Egy hónappal meghosszabbították a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, vele együtt az esti kijárási tilalmat is. Elfelejthetjük a szilveszteri bulikat, de legalább Tom Jones jön a VeszprémFestre. A hévízi tóban egy ideig nem lehet csobbanni, de síelhetünk az eplényi Intersport Síarénában. Az elmúlt napok történései egy csokorban.

Enyhébb időjárással léptünk át a télbe december első napjain, hétvégére fokozatosan emelkedett a hőmérséklet, ami Mikulás napjára (vasárnapra) már tíz fok köré is tetőzött. A hónap második hete már jóval ingadozóbb lesz az Időkép előrejelzése szerint. Erősen felhős időre számíthatunk, hétfőn és csütörtökön várható esőzés is, a hőmérséklet pedig 4-7 fok között lesz ezekben a napokban.


És most lássuk, mi történt az elmúlt napokban a vírushelyzettől kezdve a környezetvédelmen át az építkezésekig!

Vírushelyzet

Müller Cecília országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján a hévízi tófürdő is bezárt december 1-jén. A fedett fürdőben a járóbeteg-ellátás azonban továbbra is zavartalanul üzemel. (MTI, We Love Balaton)

Az Operatív Törzs döntése alapján egy hónappal, azaz január 11-ig, hétfőig hosszabbítják a jelenlegi intézkedéseket, vagyis addig biztosan érvényben lesz a kijárási tilalom és a többi járványügyi szabályozás. Arról, hogy Szenteste tehetünk-e majd kivételt, december 21-én, hétfőn kapunk információt, az azonban már most biztos, hogy szilveszterkor biztosan nem lehet majd este 8 után utcára menni. (Orbán Viktor – Facebook)

Gasztró

Borbély Tamás lett az Év Bortermelője. A badacsonyi borász a családi birtokon - Borbély Családi Pincészet - tanult bele a borkészítés alapjaiba, a díjra idén kilencedik alkalommal jelölték. (MTI, We Love Balaton)

Új bor készítésével kísérleteznek a Szent István Egyetem Georgikon Campusán. Az úgynevezett töppesztéses eljárással készülő szalmabor nevét a szőlő szalmaágyon való érlelésről kapta. A két éve zajló kísérletről nemzetközi tanulmány is készül. (TV Keszthely)

Turizmus & szállás

December 3-án, csütörtökön kinyitott az eplényi síaréna. Legalább 20 négyzetméter jut egy-egy látogatóra a pályákon, de a szervezők hangsúlyozzák, hogy a vendégek kerüljék a tömörülést, és tartsák be az érvényes járványügyi szabályokat. (Intersport Síaréna Eplény közleménye)

Három településsel, Herenddel, Zirccel és Kislőddel bővítették a balatoni turisztikai térséget, közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Várhatóan jövőre megkezdődik a világörökségi várományos helyszínek, így a Balaton felvidéki kultúrtáj felülvizsgálata is. (MTI)

Közlekedés

Várhatóan január 8-ig, péntekig kell pótlóbuszokkal utazni Székesfehérvár és Balatonfüred között. Mindez az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakaszának villamosítása miatt történik így. (MTI)

Környezet & védelme

Több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket a Bakonyban és a Balaton-felvidéken a Tisztítsuk meg az országot! program keretein belül. Az Agrárminisztérium (AM) irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén azonban év végéig zajlik a hulladékmentesítés. (MTI)

Már a veszprémi miniszobrok sem fáznak a télen, Leonóra, Ernő és Ödön is kapott egy-egy meleg sálat. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa - Facebook)

Épül-szépül

Számos balatoni strand újulhat meg a közeljövőben, ugyanis 28 balatoni település 61 strandja összesen 1,7 milliárd forint támogatáshoz jutott a Kisfaludy Program 4. strandfejlesztési pályázatán. A nyertes strandüzemeltetők, strandok listáját itt nézhetitek meg. (Balatontipp

Felújítják az egykori tapolcai vár romjait. A Romkert 2 millió forint értékben elnyert pályázatát faljavítási, felfalazási munkákra fogják fordítani. (Wass Albert Könyvtár és Múzeum - Facebook)

A Tihanyi Tájházak is megújulnak, két épületét, a Parasztgazda házat és a Halászcéh házat újítják fel. A Tájházak várhatóan 2021 tavaszán nyitják ki kapuikat a látogatók előtt. (Tihanyi Visszhang)

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói és hallgatói úszóház-koncepciókat dolgoztak ki a Balaton partján. Az Úszóháztervezés a Balaton parton című kurzusheti programjukon készült világító torony, vízi terek és úszóházak terveit itt nézhetitek meg. (Építészfórum)

Lezárták a gyenesdiási Festetics-kilátót, amely a tervek szerint jövőre már megújult szerkezettel várja ismét az kirándulókat. A munkálatokat a Bakonyerdő Zrt. munkatársai végzik. (Kunos Gábor – Facebook)   

Köz & ügyek

Átszervezik a Balatoni Limnológiai Intézet működését, többek közt leválasztják az Ökológiai Kutatóközpontról, de várható Jordán Ferenc jelenlegi intézetvezető távozása is, aki nem mellesleg hevesen kritizálja a döntéshozókat a kialakult helyzet miatt. (VálaszOnline)

Kultúra

Újabb fellépőket jelentettek be a VeszprémFest szervezői: Tom Jones és Jamie Cullum is koncertet adnak a fesztiválon, 2021. július 14-én és 18-án. (VeszprémFest közleménye)

Címkék