Március 17-én átadták a Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény új kulturális közösségi terét, a jezsuita kolostor kertjét, a kerékpárosok pedig egy új pihenőpontot kaptak a Balatoni bringakör közelében.

A Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény kolostorának története a XVII. századig nyúlik vissza, ekkor lett a terület a jezsuita rend tulajdona. A rendház és a szomszédos magtár a XVII-XVIII. században épült, az ingatlanok 2017-ben kerültek a városhoz. A közösségi teret az Európa Kulturális Fővárosa program 120 millió forintos támogatásával alakították ki.


A volt jezsuita kolostor 2023. június 30-ig a Veszprémi Petőfi Színház fenntartásában áll, de kisebb rendezvények megvalósítása már most elkezdődhet a területén, tudtuk meg az önkormányzattól.  

Egy bringás pihenőt is átadtak a hétvégén: a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület egy 2020-ban elnyert pályázat eredményeként jött létre a Bicikliget nevű megálló a Véghely Dezső út és a Neptun utca találkozásánál. "A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott a forgalmas bicikliút közelsége, valamint a Balatoni Bringaút 0 kilométerköve, mely Both Gábor szobrász-borász alkotása" – olvasható a város Facebook-oldalán.

A pihenőpont közvetlenül a kő mögött található, fedett pihenőhely, biciklitároló, szervizpont és információs tábla áll a bringások és a kirándulók rendelkezésére.Az egyesület tervei szerint nyár elején egy bringás rendezvénnyel nyitják meg a biciklis szezont Balatonalmádiban. Balatonalmádi az Európa Kulturális Fővárosa évben számos programmal várja a turistákat: júniusban a város a Magyar Mozgókép Fesztivál egyik helyszíne lesz, a strandon BEAT néven egy összművészeti street art, street dance és underground fesztivált rendeznek, és Balatonalmádiban lesz látható a Bondoró utcaszínház-fesztivál is. Ezenkívül a város lesz a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny egyik helyszíne, a Klassz a parton programsorozat részeként több koncertet is tartanak, számos rendezvényt hoz a városba a Veszprémi Petőfi Színház, és megújítják a borfesztivált is.

Címkék