Ilyenkor télen a természet az úr: kacsák csúszkálnak a jégen, madárrajok bohóckodnak a jég és a víz között, a hullámok a sziklákra tapadnak, és jégszilánkok borítják be a sekély részeket. Megnézhetjük, hogy milyen az igazi, vadregényes Balaton, ahol a friss levegőn, még a mínuszokban is felszabadultan élvezhetjük a jeges tó látványát. Egy héttel ezelőtt a Badacsony és a tanúhegyek panorámájában örökítettük meg az olvadás előtti pillanatokat, majd Füred felé vettük az irányt, ahol még ilyenkor is pezseg az élet. Képgalériánkban a tó két arcát mutatjuk meg, és mindenkit arra bátorítunk, kerekedjen fel és élvezze ki a vadregényes balatoni zimankót!

Balatonberény – Ahol közel a természet

Balatonberény a tó nyugati csücske alatt helyezkedik el, a déli part vége felé, ahonnan szuper panoráma nyílik a télen párafüggöny mögé bújó Badacsonyra és a tanúhegyek keretezte hullámvölgyes tájra. A Csicsergő sétányon található szabadstrand kikötőjében csónakok várják az olvadást, jégszilánkok csapnak ki a sziklák közé, zúzmarás nádasok lengedeznek a szélben, miközben a vízből kiemelt stégek sütkéreznek a napsugarakban.

Ilyenkor a természet vadul és zabolázhatatlanul átveszi az irányítást, a biciklivel érkezők, a kutyasétáltatók, a kósza fotósok és a gyerekek is csodálják a tájat, van, aki kavicsokat dobálva hallgatja a jég zenéjét, más pedig belefeledkezik a fények játékába. 

A berényi strandon a Csicsergő névhez híven, nemrég egy Madárles nevű kilátót is átadtak, ahol még inkább belemerülhetünk a természetbe. Ha igazi vadregényes, meditatív élményre vágyunk, akkor ne hezitáljunk, kerekedjünk fel és csodáljuk meg a Balaton zimankóban is ezer arcát mutató szépségét.

Balatonfüred – Ahol télen is pezseg az élet

Balatonberény után az északi part „fővárosa” felé vettük az irányt, a mindig nyüzsgő Füreden a Tagore sétányon kaptuk el a szikrázó napsütésben már éppen olvadó jeges Balaton látványát. A nap főszereplői egyértelműen a madarak voltak, a jégen hol elegánsabban, hol mókásabban korcsolyáztak fel-alá a kacsák, a sirályok bohókás mutatványokkal hálálták meg a kenyérmorzsákat, akinek pedig nem jutott, az durcásan trónolt a kikötő oszlopain. A kellemes napsütésben mi is leheveredtünk az egyik napágyra, és a kürtőskalácsunkat majszolva arra gondoltunk, nem is lehetnénk most jobb helyen.

Címkék