Ha Badacsonyban ülnénk be valahová iszogatni egy társasággal, akkor egyértelműen borozásra gondolunk. Van azonban egy hely, ahol a ginek, a gin-tonikok és a rumok állnak a középpontban, így ha alternatívát kerestek, jó helyen jártok. Az egész évben nyitva tartó, igényes bár és szálláshely, a badacsonyi Patent Bed & Bar megér egy kitérőt.

2014-ben még Patent Hostelként indult a néhány éve már Patent Bed & Bar Badacsony néven futó szállás- és vendéglátóhely. Az idei nyáron újra ellátogattunk Molnár Bencéhez, aki a hely új bárját és az egyéb újításokat is megmutatta nekünk.

Molnár Bence vendéglátóscsaládból származik, ő maga is működtetett már kávézót Veszprémben, 5 éven át szervezte a Badacsony Bor7-et, de volt DJ is. A Patent bárjában ma is gyakran beáll pultozni. A kínálat fő irányvonalát a mintegy negyvenféle gin adja, de legalább feleennyi rum is szerepel az itallapon. 

„Nem titok, hogy az én ízlésem tükrözi a portfóliót, ha olyan italt tennék bele, ami nekem nem igazán ízlik, nem tudnám jó szívvel és hitelesen ajánlani. A kiválasztásnál az ízen túl fontos a címke, hogy esetleg díjazott-e, és sokszor a sztori is, amiből elég sokféle van.” 

„Nem titok, hogy az én ízlésem tükrözi a portfóliót, ha olyan italt tennék bele, ami nekem nem igazán ízlik, nem tudnám jó szívvel és hitelesen ajánlani. A kiválasztásnál az ízen túl fontos a címke, hogy esetleg díjazott-e, és sokszor a sztori is, amiből elég sokféle van.” 

Molnár Bence kiemelte az egyik legújabb ginjüket, ami az Ukiyo nevezetű japán gin, aminek a juzu az alapnövénye. „Az Alkkemist az egyik kedvencem, különlegessége, hogy csak teliholdkor palackozzák. De ott van például a Sloe gin az Elephanttól, ami a bevételének tizenöt százalékát az elefántok megsegítésére adja. A Gay Hussar pedig [ami ráadásul magyar – A szerk.] egy nagynevű, a 80-as években Londonban működő magyar étterem után kapta a nevét” – folytatta Bence.

Szilágyi Levente, akit szintén láthattok a Patent pultjában, a Schrödinger macskájával (Schrödingers Katzen Gin) egészítette ki a sort: 

„A palackon szerepel Schrödinger képlete, és pont hétfőn volt egy angol vendégem, aki matematikus, és fél órán keresztül elemezgette azt a képletet.”

„A palackon szerepel Schrödinger képlete, és pont hétfőn volt egy angol vendégem, aki matematikus, és fél órán keresztül elemezgette azt a képletet.”

Hiányérzetünk nincsen, igaz, mi „csak kettő” kóstolásáig jutottunk el, érthető módon. Az egyik egy gin-tonik volt, Malfy ginnel (700 Ft / 2 cl) és Balatoniccal (900 Ft). Kellemes keserű és fűszeres íz kombinációját érezhettük, és mivel pink, grapefruitos változatról van szó, a citrusok, gyümölcsök is domináltak.

A Patent rumban is erős, a választék pedig egy nagyobb kanyart ölel fel a világban a ginekhez képest: a Fülöp- és a Seychelle-szigetektől kezdve Jamaicán és Kubán át Barbadosig származó palackokból is válogathatunk. Bence felmutatva a polcra azt mondja: „Az öregebbek esetükben komolyabbak, az ott például egy harmincéves üveg. Koktélalapanyagnak is tökéletesek.”

A másik ital, amit kóstoltunk, egy ütős, rumalapú koktél (Jacqueline – 2000 Ft) volt, melynél szintén visszaköszönt a grapefruit. A Patentban persze whiskyzni, sörözni és borozni is lehet. Ha társasággal megyünk, a közös esteket társasjátékokkal is feldobhatjuk.

Az egykori szövetkezeti üdülő

A hostelként indult Patent a kezdeti laza stílust bár megőrizte, most igazán letisztult, a balatoni tematikával is játszó szobáival, apartmanjaival várja a badacsonyi forgatagba érkezőket. Az egykori szövetkezeti üdülőből átalakított épületben a kedvencünk az Aqua szoba volt, de van többek között Bazalt és Moha apartman is a 12 szoba között.

A csapattal érkező bulizókat is szívesen várják (sütögetni is lehet), de a balatoni home office kipróbálására is alkalmas a helyszín. A szálláshoz reggeli is tartozik, például saját készítésű croissant-nal és a balatonfüredi Pazar Coffee-ből érkező kávéval is várnak. Mivel egész évben nyitva tartó helyről van szó, a téli szezonban meleg italokra is érdemes betérni, az udvaron lévő jakuzzi pedig bármikor beüzemelhető. Ha még jó időben érkeztek, érdemes lazulni a teraszon is, például a függőágyban.

Címkék

Elérhetőségek

Patent Bed & Bar Badacsony 8261 Badacsonytomaj, Füge köz 16., Római út 132. Facebook-oldal Weboldal