, séf és az ágazathoz más módon kötődő szakember küldte el jelölését - idézte fel a pénteki online eredményhirdetésen Zilai Zoltán, az MBA elnöke, írja az MTI.

Az idén harmincadik alkalommal odaítélt Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet a hagyományoknak megfelelően a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.  

A díjra idén Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék), ifj. Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred-Csopaki borvidék), Ipacs-Szabó István (Vylyan Pincészet, Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Nyakas Pince, Etyek-Budai borvidék) kapott jelölést.

Borbély Tamást a kilencedik alkalommal jelölték az elismerésre. A borász a családi birtokon tanult bele a borkészítés alapjaiba. Később a világot járva tanulta meg tisztelni azt a rengeteg lehetőséget, amelyet a borvidék magában hordoz: többek között a termőhelyek változatosságát vagy a vulkáni tanúhegyek és a Balaton hatását a sokrétű badacsonyi terroirra.

A Borbély Családi Pincészet története 1981-ben kezdődött, Borbély Gyula és Gabriella ekkor telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon. 1996-ban „több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva” alapították újjá, olvasható a borászat honlapján.

A 23 ha-os családi birtok ültetvényei a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Főként a borvidékre jellemző szőlőfajtákkal (olaszrizling, szürkebarát, muscat ottonel, rózsakő, kéknyelű, zeusz, stb.) foglalkoznak, a frissebb stílustól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borokig széles a kínálatuk.

A pincészet karakteres borai számos borversenyen bizonyítottak már: a 2013-as Bács hegyi Olasz rizling 2016-ban halmozta az elismeréseket (aranyérem az Országos borversenyen, a VinAgora nemzetközi borversenyen, a legjobb magyar fajtabornak járó Figula Mihály emlékdíj, stb), de díjnyertes a KARÓS Olasz rizling limited selection 2015, a Bóbita gyöngyözőbor, a Bács hegy Olasz rizling válogatás 2015 és Kéknyelű selection 2016 is.

Címkék