2021. október 9-én lesz a kéktúrázás napja, amikor az Országos Kékkör teljes útvonalát bejárhatjuk a szabadon választott, egy nap alatt teljesíthető szakaszokon. Előzetes regisztrációval még lehet csatlakozni a Balaton-felvidéki útvonalakon túrázó csoportokhoz.

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett kéktúrázás napján országszerte 143 túraszakaszon, maximum 50 fős túracsoportokban járhatjátok be az útvonalakat. A három klasszikus kéktúrát – az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az idén 25 éves Alföldi Kéktúrát – magában foglaló Országos Kékkörön összesen több mint 2580 kilométer bejárására nyílik lehetőség.

Az Országos Kéktúra a sümegi várnál érkezik a Balaton környékére, a Keszthelyi-hegységben kanyarog, átszelve Zalaszántót, Rezit, Hévízet, Keszthelyt, Vállust, a Lesence-vidéket Tapolca felé. Utána a tanúhegyeket veszi sorra: Szent György-hegy, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc, végül pedig a Káli-medence északi határhegyein tekergőzik végig, hogy aztán Nagyvázsonynál elhagyja a Balaton-felvidéket és bevegye magát a Bakonyba.
 
A szintén mesés tájakon átvezető és kék sávval jelzett Balaton-felvidéki Kéktúra, ami kb. 100 kilométeren át visz Pétfürdőtől Badacsonyig, nem része az Országos Kékkörnek és a programnak.

Tavaly a túrázóknál lévő jeladók segítségével az online térben is kirajzolódott a Kéktúra útvonala. Idén sem lesz ez másként, a rendezvény honlapján is követhető lesz a túrázók haladása.

A programra kezdő, újrakezdő vagy gyakorló kéktúrázókat is várnak.

A National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta az Országos Kéktúrát, amelynek balatoni szakaszai a legszebbek közé tartoznak. Azt írja a Kéktúráról, hogy ugyan nincsenek az országban igazán nagy hegycsúcsok (a Kékes is csak 1014 méter), Magyarország a Kéktúra miatt mégis álom-úticél a túrázóknak. 

A kéktúrázás napjára szervezett kirándulásokra való jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kekturazasnapja.hu honlapon lehet, itt minden további információ elérhető

Címkék