Az 5. alkalommal megrendezett Mondial du Fromage versenyre 48 országból
csaknem 200 kiállító érkezett, és összesen 952 sajtot kóstolt
végig a zsűri. 153 sajt kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet.
A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként érdemelte ki a Mondial du Fromage-on való indulást. Az idei versenyen egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet
–
Balaton nevű sajtjáért.
A Balaton egy érlelt, zsíros, pasztőrözött tehéntejből
készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, a sajt két
hónapos koráig kétnaponta, majd hetente kétszer forgatnak kézzel, a kérgét
pedig sós savóval mossák, olvasható a sajtműhely közleményében.
Az esemény keretében zajlott a „sajtok Bocuse d’Or”-ja is, ahol 11 versenyző készített a nézők előtt sajttálakat, sajtos ételeket.
A 2014 novemberében nyílt Vászolyi Sajtmanufaktúrában Reményik Kálmán irányítása alatt készülnek a finomabbnál finomabb fűszeres, fehérpenészes stb. sajtok és a tejszínes hatású krémsajtok. A manufaktúra Balaton sajtja már háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.