A tavasz hírnökei a Balaton körül sok izgalmas programmal újságolják el, hogy márciusban is érdemes ellátogatni a tóhoz! Koncertekből változatos lesz a felhozatal, és feltörekvő, de szuper zenekaroktól egészen nemzetközileg elismert zenészekig érkeznek előadók. Természetesen az idő felmelegedésével a túrák is megszaporodnak: választhattok sétát egy kialudt vulkán kráterében, vagy megcsodálhatjátok a nyirádi bauxitterületet, de bortúrára is jelentkezhettek! Gasztrovonalon is megújulás várható, a Balatoni KÖR új eseménysorozattal debütál Keszthelyen.

Barlangok hónapja

A tavasz első hónapját a barlangokkal ünnepelhetjük, ami azt is jelenti, hogy a Balaton körül is számos izgalmas felszín alatti programmal csábítanak a hazai nemzeti parkok. A sétálós, családbarát eseményektől kezdve a geotúrákon át a csúszós-mászós, extrém kalandokig számos föld alatti élményre benevezhetünk kedvezményesen.

A Barlangok hónapjáról és a megvalósuló programokról itt írtunk korábban.

Raklap-koncert, Expresszó Klub, március 3. 21:00

Az InterUrbán összművészeti programsorozatának köszönhetően 29 város látogat Veszprémbe, különböző programokkal. Március 3-án egy sepsiszentgyörgyi társaságot köszönthetünk, akik a neve az elmúlt időben egyre több helyen feltűnt: a Raklap egy baráti társaságból alakult, fiatalokból álló zenekar. „Neopszichedelikus progresszív alternatív székely posztpunkot” játszanak, de műfajilag nem sikerült teljes mértékben megállapodniuk. Állításuk szerint nem is ez a fontos, koncertjükön a hangulat senkit sem fog kételkedni hagyni!

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Gyukli Pince & Riczu Tamás Borászat-borkóstoló, Karolina Kávéház, március 3. 19:00

Hosszú évek hagyománya, hogy Gyukli Krisztián borokkal érkezik a Karolina Kávéházba, idén pedig Riczu Tamás, a Riczu Borászat tulajdonosa és borásza is társul hozzá. Március 3-án 19 órától kezdődően több tételt is megkóstolhatunk, többek között a Gyukli Bio Solaris 2021-et, ami hivatalosan is Magyarország legjobb biobora, illetve a Riczu Villányi Kékfrankost, ami 2022-ben Az Országház Bora lett. Az italokhoz Karolina-ízelítőtál is dukál házi finomságokból: szőlőmaglisztes kovászos kenyér, krumplis apró pogácsa, válogatott Balaton-felvidéki sajttál, frissen sült tepertő, vászolyi friss, zöldfűszeres sajtkrém szerepel az étlapon.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Darvastó környéki bauxitos túra, Nyirád, március 4. 10:00

nyirádi bauxitterülethez tartozó Darvastó környékét járhatjuk be március 4-én a Túrafalók szervezésében. A Keszthelytől kb. 40 kilométerre található térség a vörösben játszó táj mellett változatos növényvilágáról is híres, és a könnyű túra során bőven lesz időnk ebben és a különleges képződményekben elmerülni. A 1kilométeres útvonalat kb. 5 óra alatt teljesíthetjük.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Borbarangolás a Follyban, Folly Arborétum és Borászat, március 4–10.

Március 4. és 10. között a Folly Arborétum és Borászat válik a Badacsonyi Borbarangolás újabb helyszínévé: a különleges szőlőbirtok vendégváró menüjén sütőtökkrémleves szerepelvörösboros marhapofa, hagymás dödölle, desszertnek pedig a balatoni vitorla kap helyet, melyekhez 7 tétel válogatott bor lesz a kísérő. A borvacsora előtt vezetett sétán vehettek részt az arborétumban, de egy szabadulószoba és fényfestés is különlegessé teszi majd a vacsorát.

Tipp: A borvacsora ára 17 900 Ft, és előzetes bejelentkezés szükséges az itt található elérhetőségeken. Ha lemaradtatok a kiszemelt dátumról, a vacsorát követő héten még megkóstolhatjátok a vendégváró ajánlatot. 

Sellyei borvacsora, Nemesgulács, SellyeiBor, március 4. 17:00

A tavasz első hétvégéjén a SellyeiBor megújult Vinotékájában indítja el legújabb borvacsora-programsorozatát. A sparheltben duruzsoló tűz mellett, finom falatok kíséretében mutatják be a borokat, és közben mesélnek magukról, arról, hogy hová tartanak, mik a terveik.

Az eseményről 
itt találtok részleteket. 

Margaret Island, vendég: Pandóra Projekt, Veszprém, Expresszó Klub, március 10. 19:00

Lábas Vikit és a Margaret Islandet nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Az elsősorban akusztikus alapokra épülő, folkos elemeket is beépítő együttes nagy népszerűségnek örvend, számos telt házas koncertet tudhat maga mögött. 

Most szeszélyes turnéval indítják az évet, ahol klasszikus dalaik mellett újak is felcsendülnek majd: március 10-én az Expresszóban hallhatjuk a Szeszélyest és a JumoDaddyvel közös, Rámszakadt című dalukat is. A vendég a Pandóra Projekt lesz, egy fiatal, energikus duó, akiknek szövegcentrikus zenéjét az indie folk és az etnopop stílusok keveredése jellemzi.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Gyertek át hozzánk!, Keszthely, John’s Pub, március 10–12.

Balatoni KÖR csapata a Kóstold körbe mellett egy új rendezvénysorozatot indít márciusban, Gyertek át hozzánk! címmel. Egy Balatoni KÖR-helyszínen minimum háromfogásos, tematikus menüsort kínálnak vendégséfek és borászatok közreműködésével, a minőség pedig, őket ismerve, magáért fog beszélni. Az első ilyen eseményen március 10. és 12. között vehetünk részt, a keszthelyi John’s Pubban.

Az eseményről itt találtok részleteket.

Bitang Burger-születésnap, Alsóörs, Bitang Burger & Coffee Shop, március 11. 12:00

Két éve nyílt az Alsóörs szívében található Bitang Burger & Coffee Shop, ahol tetovált, vidáman sütögető szakácsok látványa fogad, miközben hardcore punk duruzsol a háttérben. Március 11-én 12 órától ezt ünnepelhetjük a szakácsokkal és az alapítókkal meg persze sok-sok burgerrel, izgalmas programokkal.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

VII. Tavaszi Regatta, Balatonlelle, BL YachtClub & Apartments, március 11. 9:00

Téli Vitorlás Versenysorozat utolsó állomásán, a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszi Regattán március 11-én, szombaton vehetünk részt a balatonlellei BL YachtClubban.
 
Az Open kategóriában saját hajóval lehet indulni, de ha hajó nélkül érkezünk, a YachtClub egy vitorlásával is versenyezhetünk. A jelmezben indulókra külön nyeremények várnak, és akkor is sok élményre számíthatunk, ha nem veszünk részt a versenyben, hiszen amióta van Luszi nézőhajó, testközelből nézhetjük a regattát, ami persze a mólóról is elég szép látvány. 

Az esemény most egy új gasztrofesztivállal is kiegészül, amelyen a füstös ízek lesznek a középpontban. 

Az eseményről itt találtok részleteket. 

X. Füredi Tavaszi Fesztivál, Balatonfüred, Tagore sétány, március 15–19.

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a Füredi Tavaszi Fesztivált, ahol március 15. és 19. között különböző kulturális és szórakoztató programokkal várnak bennünket. Az ünnepi hangulatot koszorúzás és fáklyás felvonulás teremti meg, de az egész család talál majd magának izgalmas előadásokat, koncerteket. A gyerekek több bábjátékot, mesefeldolgozást nézhetnek meg, de irodalmi menzán is részt vehetünk Varró Dániellel. A Vaszary Galériában Zsikla Mónika művészettörténész vezet végig minket Bak Imre Helyzetek című kiállításán, és színházi előadásokra is számíthatunk a négy nap alatt. 

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Haláp-túra – Séta egy kialudt vulkán kráterében, Haláp, március 15. 10:00

Ahhoz, hogy egy vulkán kráterében sétálhassunk, nem kell külföldre utaznunk: március 15-én a Haláp hegyen túrázhatunk, melynek sapkáját „eltüntették” a bányászat következtében. A könnyű, két és fél órás sétán megismerjük a vulkán működését, legendáját, és bújócskázhatunk is a hatalmas kőszobrok között.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Esti Kornél, Veszprém, Expresszó Klub, március 17. 20:00

Tavasszal az Esti Kornél is folytatja a klubturnéját, és természetesen Veszprém sem maradhat ki ebből a sorból. Igazi best of műsorral készülnek március 17-én az Expresszóban, énekelnek majd boldogságról, éjszakáról, esőről – ahogy azt tőlük megszokhattuk.

Az eseményről 
itt találtok részleteket. 

Gasztrohegy – Marhaságok, Badacsony, március 18–19.

A Gasztrohegy programsorozata lehetőséget nyújt arra, hogy legyen idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, az éttermek konyháin kísérletezni, kreatívan alkotni, így a vendégek az otthonos, személyesebb vendéglátást élvezhetik. A Gasztrohegy márciusi fejezetében a marhából készült ételek kerülnek reflektorfénybe  és a tányérokra. A gasztrotúrát – az előző évekhez hasonlóan – mi alkotjuk meg magunknak, a finom falatok és a köztük lévő ismerkedés, lelassulás pedig most sem marad el.

Az eseményről 
itt találtok részleteket. 

Muzsikás 50 – ünnepi koncert, Veszprém, Hangvilla, március 18. 19:00

A 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója és a Muzsikás zenekar 50. születésnapja alkalmából március 18-án ünnepi koncerten vehetünk részt a veszprémi Hangvillában.

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Otthonosan mozognak mind a folk-, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind a komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Szombaton 17 órától őket hallhatjuk.

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Komondor 64 futóverseny, Vászoly, PortusHome, március 18. 8:00

Ha szeretünk futni és szeretjük a magyar kutyafajtákat, az már két biztos ok, amiért érdemes feljegyeznünk március 18-át! A Komondor 64 futóversenyen több távon tehetjük próbára magunkat a KAHU – Kölykök A Hátsó Udvarból Egyesület szervezésében, Vászolytól indulva.

Távok:

  • Komondor 64k
  • Magyar agár 50k
  • Puli 32k
  • Mudi 16k
  • Kuvasz 8k
  • Pumi 4k
Az eseményről itt találtok részleteket. 

Lepketúra 2023, Vonyarcvashegy, március 18. 7:00

Keszthelyi-hegység területén idén is megszervezik a Lepketúrát, március 18-án. 3 útvonal és nehézségi szint szerint választhatjuk ki a számunkra legtalálóbbat. Mindhárom távon 7 és 11 óra között indulhatunk a Vonyarcvashegy vasútállomásról, és a cél is ide fut be, legkésőbb 18 óráig.

Útvonal, ami a választott táv függvényében módosulhat: Vonyarcvashegy vasútállomás, Pető-hegy, Büdöskúti pihenő, Büdöskúti erdő, Vékony-cser, Szent Miklós-forrás, Padkűi kilátó, Jakabfi pihenő, Keserű-tető, Szent Mihály-dombi kápolna

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Élelem – Ökológiai gazdálkodás és tájhasználat, Barnag, március 19. 9:00

Létezik a zsúfolt strandok, menő éttermek és medencés nyaralók mögött, a szőlőhegyek közt alig láthatóan egy Másik Balaton. Olyan emberek és közösségek alkotják, akik és amelyek számára fontos az élővilággal való együttműködés: kertet művelnek, állatokat tartanak, természetes anyagokból építik a házukat, vigyáznak a talajra és a vizekre, munkájukkal gazdagítják, nem pedig rombolják a tájat.

Március 19-én ők válnak láthatóvá a Másik Balaton Szabadegyetem I. foglalkozásánBarnagon reggel 9 órától kezdődnek az események, ahol kerekasztal-beszélgetésektől kezdve gyakorlati foglalkozásokig, bemutatókig sok hasznos programon vehettek részt. 14 órától magokat és oltóágakat cserélhettek, és érkezhettek gyerekekkel is az eseményre, hiszen őket koncert, énekes foglalkozás várja. 

Az eseményről 
itt találtok részleteket. 

Rímségek kicsiny boltja: Kárász Eszter és Grecsó Krisztián zenés irodalmi estje, Kapolcs, MűvészVölgy Kúria, március 25., 19:00

Március 25-én 19 órától Kárász Eszter és Grecsó Krisztián zenés irodalmi estjén vehetünk részt, ahol saját élettörténeteikről dalok, versek, novellák segítségével beszélgetnek, és együtt keresik a választ a rímek és a történetek titkaira. Hogy hogyan születik egy mindennapi történetből egy nem mindennapi regény, a verssorokból dallam, egy érzésből művészeti alkotás.

Közreműködik: Veér Csongor (hegedű), Wagner-Puskás Péter (zongora)

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Tavaszi Kő-orra túra, Lesence, március 25. 10:00

A Balaton-felvidék kevésbé ismert, könnyen megközelíthető magaslatát fedezhetjük fel március 25-én, egy könnyed, bóklászós túra során. A Kő-orrához vezető útvonal sok kilátópontot és érdekességet tartogat számunkra, érintve a Láz-hegy, Ördög-kövek, Alsó-szőlőhegy, Szent Donát-kápolna állomásokat. A 11 kilométeres, 5 órás túrán az egész család részt vehet, sőt még a kutyákat sem kell otthon hagyni!

Az eseményről itt találtok részleteket. 

Címkék