Enyhe idővel, sok napsütéssel búcsúzik a 2022-es év a Balatonnál is. Napközben a szabadtéri programoké a főszerep: túrázni indulhattok panorámás magaslatokra, ebédelhettek és vacsorázhattok egy télen is nyitva tartó strandbisztróban, aki pedig igazán elszánt, több helyszínen is csobbanhat a Balatonban. Koncertekből, szilveszteri bulikból sem lesz hiány, és arra is van ötletünk, hol töltődhettek fel az év első napjaiban a mozgalmas évzárás után. Szilveszteri és újévi programajánlónk következik.

Ünnepi programok a Festetics-kastélyban, Keszthely, december 27-29.

December 27. és 30. között a kastély parkja igazi csodavilággá változik: a felnőtteket koncertek és esti tárlatvezetések, a gyerekeket játszóház és rengeteg meglepetés várja. Lesz bábszínházi előadás,  pálmaházi séta, jazz- és gyermekkoncert, és egy komolyzenei koncertet is hallhattok a bálteremben. A gasztronómiai élményekről a négy nap alatt a Lady Hamilton Kávéház & John’s Pub Restaurant gondoskodik a kastélyparkban. Itt tartja Kóstold Körbe! nevű gasztrorendezvényét a Balatoni Kör is, december 29-én és 30-án.

A kastélyparkba díjmentes a belépés, az északi szárnyba 1000 Ft / fő (keszthelyi lakosok számára 50% kedvezményt biztosítanak), az esti tárlatvezetés ára 2500 Ft / fő. További információt és részletes programot itt találtok.

AlanLongBand // DJ Galler Milán, Wine & Vinyl Bar & Store, Veszprém, december 28.

"Ezen az estén nagy DJ Galler áll a lemezjátszók mögé, hogy felidézze a csodás balatoni éjszakák hangulatát, és dallamaival átvezessen minket egy új, izgalmakkal teli évbe"  olvasható a veszprémi bor- és lemezbolt eseményénél. A helyszínen kellemes lounge dallamok és némi pörgős funk koronázza majd meg az egyedi hangulatot, amit a válogatott bakelitlemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeinek találkozása biztosít. 

Ide kattintsatok a részletekért!

Téli Kalóz az ünnepekben, Fövenyes, december 28-január 8.

A strandbisztró december 28-án, délben kinyit, és egészen január 2-ig várja a vendégeit, majd a hosszú téli szünetre való tekintettel január 5-től, csütörtöktől január 8-ig, vasárnapig is nyitva tart. December 31-én 12-19 óráig családi szilvesztert rendeznek gyerekmenüvel, gyerekpezsgővel, majd 20 órától limitált férőhelyes ültetett vacsora következik, amellyel kapcsolatban itt találtok bővebb információt. Szilveszter éjszakáján egyébként mindenkit örömmel látnak egy koccintásra, a fűtött kültéri asztaloknál le is lehet ülni. Aki pedig az év első napján is benézne a Kalózba, lencsés, malacos, káposztás ételekre számíthat. 

A részleteket itt találjátok

Barabás Lőrinc, Papírkutya, Veszprém, december 30.

Ha egy igazi klubkoncert-élményre vágytok a két ünnep között, érdemes meghallgatni Barabás Lőrincet, aki a Papírkutya színpadára érkezik 19 órától. A művész trombitáján kívül billentyűs hangszereket, loopert és egyéb hangmodulátorokat használ szerzeményei megszólaltatásához. "Olykor meditatív, chill-out hangulatot teremt, máskor ritmikusabb szövetet sző, a dance vagy az electro funk irányába mozdul el, de a jazzes játékmódnak sem fordít hátat. Határozott karakterű darabjai szinte filmzeneszerűek és zenéjében egyre nagyobb szerepet kap a zongora" – olvasható az esemény leírásában.

A koncert Facebook-eseményét itt találjátok

Évbúcsúztató búbánatőrlés a malomban, Fenyves Malom, Veszprém, december 30.

Fenyves Malom Veszprém egyetlen épségben megmaradt, működőképes vízimalma, ahol a látogatók kipróbálhatják a régi eszközöket, őrölhetnek kézi malmokon, megmérhetik egymást a mázsálón (mérlegen), szitálhatják a már megőrölt gabonát. Hozd el a búbánatodat, és őröld le nálunk”  biztatnak erre a különleges évzáró programra a tulajdonosok, akik forralt borral, meleg teával készülnek 2022 utolsó látványőrlésére. Az idegenvezetés 10 órakor kezdődik.

Belépő: felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 1200 Ft (3 éves kor alatt ingyenes). A programra előzetes regisztráció szükséges, a részleteket itt olvashatjátok.

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten, december 30.

A 6 km-es, kb. 4 órás túra első állomása az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, ezt követi a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás. Majd a félsziget nyugati hegygerincén húzódó Lóczy-gejzír tanösvényen haladnak tovább a résztvevők, és egy rövid kitérővel meghódítják a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontját, a 232 méter magas Csúcs-hegyet, ahonnan tiszta időben a Balaton szinte egész nyugati medencéje belátható.  A kirándulás érinti a Forrás-barlangot, a Nyereg-hegyet és az Apáti-templomot is. 

Ár: felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 800 Ft, a találkozó 10 órakor lesz az Apáti Kapu parkolóban. A jelentkezésről és a részletekről itt találtok információt

Szilveszter a füredi műjégpályán, december 31.

Az év utolsó napján már reggel 9-től lehet korcsolyázni a Zákonyi Ferenc utcai jégpályán, a szilveszteri buli pedig este 9-kor veszi kezdetét. A lemezeket Dj Kerner és Dj T-Boy pörgeti majd.

A jégpálya használata szilveszterkor is belépőjegyhez kötött, de a programokon való részvétel ingyenes. Innen tölthetitek le az esemény plakátját. 


X. Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny, Balatonlelle, december 31.

Éppen 10 éve annak, hogy Tóth Balázs, a BL YachtClub ügyvezetője és barátai vízre szálltak szilveszterkor a lellei kikötőben. Ma már közel 30 egység indul saját hajóval az év utolsó napján megrendezett versenyen, ahol részt venni és szurkolni is nagy élmény, plusz a parton jégpálya és látványszauna is működik. 

A balatoni téli vitorlázásról itt írtunk, a téli vitorlásversenyekről és a Szilveszteri Regattáról pedig itt találtok bővebb információt. 

XII. Szilveszteri Malom-tó úszás, Tapolca, december 31.

Akinek a Balaton túl hideg, de nem hagyná ki a téli fürdőzést, a tapolcai Malom-tó télen is 18 fokos vize lehet a megoldás. Az úszás előtt kerül sor a Szalay Gyöngyi Emlékfutásra, 11 órakor pedig Schirilla Györggyel, a nemzet rozmárjával együtt ereszkednek a résztvevők a tóba (mélyvíz, csak úszóknak!). Idén először a legviccesebb jelmezben csobbanó úszók díjat kapnak. (A városban egyébként már 30-án elkezdődnek az év végi programok, az év utolsó előtti napján a kolbászok és a forralt borok készítői is összemérik a tudásukat.)

Jelentkezni már csak a helyszínen lehet. További információ itt található.


Koccintás a placcon, Tihanyi Piac Placc, december 31.

A tihanyi Piac Placc élőzenés szilveszteri hangolódásra vár mindenkit 31-én délelőtt. 11 órától az Amigo zenekar gondoskodik a hangulatról, de már reggel 9 órától beszerezhetitek az újévi finomságokat, húsokat, és a kocsonyát. A különleges szombatra a bisztró csapata szilveszteri fogásokkal készül, lesz szarvaspörkölt erdei gombával és házi nokedlivel, bőrös karaj párolt savanyú káposztával és rösztivel, és persze lencseleves is füstölt kolbásszal.

Az esemény részleteit itt találjátok


Óévbúcsúztató szilveszteri pancsolás, Községi strand, Ábrahámhegy, december 31.

Egyre több településen vállalják be a fürdőzők az (idén talán annyira nem is) jeges szilveszteri csobbanást. Az Ábrahámhegy SE már kilencedik alkalommal rendezi meg az óévbúcsúztató pancsolást. A jelentkezőket az idén is fűtött sátor várja, ahol orvosi vizsgálatra kerül sor, a fürdés előtt és után a borosgazdák és a helyiek forralt borral, forró teával, pogácsával, süteményekkel kínálják az elszánt téli strandolókat és a nézőket is. A regisztrációra a helyszínen kerül sor 12 órától 13.30-ig, a pancsolás pedig 14 órakor startol.

Itt találtok részleteket.  


Szilveszteri buli a Szomszéd Kertjében, Csopak, december 31.

A csopaki gasztrohely december 28-tól január 8-ig minden nap nyitva tart, és a megszokott hangulatban, egy zenés szilveszteri bulival búcsúztatja az évet. Ezzel azonban nem ér véget az ünnepi programjuk, január elsején hangover brunch lesz korhelylevessel, lencsefőzelékkel és malacsülttel.

A részletekért figyeljétek a Facebook-oldalukat

XI. Újévi csobbanás, Szigliget, 2023. január 1.

Már több mint egy évtizedes hagyománynak számít Szigligeten, hogy újév első napján a bátor emberek egy hada beleszalad a Balatonba. Most sem lesz ez másként, január elsején újra bebizonyosodik, hogy nem csak nyáron lehet strandolni. A 14 órakor kezdődő megmerítkezés után forró italok segítik a felmelegedést, és további programokba is be lehet csatlakozni. Lesz extrém fürdőruhás felvonulás, és koncertezik a Bits Beatles emlékzenekar.

A részvétel ingyenes, de a tényleges csobbanásban csak az vehet részt, aki a helyszíni orvosi vizsgálaton megfelelt. Az esemény plakátját itt nézhetitek meg. 


Ingyenes hét a környéken lakóknak a Folly Arborétumban, január 2-8.

Január 2-8. között nyílt napokat tart a Folly Arborétum, ebben az időszakban a környező települések lakói – lakcímkártyájuk felmutatásával – ingyenesen csodálhatják meg a téli arborétumot. Minden olyan látogató díjmentesen juthat be az arborétumba, akinek lakóhelye 8250 és 8319 közé eső irányítószámmal rendelkezik. A sötétben érkezők az arborétum különleges fényfestését is megnézhetik, melynek során életre kelnek a növények és a kültéri alkotások. Az említett napokon kerti szabadulószobára, holdfénytúrára, valamint a Biblia növényeit bemutató vezetett kerti sétára is be lehet nevezni, de ezek a programok nem ingyenesek. 

Itt találtok a programról és a jegyekről bővebb információt.



Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig, Vaszary Galéria, Balatonfüred, január 8-ig

Január 8-án zár a Vaszary Galéria eddigi egyik legfontosabb kiállítása, a Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből, amiről mi is beszámoltunk. Nem érdemes lemaradni a tárlatról, a záró ünnepségen pedig még többet megtudhattok a kiállított művekről. Aknai Katalin művészettörténésszel, Gosztola Kitti festővel és grafikussal, valamint a kurátorokkal hallgathattok meg egy kerekasztal-beszélgetést, és egy utolsó tárlatvezetésen is részt vehettek.

A jegyárakat a Vaszary Galéria weboldalán találjátok.  

Címkék