Változatos gasztroélményekre készülhettek október harmadik hétvégéjén a Balatonnál. Siófokon például a hagyományos őszi Halfesztivál vár, az alsóörsi Bitang Burgerben pedig a Natúr Grill Fesztivál csalogatja a grill szerelmeseit. Ha folytatnátok az elmúlt hétvégék kóstolómaratonját, részt vehettek a Somlói Juhfark Ünnepen és egy füredi pezsgő– és kaviárkóstolón. Az eszem-iszom után egy izgalmas geotúrát is a figyelmetekbe ajánlunk, valamint ezen a hétvégén akár a tavaszi hóvirágaitokat is beszerezhetitek a Kőröshegyi Levendulásban! Hétvégi programajánlónk következik.

Mongooz And The Magnet, Veszprém, Papírkutya – október 15.

Október 15-én, pénteken 19:30-tól a veszprémi Papírkutyában koncertezik a Mongooz And The Magnet. A 2014-ben orvostanhallgatókból alakult pécsi zenekar talán az ország egyik legmultikultibb együttese: egy főleg a bluesban jártas norvég, ír és magyar kvartettről van szó, amelyik nem riad vissza más stílusok, poposabb, rockosabb hangzások bevonásától sem.
 
A zenekarról és az eseményről további információkat itt olvashattok.

Pezsgő- és kaviárkóstoló, Balatonfüred, Zelna Borbár és Vinotéka – október 16.

A pezsgő világnapját méltó módon ünnepli meg a Zelna Borbár és Vinotéka: október 16-án 18 órától pezsgő- és kaviárkóstolóval várnak titeket. Hat tétel kiemelkedő buborékossal készülnek a világ különböző országaiból, melyekhez hat találó prémiumkaviár jár kísérőként. A vezetett kóstolón Marczingós Zoltán jóvoltából a tesztelés mellett sok érdekes információval gazdagodhattok. 

A jegy ára 25 000 Ft, további információkat a vásárlásról, a kóstolható pezsgőkről itt találtok.

Tökfesztivál, Balatonalmádi, Városháza tér – október 16.

Október 16-án Tökfesztivál és Terménybörzére várnak kicsiket és nagyokat Balatonalmádiban, a Városháza téren. 10 órától a Daniel Speer Brass fúvósformáció műsora nyitja az eseményt, 17 órától pedig a Kajárpéci Vízirevü A dzsungel könnye – avagy: többet ésszel, mint láncfűrésszel! előadását nézhetitek meg. Az esemény a környezettudatosság jegyében zajlik: lehetőségetek lesz madárijesztő-készítésre, tökfaragásra, muskátlik örökbefogadására, a napot pedig egy izgalmas alkonytúra zárja. 

A Tökfesztivál vására keretén belül terménybemutatót szerveznek. Erre és a muskátli-örökbefogadásra előzetes regisztráció szükséges!

Somlói Juhfark Ünnep, Somló, Tornai Pincészet – október 16.

Október 16-án 13 és 20 óra között hatodik alkalommal rendezik meg Somlón a juhfark egyedülálló, reprezentatív bemutatóját, ahol a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható. A Tornai Pincészetben a borok készítői kínálnak, válaszolnak a kérdésekre, és a legsomlóibb italokkal együtt élvezhető a hegy összetéveszthetetlen varázsa is. A nagy sétálókóstolót kiegészítő programok teszik még különlegesebbé: lesz 3 különböző workshop, interaktív gasztrokóstoló, vezetett múzeum- és pincetúra is.

Az eseményre különjáratú busz indul Budapestről. A jegyekről, a részletes programról és a részt vevő pincészetekről itt találtok leírást. 

Mille-feuille-hétvége, Badacsonytomaj, La Téne Desszertműhely & Kávéház – október 16–17.

A badacsonytomaji La Téne Desszertműhely & Kávéház a francia süteményeknek szenteli a hétvégét: október 16-án és 17-én mille–feuille-hétvégét hirdet. A sok-sok ezer, kézzel nyújtott réteslap, köztük különböző krémekkel, La Téne-fantáziával fűszerezve 11 órától lesz kóstolható. Választhattok hagyományos vaníliás-málnás, pisztáciás vagy csokoládés-kakaós mille-feuille-ök közül.

A helyszínen kérdezhettek a franciakrémes receptjéről, történetéről, és a sütemények mellett megízlelhetitek a kelta La Téne-kultúra hangulatát, értékeit is.

Natúr Grill Fesztivál, Alsóörs, Bitang Burger – október 17.

Október 17-én, vasárnap 12 órától az alsóörsi Bitang Burger megtelik élettel és füsttel: szabad tűzi grillezéssel, egészben sült, natúr fűszerezésű húsokkal és hozzájuk passzoló, isteni köretekkel vár titeket az idén debütáló Natúr Grill Fesztivál. Az estet fellépők sora teszi teljessé: a Dynamite Dudes, a Bárterápia, a WetWood duo, majd az Ahura Fire Tribe tűzjátéka mellett többek közt a Tomcsányi Birtok, Lovasi natúr borait élvezhetitek. 

A belépés ingyenes, a részletes programról pedig itt olvashattok

Színes-köves geotúra, Balatonfüred – október 17.

Október 17-én, vasárnap alkalmatok nyílik bebarangolni az őszi balatoni erdőt: 9 órától kezdődően a 810 km hosszú Színes-köves geotúrán vehettek részt. Az útvonal egy Füred környéki történelmi pince bejáratánál kezdődik, majd a présházak és szőlőföldek mentén haladhattok a Száka-hegyig, ahol izgalmas részleteket tudhattok meg az egykori tenger alatti élővilágról. A Noszlopy-forrás kíséretében, megcsodálva a Tihanyi-félszigetet, eljuthattok az Aszófői-séd fokozottan védett galériaerdejébe. 

A geotúra nehézségi foka könnyű-közepes, és előzetes regisztrációt igényel, szombat 16 óráig. A jegy ára felnőtteknek 850 Ft, gyerekeknek 400 Ft. További információkat, elérhetőséget és kedvcsináló képeket itt találtok.

Hóvirághagyma-vásár, Kőröshegyi Levendulás – október 16–17.

Október 16–17-én a Kőröshegyi Levendulásban a hóvirágok lesznek a főszerepben. Ha ti is szeretnétek majd a kertetekben köszönteni a tavasz hírnökeit, mindenképp szerezzétek be és ültessétek el mielőbb a vásáron kapható pompás hóvirág és óriás hóvirág hagymáját!

Még leadhatjátok a rendeléseteket a Kőröshegyi Levendulás hivatalos webshopjában, vagy hétvégén személyesen is vásárolhattok a helyszínen, ahol további tippekkel, információkkal látnak el az esemény szervezői. 

Halfesztivál, Siófok – október 15–17.

Siófok egyik legnépszerűbb gasztrofesztiváljára várnak október 15–17-én a Halfesztivál szervezői. Természetesen halból nem lesz hiány: Fish Food-versennyel, halpiknikkel és 1000 literes bográcsban készülő halászlével folytatják a hagyományt. A kulináris élményeket különböző előadások egészítik ki, koncertet ad Soltész Rezső, a Malek Andi Soulistic, a Crazy Little Queen Tribute Band és még sokan mások. A gyerekeket 10 és 16 óra között kézműves-foglalkozás és zenés mesejáték várja.

A rendezvény ingyeneskutyabarát, és védettségi igazolvány nélkül látogatható, a részletes programot itt olvashatjátok.

Címkék