A díjnyertes borok mellett bio minősítésű, extraszűz olívaolajat is termelt a Balaton-felvidéki 2HA Szőlőbirtok és Pincészet. Ez Magyarország legelső olívaolaja.

Nemrégiben heti híradónkban még arról számoltunk be, hogy a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borásza, Török Csaba arany- és ezüstérmet is nyert az amerikai Sommeliers Choice Awardson, most pedig már a legelső hazai termésből sajtolt extraszűz olívaolajat köszönhetjük neki. Török Csaba mindig is szembement a konvenciókkal és igazi úttörő volt, olasz – ráadásul vörös – szőlőfajtát hozott el több évvel ezelőtt a badacsonyi borvidékre, borait azóta a legnevesebb éttermek tartják, és remek minősítéseket kap.

„Ha a rómaiakra fogják az itteni a borkészítést, akkor sokkal könnyebb elképzelni, hogy sangiovesét ültettek, ami az egyik legősibb szőlőfajta, és nem olaszrizlinget” – mesélte korábban a We Love Balatonnak adott interjúban.

„Ha a rómaiakra fogják az itteni a borkészítést, akkor sokkal könnyebb elképzelni, hogy sangiovesét ültettek, ami az egyik legősibb szőlőfajta, és nem olaszrizlinget” – mesélte korábban a We Love Balatonnak adott interjúban.

Csaba nem tétlenkedett és állt meg a borkészítésnél, hanem úgy döntött, olajfákat ültet és szüretelni, préselni fog, ami most meg is történt. 

„Kifejezetten minőségi és érdekes karakterű tételt kóstoltunk”

„Kifejezetten minőségi és érdekes karakterű tételt kóstoltunk”

így fogalmazott Tóth Guszti, a pomázi Igazioliva tulajdonosa, olívaszakértő, amikor Török Csaba elvitte hozzá a badacsonyi olívaolajat.

Török Csaba 10 éve ültetett szőlőtőkéi közé először olajfát. Az idei legnagyobb mennyiségű, 3 ládányi, körülbelül 40-50 kiló olajbogyó leszüretelése után sikerült létrehozni az egyébként 2,5 liternyi olívaolajat – ez tehát még korántsem felvásárolható mennyiség, a nagy érdeklődés miatt erre külön Facebook-posztban is felhívták a figyelmet.

Ezzel együtt elejtették azt az információt is, hogy mindezek után, ahogyan fogalmaztak, „néhány elvetemült álmodozó nagyobb ültetésbe kezd”.

Címkék