Október második hétvégéje is bőven tartogat balatoni programokat számotokra. A szüret végéhez közeledve a fő hangsúly természetesen a szőlőkön lesz, de nem akárhogy: a népszerű Homola Pincészetnél borkóstoló, a Tagyon Birtokon élményszüret, Siófokon pedig a Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt vár titeket. A murci kedvelőinek két fesztivált is érdemes feljegyezniük a naptárba, a balatonlellei Kishegyen és a Nivegy-völgyben, de az igazi őszhangulat megízleléséhez érdemes a Balatonbogláron megszervezett Töklámpás Fesztiválra is ellátogatni. De azokról sem feledkeztünk meg, akik inkább aktív kikapcsolódással töltenék a hétvégét. Hétvégi programajánlónk következik.

Gyárfás István Trió-koncert, Veszprém, Papírsárkány – október 8.

Október 8-án, pénteken 19 órától a Papírkutyában koncertezik a Gyárfás István Trió. A több mint 30 éve működő, gitár-bőgő-dob összeállítású zenekar játékát szvinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, mely a bebop stíluselemeit hordozó, virtuóz szólókkal társul. Szívesen dolgoznak fel a szvingkorszak legendás nagyzenekarainak sikerdarabjaiból, de szerepel repertoárjukon számos, napjainkban ritkán hallható jazz standard is, valamint több saját szerzemény is. 

A koncert a Magyar Jazz Szövetség által szervezett „30 ÉV JAZZ" sorozat keretében valósul meg. A belépés díjmentes, további információkat az eseményről itt olvashattok.

Tűz & füst gasztroest, Paloznak, Homola Borterasz – október 9.

A Homola Borterasz októberben gasztroestsorozatot indít. Az első esemény október 9-én, szombaton 16-20 óra közt lesz, főszerepben a tűz és a füst lesz, vagyis nyársak, gitárzene és tábortűz kicsit másképp. Csodás balatoni panoráma, bar food menü, finom falatok és kísérőként a jól ismert Homola borok várnak rátok, 18 órától pedig Palásti Máté gitárművész koncertje teszi teljessé az estét.
 
A belépés a rendezvényre ingyenes, asztalfoglalás azonban ajánlott.

Töklámpás Fesztivál, Balatonboglár – október 9–10.

Talán kevesen tudják, de a tökfaragás nemcsak az amerikai halloweenhez köthető, hanem a magyar, főleg alföldi kukoricatermesztő-tájban is elterjedt paraszti szokás. Az október 9-én és 10-én a Balatonboglárhoz tartozó Szőlőskislakon rendezett Töklámpás Fesztivál célja a helyi termelők népszerűsítése mellett a hazai töklámpáskészítés hagyományainak bemutatása: idén sem marad el a látványos töklámpásverseny, amikor több száz, különböző technikával készített lámpás világítja meg a falut. Lesz állandó kézművesvásár, utcabál, szüreti felvonulás, tökös kézműves-foglalkozás, Tök jó séta és minden, ami a tökhöz köthető. 

A program ingyenes, a versenyre az esemény Facebook-oldalán tudtok jelentkezni.

Kéktúrázás napja, Balaton – október 9.

National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta az Országos Kéktúrát, amelynek balatoni szakaszai a legszebbek közé tartoznak. Október 9-én, a Kéktúrázás napján személyesen is meggyőződhettek erről, és összefoglalónk segítségével 5 rejtett látnivalót is megtekinthettek az útvonal során. Az Országos Kéktúra a sümegi várnál érkezik a Balaton környékére, a Keszthelyi-hegységben kanyarog, sorra veszi a tanúhegyeket, végül pedig a Káli-medence északi határhegyein tekergőzik végig, hogy aztán Nagyvázsonynál elhagyja a Balaton-felvidéket és bevegye magát a Bakonyba.
 
A kirándulásokra való jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kekturazasnapja.hu honlapon lehet, itt pedig minden további információ elérhető

Murci – GasztroFesztivál, Balatonlelle, Kishegy – október 9.

Egy lépéssel a must után, egy lépéssel a bor előtt: a borkóstolók mellett a murci is szerepet kap a hétvégi programok közt. Október 9-én a balatonlellei Kishegyen Murci – GasztroFesztiválra látogathattok el. A barokk Szent Donát-kápolna szomszédságában borászatok, helyi éttermekkel és cukrászdákkal karöltve, 7 különböző programhelyszínen várják a vendégeket. A szervezők családi programokkal is készültek: lesz baba–mama birodalom, Holiday Park és Happy Game játékok.

További infókat a részt vevő éttermekről, borászatokról itt olvashattok.

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt, Siófok – október 9.

Indul a Balatoni Kör megújult gasztrorendezvény-sorozata, első állomásként Siófokról jelentkezik a Kóstold körbe. Egészen a Balaton partjáig, a Plázsig hozzák el az ősz mesés ízeit, zamatait október 9-én, szombaton. A Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszten 12–20 óra között a Balatoni Kör éttermei, borászai, cukrászdái, pálinka- és sörfőzdéi termékeinek kóstolásában vehettek részt, a Babos–Piller Jazz Duó koncertjének kíséretében. Ha családdal érkeznétek, a Fanyűvő Játékpark kínál a helyszínen kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt, különleges fajátékokkal.

Ha a kulináris élmény mellett kalandra is vágytok, hajóval is körbekóstolhatjátok a Balatont. A menetrendről és további információkról itt tájékozódhattok.

Nivegy-völgyi Murci Fesztivál, Óbudavár – október 9.

Az idei szüretet október 9-én folyékony szőlővel ünneplik a Nivegy-völgyi Murci Fesztiválon is. A kóstoló útvonala 13 órakor a Budavári Ligetből indul, a völgy borászai pedig a következő állomásokon állítják meg egy-egy kortyra a vendégeket: Szentjakabfa (Faluház), Balatoncsicsó (buszforduló, sportpálya), Szentantalfa (Sósi út, benzinkút), Tagyon (Közösségi Tér). A fesztivált este koncert és utcabál zárja.

Bővebb információkat az eseményről itt találtok. 

Élményszüret a Tagyon Birtokon, Tagyon – október 9.

Ha a borok mellett a szüreti folyamatokba is belekóstolnátok, mindenképp látogassatok el október 9-én a Tagyon Birtokon megszervezett élményszüretre. A nap folyamán végigkísérhetitek, hogy lesz a szőlőből palackozott ital, és aktívan részt vehettek a szüreti munkálatokban is. Finom falatok, jó borok és élő zene kíséri a munkát, ha estére pedig még nem fáradtok el, traktorral mehettek le a tagyoni falunapokra, ahol folytatódik a mulatság.

A szüreten való részvétel ingyenes, de az étkezésért, a borkóstolóért fizetni kell. További információkról és az árakról itt olvashattok.

Csobánci bortúra, Csobánc, Von Beőthy Pince – október 9–10.

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegével ismerkedhettek október 910-én a Csobánci bortúrán. Szombaton a 9 km hosszú körtúra után lenyűgöző panoráma és egy 7 tételes borkóstoló mellett pihenhettek a Von Beőthy Pince szervezésében. Vasárnap délelőtt pedig a hétvége VIP-vendége, Szűcs Péter fog mesélni legkülönlegesebb utazásairól, a Kilimandzsáróról, túráról. 

A bortúrára előzetes jelentkezés szükséges, szállásról, utazásról és jegyekről itt olvashattok bővebben.

Geotúra feketén–fehéren, Kapolcs–Henye – október 10.

„Pepita” geotúrát hirdet Kapolcs és Henye között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a változatosság kedvelőinek október 10-én, vasárnap. A közepes nehézségű túrán a Király-kő bazaltoszlopai mellett lépésről lépésre és kőzetről kőzetre haladhattok: vulkános terület, karsztos vidék és löszfalak egymás közvetlen szomszédságában tűnnek fel és mutatják meg 4 millió év geológiai változásait, korszakait. 

A geotúrára október 9-én 16 óráig lehet jelentkezni. További részletekről, a túra hosszáról és az útvonalról itt tájékozódhattok. 

Címkék