A keszthelyi Szent Miklós-temetőkápolnában zajló kutatások új felfedezéseket hoztak: a belső falakon jelentős középkori részletek kerültek elő.

Alig néhány nappal a balatonfüredi neobarokk Esterházy-kastélyban restaurált, mediterrán kertet ábrázoló falfestmény híre után most a keszthelyi Szent Miklós-temetőkápolnában kerültek elő középkori freskórészletek.

A kápolna belső falkutatása és a korábban már restaurált külső freskók konzerválása fejeződött most be, amelynek során páratlan középkori töredékek kerültek elő – erről Kerner Gábor építész és műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület alapítója számolt be a Műemlékek Fóruma nevű Facebook-csoportban.

A belső falon látható alkotások eddig nem voltak teljes méretükben ismertek. A mostani felfedezések közül leginkább a Mária-alakot, térdeplő angyalt, illetve a galambként ábrázolt Szentlelket mutató diadalívet emelték ki a kutatók. Az 1390-es években született réteg alatt egy másik festést is találtak, ami szerintük akár száz évvel korábbi is lehet. A munkákat Nemessányi Klára és Boromisza Péter restaurátorok végezték.

A Szent Miklós-temetőkápolnát az elmúlt évszázadok során többször is jelentősen átalakították. A további munkák során a templom Vaszary-kriptája is megújulhat majd. 

Források: 
24.huLikeBalaton  

Címkék