Keresés EN

látnivalók & kultúra

Kibővített emlékházban ismerhetjük meg a keszthelyi születésű Szendrey Júlia életművét

Március 15-én, a nemzeti ünnepen adták át Keszthelyen a kibővített Szendrey Júlia Emlékházat.

Sokszorosára bővült a korábban Szendrey Júlia emlékszobaként működő épület Keszthelyen. A március 15-én átadott Szendrey Júlia Emlékházban megismerhetjük Petőfi Sándor és Júlia életútját, az Újmajor történetét, valamint Szendrey Júlia irodalmi munkásságát. 

A költő életében 23 verset publikált, Petőfi Júlia néven jegyezve azokat, életműve azonban összesen 141 verset tartalmaz. A megújult kiállítás hangsúlyozza, hogy Szendrey Júlia sokkal több volt, mint Petőfi felesége, Andersen meséit is ő fordította először magyarra.

Keszthely egy olyan emlékházzal bővült, amelyben a városban született Szendrey Júliának végre egy méltó emlékhelye lesz – mondta az ünnepélyes átadón dr. Lukács Gábor, az emlékház gondozója. Manninger Jenő polgármester hozzátette, hogy még ebben az évben elkészül egy közös szobor Petőfi Sándorról és Szendrey Júliáról, mely a Helikon Parkba kerül.

A kiállítást a nyáron két teremmel tervezik még bővíteni, melyben Júlia irodalmi munkásságát kívánják részletesebben bemutatni.  
 

A bővítést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem finanszírozta. Az emlékház jelenleg még telefonos bejelentkezéssel látogatható, várhatóan április közepére állandó nyitvatartása is lesz.

Forrás: TV Keszthely

Cimkék

Hasonló tartalmak

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

Luxushajó formájú épületek és kedves nevek a házfalon – A sokszínű balatoni építészet

?>

Bolla Zoltán legújabb, a Balatoni modernizmus és art deco című könyvében megismerhetjük az áramvonalas épületeket éppúgy, mint a díszes nyaralókat.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A