A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programév egyik új kiállítása, a Dubniczay-palotában látható Balaton Retro mintegy hat évtized plakátjait és tárgyi emlékeit mutatja be az 1930–1988 közötti időszakból. Mi is tettünk egy rövid időutazást a piros-kék gumimatracok, harsány színekben pompázó plakátok, kihajtogatható képeslapok és giccses felespoharak korába.

A retró balatoni életérzést nemcsak azok ismerik, akik a 90-es évek előtt éltek vagy nyaraltak a Balatonnál. Az ikonikus tárgyak közül sok ma is betölti funkcióját, mások dekorációként díszítik a nyaralókat, hétvégi házakat. Ezekből és a korabeli plakátokból és képeslapokból ad ízelítőt a Dubniczay-palota BALATON + RETRO – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában 1930–1988 című kiállítása, amely az épületegyütteshez tartozó Várgalériában és a Magtárban látható.

Éles a váltás a felújítás alatt álló várnegyed barokk épületei után, ahogy belépünk a Várgaléria tágas tereibe. Színes plakátok a falon, a falnál balatoni szuvenírekkel megpakolt vitrin, előtte korabeli dohányzóasztal Lánchíd brandyvel és papírszalvétával – máris egy nyaralóban érezzük magunkat a 70-es, 80-as években vagy akár a későbbi időkben, hiszen a mai napig lehet olyan, „Zimmer Feri” jellegű szálláshelyeket találni, amelyek szinte semmit nem változtak az elmúlt évtizedek során.

A halas vázától a Balaton-víz-konzervig

A gyűjtemény vázát a közel ötven, magyar, angol, francia és német nyelvű, 1930 és 1988 között készült plakát alkotja. Egy részük a külföldi vendégeket csábítja a magyar tengerhez, másik részük üdítőitalokat, fürdőruhát vagy más, a nyaraláshoz elengedhetetlen termékeket reklámoz, de olyan is látható, amelyen Fidel Castro Kádár Jánossal hajókázik. Magángyűjteményekből érkeztek az élénk színekben pompázó IBUSZ-, MAHART- és MALÉV-sorozatok, amelyek hatására anno biztosan nyitottunk volna egy takarékbetétkönyvet, és beszereztünk volna egy vulkánfíber koffert.

Nehéz elhinni, hogy annak idején nem viccnek szánták a tátott szájú halat formázó porcelánkancsót  és felespohárszettet vagy a hasonló tematika szerint készült halas vázákat. Van német ajkú turistáknak készült Balaton-víz-konzerv, napszemüveg-gyűjtemény, kihajtogatható képeslap és „Badacsony” feliratú táskarádió is – ezek nélkül nem is volt érdemes elindulni vagy hazatérni.

Külön installációt kapott a korabeli italkultúra. A 70-es években megjelent új magyar üdítőitalok plakátjai, a Traubi- és a Márka-fogyasztásra buzdító hirdetések, a szódásszifon és a söralátétek mind a családi kempingezések a nagy becsben tartott – bár esztétikai szempontból sok esetben megkérdőjelezhető – nyaralókba repítenek vissza. A kiállított képeslapok egy része még korább időket, a 30-as évek szecessziós hangulatú, elegáns világát idézi meg.

A tárlat az innen néhány lépésre található Magtár épületében folytatódik. Itt a kempingek és a strandok világába kerülünk: van retró gumimatrac, Pille szék, kempingasztal székekkel és termosszal, fém ételdobozzal. Egy részük ma sem szokatlan látvány a strandra kitelepülő vagy a kempingező családoknál.

Az emeleten a Balaton partján játszódó filmek plakátjaiból rendeztek kiállítást: többek között A kenguru című színes, zenés film hirdetésének dedikált példányai láthatók, és természetesen nem maradtak ki a Bujtor-filmek vagy a Szerelmes biciklisták sem.

Ez egy olyan kiállítás, ahol bizonyos életkor felett minden ismerős, mindent láttunk már valahol, mégis rácsodálkozunk az időkapszulának is beillő összeállításra.

A kiállítás 2023. május 14-ig látogatható, a várnegyedben zajló felújítási munkák miatt egyelőre pénteken 1720 óráig, szombaton és vasárnap 1020 óráig. 

Címkék