Vannak balatoni boraink, kézműves söreink és párlataink – most pedig eljött a tonikok ideje! A Balaton partján készülő Balatonic az üvegén élénk dizájnnal, a pohárba kitöltve pedig lágy, tiszta ízvilágával hívja fel a figyelmet magára. Nem csoda, ha a 2021-es nyári gintonikozásoknak már elengedhetetlen kelléke lesz.

A tonikok piacán megjelenő termékek száma évről évre egyre csak nő, de ez nem feltétlenül az ital üdítő jellege miatt van így. A ginek térhódításának köszönhetően a gintonikozásnak is egyre nagyobb hagyománya lett a minőségi alkoholokat fogyasztók körében, nemcsak külföldön, de itthon is. Ezt a hullámot lovagolja meg a Balatonic is.

Az ital nemcsak a nevét illetően, de címkéjében is teljes mértékben a tóhoz köthető: a játékos grafikákat a balatoni hekkjeiről ismert képzőművész, Tóth Andrej tervezte, az inspirációt pedig a Tihanyi Bencés Apátság nyújtotta. És ha ez még nem lenne elég, a tonikok is itt készülnek, a Balatonnál.

A Balatonic jelenleg két típusban kapható: választhatunk egy színes címkés, C-vitaminnal dúsított verziót, ami önmagában is megállja a helyét, mint frissítő, vagy a kifejezetten gintonikozáshoz kifejlesztett, Bar Edition alnéven futó, fekete-fehér címkés, nyers ízvilágú tonikvizet. Utóbbi lényege, hogy semlegességével több teret ad az illatos, aromás gineknek és kiegyensúlyozott szénsavtartalmával javítja a hosszan tartó kortyolgatás élményét. A tulajdonosok számtalan tonikot teszteltek az elmúlt évek alatt, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy a szénsav a pohárba töltés után nagyon hamar elszáll, ezért a gyártás során kiemelt figyelmet fordítanak a szénsavasításra.

A végleges receptúra kialakításánál többek között az is szempont volt, hogy a Balatonic ne nyomja el azokat a párlatokat, amiket a különféle koktélokban vagy a gin-tonikokhoz használunk. A tonikok markáns ízviláguk miatt gyakran ledominálják alkoholos társaikat, emiatt pedig teljesen megváltozik az ízélmény – a legtöbb esetben nem pozitív irányba. Ez a Balatonic esetében azonban nem fordulhat elő.

Tonik- és gin-tonik-rajongóknak tehát kötelező minimum egy kóstolás erejéig feltenni a listára a Balatonicot, amihez jelenleg néhány kijelölt delikáteszben és online webshopban lehet hozzájutni

Címkék