Nem lőjük el itt most a mákos szóvicceket, helyett inkább ajánlunk egy olyan bisztrót, ami ideiglenesen leköltözött a Balatonra, Nánásiék tőszomszédságába. Pompás strandételek merőben újragondolva, kellemesen zöld környezet és sok érdeklődő, ez a MÁK pop-up foodtruckja.

Kissé borongós, nem épp a júliusra jellemző időben érkeztünk Ördög Nóra és Nánási Pál Nekem a Balaton fedőnevű delikátboltjához csütörtökön, ennek ellenére kisebbfajta tömeg fogadott minket. Azonban ezúttal nem Nánásiékhoz jöttünk Balatonakarattyára, hanem a szomszédjukba bebútorozott szerény food truckot akartuk közelebbről megtekinteni. Ebben a food truckban ugyanis egy ismert fővárosi bisztró-étterem, a MÁK csapata rendezte be konyháját és fészkét.

Érdekes, és nagyon tipikusan 2020-as sztori az, ahogy a MÁK idekerült. Mizsei János séffel, Vajda Zsófia üzletvezetővel és a csapat tagjaival beszélgettünk minderről. Kiderült, Pesten március 14-én vittek ki utoljára ételt az asztalokhoz, a koronajárvány miatt be kellett zárniuk (két napra rá ugye be is jelentették a veszélyhelyzetet), azóta a fővárosi egységet ki se nyitották, csak báziskonyhaként használják.

"Agyaltunk sokat, hogy mi legyen, azt gondoltuk, nem fér bele a MÁK profiljába ez a házhoz szállítós vonal."

"Agyaltunk sokat, hogy mi legyen, azt gondoltuk, nem fér bele a MÁK profiljába ez a házhoz szállítós vonal."

– mondta az üzletvezető. Ment a nagy fejtörés, és akkor kipattant a szikra valamelyik fejből. Itt nyitunk egy képzeletbeli zárójelet és időgépbe ülünk (visszafelé): még januárban egy Ördög Nóráékkal való beszélgetés során felmerült, hogy ők meg kisboltot nyitnának a Balatonnál. Vissza a jövőbe: ez a beszélgetés eszükbe jutott a MÁK-osoknak, amikor meghallották, hogy Nánásiék megnyitották a boltjukat, hát kiadták a jelmondatot: "gyerünk a Balatonra!"

Áprilisban meglátogatták Nánásiékat Akarattyán, és hamar meg is szülték a megállapodást, a MÁK leköltözik melléjük, pop-up jelleggel. Megkapták az engedélyeket és jöhetett a csöppnyi bisztró. Mindenesetre találni kellett egy bérelhető foodtruckot. Innentől a "koncepció az volt, hogy a MÁK ízvilága, stílusa visszajöjjön". Akartak valami nagyon balatoni ételt, a lángos ötlete innen érkezett:

"Úgy voltunk vele, hogy ez egy annyira kultikus étel, a Balatonon annyira kihagyhatatlan, hogy megnézzük, mihez kezdhetünk vele."

"Úgy voltunk vele, hogy ez egy annyira kultikus étel, a Balatonon annyira kihagyhatatlan, hogy megnézzük, mihez kezdhetünk vele."

Ebből adják el a legtöbbet, ezzel indultak volna az Év Strandétele versenyen (ha nem csúsznak le időben a nevezésről). Különlegessége, hogy a tésztájába mák és kefír is kerül, fix feltétként pedig kétféle vászolyi sajtot, füstölt fokhagymaolajat és savanyított medvehagymatermést passzintanak rá. De a rendkívül kurta, folyamatosan változó, MÁK-stílusú étlapon azért több érdekességet is találtunk. Például a harcsapaprikást, ami gőzölt wonton-tésztába volt töltött konfitált harcsát jelent ordával, ropogósra pirított hajdinával és kápiapaprikával. A kacsa tacójuk se köznapi: egy rizslepényt töltenek meg sóskás-uborkás gribiche-mártással, tépett kacsacombbal, lilakáposztával, édesköménnyel, mustármaggal és sóska emulzióval (ezt is tervezték indítani a strandételversenyen).

Lássuk a tojásos nokedlit: főtt speclit pirítanak vaslapon (a tésztában alapból van tejföl és túró), összekeverik salátával, szuvidolt és dehidratált tojással, krémes-mustáros tojáshabbal, savanyított medvehagymavirággal. "Teljesen új szintre van emelve a nokedli, de mégis megvan a klasszikus nokedliíz" – lelkendezett Zsófi (mi is ezt tettük kóstolás után). Akad még kacsamájpástétom gombával és hortobágyi Angus marhaszegy blansírozott koktélparadicsommal, paradicsomlekvárral, sárgadinnyével a főételek között, ez utóbbi a legkomolyabb főételük, csak a hús 11 órát tölt a sütőben, ez vissza is köszön a parádés ízvilágon.

Egyetlen desszertjük van mindössze: a nyárias, hűs madártej, amiért "nagyon odavannak az emberek". A gőzölt tojásfehérje, mákos vaníliasodó, fanyar jostapüré (az egres és ribizli keresztezése) kombináció miatt ez nem csoda.

Az itallap szándékosan szegényes (egyféle ásványvíz és a Kreinbacher egyféle pezsgője van rajta), aki inni akar, vegye meg bátran a szomszédos delikátban, és üljön le vele ide. A lángos, a taco és a nokedli marad csak fixen a nyári étlapból, a többi ételük egyébként változni fog. Nem úgy, mint a lebomló tányérok és evőeszközök és a környezet védelme.

Az biztos, hogy láthatóan nagyon élvezi a csapat a balatoni létet, pedig a komfortzónából nagyon ki kellett lépniük. Egy foodtruck zsúfolt terében főzni azért más kávéház. Aki ki akarja próbálni a MÁK-életérzés balatoni kiadását, augusztus végéig jöjjön (kedd kivételével minden nap 11.30-21.00 között), mert szeptembertől – ha a Covid-járvány nem kavar be – mennek vissza csapatostul Budapestre. Utánuk meg a törzsvendégek, akik most is képesek a Balatonig leautózni egy MÁK-os fogásért.

Címkék