gasztró

szerkesztés

Mediterrán övezetté nyilvánítva: Itt van az első magyar extraszűz olívaolaj

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 02. 04. 15:57

A díjnyertes borok mellett bio minősítésű, extraszűz olívaolajat is termelt a Balaton-felvidéki 2HA Szőlőbirtok és Pincészet. Ez Magyarország legelső olívaolaja.

Nemrégiben heti híradónkban még arról számoltunk be, hogy a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borásza, Török Csaba arany- és ezüstérmet is nyert az amerikai Sommeliers Choice Awardson, most pedig már a legelső hazai termésből sajtolt extraszűz olívaolajat köszönhetjük neki. Török Csaba mindig is szembement a konvenciókkal és igazi úttörő volt, olasz – ráadásul vörös – szőlőfajtát hozott el több évvel ezelőtt a badacsonyi borvidékre, borait azóta a legnevesebb éttermek tartják, és remek minősítéseket kap.

„Ha a rómaiakra fogják az itteni a borkészítést, akkor sokkal könnyebb elképzelni, hogy sangiovesét ültettek, ami az egyik legősibb szőlőfajta, és nem olaszrizlinget” – mesélte korábban a We Love Balatonnak adott interjúban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csaba nem tétlenkedett és állt meg a borkészítésnél, hanem úgy döntött, olajfákat ültet és szüretelni, préselni fog, ami most meg is történt. 

„Kifejezetten minőségi és érdekes karakterű tételt kóstoltunk”

így fogalmazott Tóth Guszti, a pomázi Igazioliva tulajdonosa, olívaszakértő, amikor Török Csaba elvitte hozzá a badacsonyi olívaolajat.

Török Csaba 10 éve ültetett szőlőtőkéi közé először olajfát. Az idei legnagyobb mennyiségű, 3 ládányi, körülbelül 40-50 kiló olajbogyó leszüretelése után sikerült létrehozni az egyébként 2,5 liternyi olívaolajat – ez tehát még korántsem felvásárolható mennyiség, a nagy érdeklődés miatt erre külön Facebook-posztban is felhívták a figyelmet.

Ezzel együtt elejtették azt az információt is, hogy mindezek után, ahogyan fogalmaztak, „néhány elvetemült álmodozó nagyobb ültetésbe kezd”.

Hasonló tartalmak

Admin mode