Wettstein Domonkos, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusának új könyve a tópart huszadik századi építészeti örökségével foglalkozik.

A könyv a szerző doktori kutatásának eredményeire épül, az egyes fejezetek korszakokra bontva ábrázolják a régió építészetének formálódását. Wettstein Domonkos elsősorban a korabeli szakemberek, köztük Kotsis Iván, Farkas Tibor vagy Polónyi Károly koncepcióit vizsgálja, amelyekkel megoldásokat kerestek a tóparti építészet problémáira.

A szerző foglalkozik a harmincas évek fejlesztéseivel, az ötvenes évek útkeresésével, a hatvanas-hetvenes évek kihívásaival, és a szezonális használatú vízparti strandok, kempingek, vendéglátóhelyek, valamint a nyaraló- és szállásépületek tervezésénél megjelenő kísérletező mentalitással is.

A kutatáshoz hazai és nemzetközi archívumokban fellelhető dokumentumokat, tervanyagokat  is felhasznált, ezenkívül számos interjút készített a fejlesztésekben aktívan részt vevő építészekkel, akik betekintést engedtek a hagyatéki anyagaikba. Közülük is kiemelkedik az első regionális tervet elkészítő és a hatvanas évek építészetét koordináló Farkas Tibor főépítész hagyatéka.

A tópart egységes rendezését célzó Balaton-tervről ebben a cikkben írtunk, itt pedig a tapolcai Y-házakról beszélgettünk Wettstein Domonkossal.

A címlapon a tihanyi hajóállomás látható, az 1963-ban készült kép forrása: Fortepan, Herbály István.

Wettstein Domonkos: Balatoni építészet – Stratégiakeresés a huszadik században
Kiadó:  BME Urbanisztika Tanszék / Tarsoly Kiadó, Budapest, 2022
Megjelenés éve: 2022
Szerző: Wettstein Domonkos
Könyvterv és grafika: Mészáros Nóra
Oldalszám: 280
Ár: 5605 Ft

Címkék