Megkezdődött a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új hajóinak szállítása a Dunán. Az új katamaránok és a kompok június 21-én délelőtt indultak el Komáromból.

A Balatoni Hajózási Zrt. két új kompja és két új katamaránja június 21-én délelőtt elindult Komáromból, a SAM Shipbuilding and Machinery kikötőjéből. A konvoj a tervek szerint hajnalban hajózik tovább Budapestről a Sióra, írja a Bahart közleményére hivatkozva az MTI.

A hajók a Sió torkolatáig 272 kilométert tesznek meg, majd a Sió-csatornán újabb 121 kilométer után érik el a Balatont. Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, még több hónapig tartó szerelési munkákra lesz szükség a forgalomba állításuk előtt.


 

A BAHART a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)  közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént, és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni.

A vízszinttől függött a szállítás

Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója kifejtette, hogy 40 éve nem történt ilyen mértékű műszaki fejlesztés a balatoni hajózásban. Az új kompok és katamaránok érkezése kedvezően fog hatni a régió turizmusára, és a helyi közlekedésre is, tette hozzá.

A Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg, miután a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet, hogy a déli parton ne okozzon kiöntést a nagy mennyiségű csapadék.

Címkék