Az idén egy kicsit megint közelebb kerülünk ahhoz, hogy már a tóhoz bringával érkezhessünk meg Budapestről: a Budapest-Balaton biciklis összeköttetés kiépítése 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik 2021-ben. A beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze.

2021-ben is folytatódik a főváros és a magyar tenger közötti kerékpárút kivitelezése 2,9 milliárd forintból. A tervek szerint 2021 második felében átadják a teljes Budapest-Etyek szakaszt, a Székesfehérvár bevezetőt és a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt, írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményére hivatkozva az MTI.

A tervek szerint a kivitelezők nyárig dolgoznak majd a Balatoni Bringakör egyes déli parti részein. Összesen 1,3 milliárd forintból számos építési engedélyköteles szakasz újul meg Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonszárszó, Balatonőszöd, Balatonlelle településeket érintve.

2021 tavaszán folytatódnak a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel-festését magukba foglaló nem-engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig.

Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

Addig is, könnyebb és egyszerűbb lesz a kerékpárok vonaton való szállítása is: 2020. novemberében megállapodást kötött a MÁV-Start és a Magyar Kerékpárosklub.

Az online kerékpárjegy megvásárlása előtt kiderülne a vonatok várható telítettsége a biciklikre vonatkozóan, például egy zöld-narancssárga-piros színskála segítségével. A kiemelt turisztikai úti célok felé egyszerűbb kerékpárjegy konstrukciót dolgoznának ki, valamint további cél, hogy az autóbuszokon, pótlóbuszokon is lehessen majd biciklit szállítani. 

Az is cél, hogy 2021 nyarától a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztatók, edukációs anyagok és ábrák segítsenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében.

Címkék