Nemrégiben heti híradónkban még arról számoltunk be, hogy a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borásza, Török Csaba arany- és ezüstérmet is nyert az amerikai Sommeliers Choice Awardson, most pedig már a legelső hazai termésből sajtolt extraszűz olívaolajat köszönhetjük neki. Török Csaba mindig is szembement a konvenciókkal és igazi úttörő volt, olasz – ráadásul vörös – szőlőfajtát hozott el több évvel ezelőtt a badacsonyi borvidékre, borait azóta a legnevesebb éttermek tartják, és remek minősítéseket kap.
„Ha a rómaiakra fogják az itteni a borkészítést, akkor sokkal könnyebb elképzelni, hogy sangiovesét ültettek, ami az egyik legősibb szőlőfajta, és nem olaszrizlinget” – mesélte korábban a We Love Balatonnak adott interjúban.
„Ha a rómaiakra fogják az itteni a borkészítést, akkor sokkal könnyebb elképzelni, hogy sangiovesét ültettek, ami az egyik legősibb szőlőfajta, és nem olaszrizlinget” – mesélte korábban a We Love Balatonnak adott interjúban.
Csaba nem tétlenkedett és állt meg a borkészítésnél, hanem úgy döntött, olajfákat ültet és szüretelni, préselni fog, ami most meg is történt.
„Kifejezetten minőségi és érdekes karakterű tételt kóstoltunk”
„Kifejezetten minőségi és érdekes karakterű tételt kóstoltunk”
– így fogalmazott Tóth Guszti, a pomázi Igazioliva tulajdonosa, olívaszakértő, amikor Török Csaba elvitte hozzá a badacsonyi olívaolajat.
Török Csaba 10 éve ültetett szőlőtőkéi közé először olajfát. Az idei legnagyobb mennyiségű, 3 ládányi, körülbelül 40-50
kiló olajbogyó leszüretelése után sikerült létrehozni az egyébként 2,5 liternyi
olívaolajat – ez tehát még korántsem felvásárolható mennyiség, a nagy
érdeklődés miatt erre külön Facebook-posztban is felhívták a figyelmet.
Ezzel együtt elejtették azt az információt is, hogy mindezek
után, ahogyan fogalmaztak, „néhány elvetemült álmodozó nagyobb ültetésbe kezd”.