látnivalók & kultúra

Köpönyegdarabolás mesterfokon, avagy járd végig a balatoni Szent Márton-utat!

Szerzők

  • We Love Balaton

2020. 05. 21. 17:58

A magyarok többségének Szent Márton nevének említése összekapcsolódott a szent névnapjára sütött liba láttán meginduló nyálelválasztással. Akik jobban beleásták magukat a szentek históriáiba, azok minden bizonnyal hallottak a „köpenyvágós” amiens-i jelenetről. De mi az, ami az őszi borvacsorákon és néhány barokk oltárképen kívül a Balaton környékéhez köti a szentet? Megismerkedtünk a balaton-felvidéki Szent Márton-úttal.

A Szombathelytől egészen a Loire völgyében található Tours-ig húzódó Szent Márton-út nem valamiféle „szegény ember Caminója”: a magyar–szlovén–horvát–olasz–francia koprodukcióként létrehozott, a névadónak mint „európai személyiségnek” (personnage européen) és mint „az egymással való megosztás szimbólumának” (symbole du partage) dedikált útvonalat 2005-ben nyilvánította az Európa Tanács Európai Kulturális Útvonallá, amit a teljesíteni kívánók egy „pass eurocitoyen”-nak becézett útlevéllel teljesíthetnek – világnézet szerint zarándoklatként vagy éppen tematikus túraként. E kezdeményezés egyik spinoffja a Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Balatoni Múzeum együttműködésével tavaly megnyílt négyszakaszos útvonal Keszthely és Veszprém között.  

1. szakasz – Keszthelytől Zalaszentmártonig

Keszthelyen rögtön három helyszínt is meg lehet látogatni: a Festetics-kastély parkjában egykor állott Szent Márton-templom emlékhelyét, az onnan származó és a Balatoni Múzeumban őrzött keresztelőmedencét, valamint a Szent Miklós-temetőkápolna Mártont ábrázoló, a XIV. századból származó külső falképeit.

A kis magyar Weimart elhagyva az út a gigantikus adventi Betlehem-diorámáiról elhíresült Vörsön keresztül vezet egészen a szent lábnyomának bronz mását őrző Zalaszentmártonig, ahol egyben keresztezi is a „nagy” Szent Márton-utat.

2. szakasz – Szigligettől Nyírespusztáig

Szigligeten egy némileg posztmodern állomással folytatódik a túra: tekintettel arra, hogy az eddigi ásatások során semmilyen várkápolnára nem bukkantak, ezt orvosolandó 2010-ben építettek egyet és azt Szent Mártonnak ajánlották, akárcsak Káptalantóti és a Tapolcához tartozó Diszel templomait. Az említett templomok mellett még több kápolnát, romot és helyi érdekességet - pl. Első Magyar Látványtár - is ajánlanak a túrázók figyelmébe a Sümeg felé vezető úton.

A volt püspöki székhelyen egy újabb művészettörténeti unikum felhajtására nyílik lehetőség, ugyanis Padányi püspök barokk palotáját néhány éve kezdték renoválni és egy korábban befalazott kápolnában egy újabb Szent Márton-ábrázolásra bukkantak. A képen Márton épp a vehemensen fellépő Sátánnal küzd meg. (Amennyiben ez nem volna elég műélvezet, úgy azt már mi tennénk hozzá, hogy a város néhány utcával arrább található plébániatemplomát „a magyarok sixtusi kápolnájának” is becézik freskói miatt.) A szakasz ezután nyugatra kanyarodik és a nyírespusztai Szent Márton-imaháznál ér véget. 

3. szakasz – Óbudavártól Balatonudvariig

A harmadik szakasz Óbudavár építészeti szempontból egészen letisztult templománál veszi kezdetét, azonban ezt jól ellenpontozza a szentély fölötti felirat, ami tulajdonképpen akár az útvonal szlogenje is lehetne:

„Szent Márton püspök meghalni sem félt, élni sem vonakodott.”

Az útvonal ezután Barnagon át vezet az elsősorban temetője miatt híressé vált Balatonudvariba.

A helyi templom megtöri a köpönyegvagdalás mártoni gesztusának oltárképi monotonitását, a festményre ugyanis egy liba is felkerült, méghozzá igen előkelő helyre. Jelenléte nem olyan meglepő, ha tisztában vagyunk a legendával, miszerint Márton a háta közepére kívánta, hogy Tours püspöke legyen, így az őt megválasztó híveinek szeretete elől egy libaólba menekült. Az ottlakók viszont úgy döntöttek, hogy gágogássukkal inkább leleplezik a vonakodó egyházfit.

4. szakasz – Balatonalmáditól Veszprémig

Az utolsó szakasz egy igazi különlegességgel kezdődik, az Almádihoz tartozó Vörösberény temploma ugyanis többször gazdát és felekezetet cserélt története folyamán. A legutolsó alkalommal – amikor is a katolikusoktól a kálvinistákhoz került – olyan jól sikerült mindez, hogy új gazdái fallal és vizesárokkal vették körül az azóta is csak „erődtemplomként” emlegetett imahelyet.

Ezután már csak utolsó állomásként Veszprém, a királynék városa van hátra, ahol a sokat emlegetett Padányi püspök és Márton alakjait érdemes megkeresni a Szentháromság-szoboregyüttes figurái között.

Az útvonallal kapcsolatos további információkért keresd fel a Keszthelyi Városvédő Egyesület honlapját. A Szent Márton-út további magyarországi szakaszaival – amik nem egy alkalommal a Balaton környékét is érintik – kapcsolatos információkért kattints ide.

Minden eddiginél kedvezőbb béren kívüli juttatások SZÉP-kártyával

Aki béren kívüli juttatásokban gondolkodik, jól teszi, ha a döntését június 30-ig meghozza, hiszen a megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a SZÉP-kártya mielőbbi feltöltése mellett szólnak. A friss szabályozás csaknem megduplázza az elkölthető keretet és felére csökkenti a kártyára utalt összeg utáni adóterhet.

A munkáltatónak a 2020. április 22-től június 30-ig tartó időszakban nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetnie a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után, azaz a jelenlegi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken. Ezzel párhuzamosan a 2020-ban a kedvezményes adókulccsal adható rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra emelkedik, a költségvetési szerveknél pedig 200 ezerről 400 ezer forintra nő.

Szintén a több mint 24 000 elfogadóhelyen díjmentesen használható – és a vállalatok számára is költségmentesen igénybe vehető – SZÉP-kártya mellett szól, hogy a különböző alszámlák keretösszegei kimondottan rugalmasan használhatóak fel. Szállásunkért, gyógyfürdő- és strandbelépőnkért például mindhárom alszámláról fizethetünk. A szálláshely zsebünkből ugyanúgy költhetünk például a hotel egyéb szolgáltatásaira is, míg a vendéglátás alszámlánk éttermekben, gyorséttermekben, munkahelyi menzán vagy akár a sokak által igénybe vett étel-házhozszállításkor is használható.

Hasonló tartalmak