A kerektemplomok mindig különleges szereplői a tájnak. A Balaton környékén hárommal is találkozunk: az ösküi kerektemplom már ezer éve őrzi a Bakony lábánál épült falut, a kallósdit a XIII. században emelték, a balatonfüredi pedig a római Pantheon mintájára készült. Érdemes a galériákat is végignézni!

Kerektemplomok és rotundák

kerektemplom vagy körtemplom a centrális alaprajzú templomépületek hagyományos típusa, alaprajza többé-kevésbé kör alakú, teteje kupolával fedett. A rotunda nevet is használják rájuk, ez utóbbi azonban világi célú épület vagy helyiség is lehet.

Ösküi kerektemplom

A 8-as út mellett, a Bakony lábánál található az ország egyik legrégebbi temploma. Több szempontból is nagyon különleges, az egyik a kora, amelyről nincsenek pontos adatok, de a művészettörténészek szerint a XI. században már állhatott

A korai román stílusban épült templom eredetéhez kapcsolódóan több elmélet született. Az egyik szerint az építés oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot. Egy másik elképzelés szerint egy régi római őrtorony állt itt, de elterjedt egy olyan téves magyarázat is, amely szerint a templom korábban mecset volt. Ez az elmélet egy tévesen elhelyezett tábla miatt terjedt el, ami a templom 1878-as felújításának állított emléket.

A templom átfogó, 1976-os kutatása során egyértelművé vált, hogy az épületet az Árpád-korban emelték. A helyreállításához kapcsolódó felmérés során kiderült az is, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális, átmérője pedig csaknem 7 méter, a teteje kúp alakú lehetett. A kápolna 1725-ben katolikus templomként épült újjá, de a falu lakossága kinőtte, így alig több mint egy évszázad múlva új templom épült a településen.

A kerektemplom eredetileg egy kis magaslatra épült, de a dombot az 1872-ben megnyitott Székesfehérvár–Veszprém-vasútvonal miatt kettévágták, a sínek közvetlenül a kápolna mellett haladnak. A körtemplom történetéből érdemes kiemelni azt, hogy XV. századi kulcsát a veszprémi múzeumban őrzik, és egy filmben is szerepelt. Az 1969 és 1972 között sugárzott, Bors című magyar tévésorozat Szervezzünk anarchiát! című részében egy anarchisták által improvizált börtön helyszíne volt.

A kápolna a falu központjától nem messze, a Mecset utca 31. szám alatt található. Zárva van, de előzetes bejelentkezésre csoportoknak kinyitják. Bejelentkezni az alábbi elérhetőségen tudtok: Nemes Ferenc, +36 20 563 9115.

Kerektemplom, Balatonfüred

Balatonfüred vendégeit eleinte nem a Balaton, hanem a füredi szénsavas forrás és a település kitűnő klímája vonzotta. A „savanyúvízhez” járó nyaralók már a XVIII. század 50-es éveitől kezdve szerették volna, ha a fürdőtelepen épül egy katolikus kápolna.  (1761-ben már elkezdték egy kis templom építését, de ez túlságosan kicsinek bizonyult.) A kerektemplom építése végül 1841-ben indult meg, Fruhman Antal győri építész tervei alapján, aki a római Pantheont vette alapul a kör alakú kápolnához.


A főoltár képét az osztrák Henriette Kärling, a Krisztus a keresztfán című képet pedig Vaszary János festette.

A kis körtemplom felépítése 5 évig tartott, közben elfogyott a pénz, és a Tihanyi Bencés Apátságnak kölcsönt kellett felvennie a befejezéshez. A templom hamar a város emblematikus épületévé vált, kevés olyan füredi ajándéktárgy van, amin ne szerepelne. 

A templom a Blaha Lujza utca 1-es szám alatt található.

Kallósdi kerektemplom (Szent Anna-kerektemplom)

Kallósd egy apró falu Zala megyében, Keszthelytől kb. 25 km-re, a kehidakustányi fürdőtől néhány km-re fekszik. A Szent Anna-templom egy erdő szélén, a temető területén található. 1260 körül épült, 1263-ban már Nagykalos falu Szent Miklósnak szentelt plébániatemplomaként említik. A török dúlások idején Kallósd elnéptelenedett, a körtemplomot csak a XVIII. század elején, a falu újbóli benépesülése idején szabadították ki a bozótból. Békási Imre kapornaki apát építette újjá 1740-ben.

A templom román stílusban épült, lőrésszerű ablakokkal. Keleti oldalához egy apszis kapcsolódik, a falu felől látható homlokzatát lizénák (a fal síkjából kiálló függőleges falsávok) díszítik, tornya faszerkezetes. Az 1800-as években előcsarnokkal bővítették, hogy több hívet tudjon befogadni, ezt azonban a felújítása során visszabontották, hogy a kerektemplom-forma hangsúlyosabb legyen.

A templom belső átmérője 5,8 méter. A falban gótikus ülőfülkék láthatók, a szentélyt csúcsíves diadalív választja el a hajótól, északi falán lépcső vezet a fából épített karzatra. Berendezés nincs a körtemplomban, az egyszerű oltárkép pedig a névadó Szent Annát ábrázolja. Ma már csak ritkán miséznek itt.

A kápolna a Kossuth Lajos utca 25. szám alatt található. Ha belülről is szeretnétek megnézni a körtemplomot, a kallósdi önkormányzatnál kell érdeklődni, a 06 83 335 716-os számon.

Címkék