Két évet kellett várni, de megérte: Örvényes felújított és továbbra is ingyenesen látogatható strandja nemcsak új fogadóépületet, napozó- és úszóstégeket, hanem egy árnyékos, nagy játszóteret és sportpályákat is kapott. A strandbisztróban burgereket és meglepően gazdag italkínálatot találtunk, de van, ami nem változott a régi időkhöz képest: maradt a családias légkör és az a kicsit időtlen, békés hangulat, ami az északi part strandjaira július közepén már egyre kevésbé jellemző.

Örvényes egy apró, eldugott település a Tihanyi-félsziget közelében. Az örvényesi vízimalom mellett sok árnyékos felülettel rendelkező szabadstrandjáról híres, az utóbbi években a 71-es út mellett található, kerékpáros-pihenőként is működő gasztrohely miatt is többen állnak meg a településen. (Itt nyitott balatoni kirendeltséget a Másik Bolt, volt már itt bohém bár is, jelenleg a Random Bagel Bar üzemel a területén.)

Örvényes tehát a csendesebb, strandon pihenős balatoni nyaralás hívei számára tökéletes hely – leszámítva az elmúlt 2 évet, amikor a strand felújítás miatt zárva tartott. A település önkormányzata még 2017-ben nyert forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium TOP-os pályázatán a régió legnagyobb strandfelújítási projektére.

A megvalósítás csak 2021 májusában fejeződött be: az első engedélyezett terv ugyanis sokkal többe került volna, mint a támogatás összege, írta még februárban a Hirbalaton.hu. Az újabb tervben csökkentették az épületek méretét, majd több szerződésmódosítás után elkészült a fogadóépület és a parkoló.

A továbbra is szabadstrandként működő partszakaszt egy, a 71-es útról leágazó úton lehet megközelíteni. A vízhez vezető néhány száz méteres földúton rövid ideig úgy érezhetjük, Örvényesen megállt az idő, aztán ezt felülírja az új, ingyenes parkoló és a strand új fogadóépülete. Szinte minden megújult itt, de van, ami nem változott: a családias légkör és az a kicsit időtlen, békés hangulat, ami az északi part strandjaira július közepén már egyre kevésbé jellemző.

Az a cél, hogy a törzsvendégek úgy érezzék, hazajöttek

A régi bejáratot teljesen elbontották, az új strandépület alsó szintje ad helyet a vizesblokknak, az elsősegélynyújtó helyiségnek, a strandcikküzletnek és az Első helyünk nevű bisztrónak, az emeleten napozóteraszt és személyzeti szállásokat alakítottak ki.

A strand közepén található nagy, homokos játszótérre napvitorlák vetnek árnyékot, a megnövelt zöldterületen szinte biztos, hogy mindenki talál árnyékos helyet a fák alatt. A vízbe jutási felületet napozó- és úszóstégekkel növelték meg. A víz itt viszonylag gyorsan mélyül, ezért a kisgyerekes családok nagy örömére a kicsiknek gyereköblöt alakítottak ki. Bár nem tartozik a nagyobb strandok közé, jutott hely tengó- és focipályának is, és lehet kajakot, vízibiciklit, SUP-ot bérelni a partszakasz szélén található kölcsönzőben. 

A nemrég átadott strandot négycsillagosnak minősítette a Balatoni Szövetség, és a partszakasz elnyerte Veszprém megye önkormányzatának különdíját is.

A strand üzemeltetését Keczán Pál vállalkozó csapata vállalta, korábban ők vitték az egykori tihanyi városi strand helyén megnyílt Dorko, majd a jogi digitalizációval foglalkozó startupról elnevezett Legisly Tihany Beachet is. Strandüzemeltetési tapasztalatból tehát nem volt hiány, és a strand új felelősei fontosnak tartották azt is, hogy ne legyenek felesleges változtatások.

 „Az volt a hozzáállásunk, hogy megőrizzük azt, ami eddig jól ment, hogy a törzsvendégek úgy érezzék, hazajöttek” 

 „Az volt a hozzáállásunk, hogy megőrizzük azt, ami eddig jól ment, hogy a törzsvendégek úgy érezzék, hazajöttek” 

– mondja Szintai Dániel, a Legisly Örvényes Beach egyik munkatársa. „A helyiek és a törzsvendégek már a munkálatok idején gyakran ellátogattak a strandra, és elmondták, mi volt az, ami régen jó volt, és hogy hogyan képzelik el a folytatást. Mi pedig nyitottak voltunk az ötleteikre” – teszi hozzá.

Burgerek, pulled pork, koktélok

Amellett, hogy az új csapat megtartott egy sor „hagyományt”, a gasztronómia területén teljesen új kínálatot vezetett be. Az Első helyünk nevű strandbisztró étlapjára a megszokott strandételek mellett burgerek és roston sült fogások kerültek. (A névválasztás oka az, hogy korábban soha nem csináltak ilyesmit.)

Feketére színezett buciban is lehet kérni az Angus burgert (3390 Ft), a marhaburgert (2390 Ft) és a pulled pork burgert (2790 Ft), a könnyedebb szendvicsekre utazóknak csirke- és vega burgert ajánlanak. Felkerült az étlapra a roston sült és a currys csirke, a hekktörzs, a cigánypecsenye is, hiszen egy beszélgetős vacsorára is sokan jönnek a partra. Amikor a strandon jártunk, már javában készült a beach bar épülete, ahol a tervek szerint a bisztrótól eltérő lesz az étel- és az italkínálat, smoothie-k, gofri és lángos  is kapható lesz.

„Kevés olyan strand van a Balatonon, ahol ilyen széles az italválaszték” – mondja Szintai Dániel: a beach bar kínálatával együtt a jövőben csak sörből hétfélét tudnak adni, a borlapon főleg helyi pincészetek borai szerepelnek (egy részük kimérve is), és annak sem kell csalódnia, aki koktélozna egyet a naplementében.

Ahogy anno a Tihany Beachen is, itt is odafigyelnek a környezetre. A strandot este napelemes lámpák világítják meg, a meleg víz egy részét napenergia biztosítja. A szelektív szemétgyűjtés természetesen alap, az üdítőket és a söröket repohárban adják.

DJ-szettek, retró bulik, SUP-túrák

Az Örvényes Beach nemcsak strand, hanem közösségi hely is. A vendégek szívesen maradnak akkor is, amikor már nem a fürdés a fő program: a kivetítőn lehet meccset, sporteseményeket nézni, az egyik asztalnál komoly kártyaparti zajlik, amíg beszélgetünk.

A strand csapata rengeteg programot biztosít: a „Sunset szerdákon” DJ-k adják az aláfestést az esti Balaton látványához, csütörtökönként ismert borászok tartanak borkóstolót a parton, és a helyiek javaslatára megmaradnak az immár hagyományossá vált retró bulik is. Kisebb és nagyobb koncerteket, röplabdabajnokságot és más sportversenyeket, SUP-túrákat szerveznek, a cél, hogy akár szeptember végéig járjanak ide a vendégek – enni, bulizni, barátkozni. Amiről egy strand szól a fürdés mellett.

Címkék

Elérhetőségek

Legisly Örvényes Beach 8242 Örvényes, Fürdő u. 41. Facebook-oldal