Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Az apró falu, amihez lenyűgöző szőlőbirtokok tartoznak – Képgaléria

A Zánkától 5 perc autóútra található Tagyon megér egy kitérőt, ha szívesen időzünk zöldellő szőlőbirtokok és lenyűgöző panoráma mellett. A 100 főnél alig több lelket számláló falu négy másik szomszédjával alkotja a Balaton-felvidék rejtett völgyét, a Nivegy-völgyet, melynek borai nemrég eredetvédelmet kaptak. Képgaléria a faluról és környezetéről.

A Balaton-felvidék népszerű vidékeit, mint a Káli-medencét vagy a Tapolcai-medencét nem kell bemutatni senkinek, vannak azonban olyan – szintén több települést összefogó – részek, amelyek még az újdonság erejével tudnak hatni. Ha azt mondjuk, hogy Nivegy-völgy (vagy korábban elterjedtebb nevén Csicsói-medence) nem biztos, hogy mindenkinek beugrik az az öt település, ami alkotja ezt a környéket

Csendes, rejtett völgy, ami nem meglepően borvidék is

A Balatoni borrégió legújabb eredetvédett jelölése 2022-ben a Nivegy-völgyre esett, ebben a cikkünkben jártunk utána, hogy mit érdemes tudni az itteni borokról. A nivegyi borokkal egy hosszú távú márkaépítésbe kezdtek bele – köztük tagyoni pincészetek is –, amivel az a cél, hogy komolyabb presztízse legyen az itteni boroknak.

Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon – ez az öt falu tartozik a Nivegy-völgyhöz. Utóbbit nemrég fotósunkkal is bejártuk, erről láthatjátok a következő képeket. 

Tagyon teljes népessége (2021-es adatok szerint) mindössze 118 fő. A falu határának nagy része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területére esik, közel van például a látványos bazaltoszlopairól híres Hegyestű is.

A legelső források 1292-ből származnak a településről, ekkor találkozhatunk először Tagyon település nevével, melyet egyes források szerint hajdani birtokosának nevéről kaphatott. 1317-től már a veszprémi püspök volt a település fő birtokosa, melyet Sümegről vezetett. Tagyont a történelem során többször lerombolták, a falu elnéptelenedett majd újranépesült, római katolikus templomát 1764-ben építtették.

A település holnapja szerint az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan ma is a szőlészet-borászat adja a lakosság fő megélhetését. A Tagyon-hegyi Nyitott Pincék programsorozat időről időre szuper programokat szervez a település borászataival együttműködve.

Felhasznált forrás: Tagyon Község Hivatalos Honlapja

WLB-tipp: 2023 nyarán a település nevét viselő birtokról is írtunk, beszámolónkat itt olvashatjátok

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A