Két balatoni szakácsnő is szerepel a Michelin-kalauz legjobb magyar női séfeket bemutató összeállításában. Árkosi Erika, a kapolcsi 84 Bisztró és Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám Stúdió 365 konyhafőnöknői meséltek az étteremkalauz magazinjának.

Egyre erősödik a magyarországi gasztronómia, és ezzel együtt az elmúlt években megnőtt a éttermeket vezető női séfek száma is, kezdi a cikket a Michelin Guide. A cikkben a női séfek a főzés iránti szenvedélyről, az inspirációról és a terveikről meséltek.


Marbellától Kapolcsig: Árkosi Erika

Árkosi Erika, a Michelin Tányér ajánlással rendelkező kapolcsi Bisztró 84 konyhafőnöke a következőt mondta: 

„Gyerekkoromban a nyarakat a nagymamám tanyáján töltöttem, tőle tanultam meg a főzés alapjait. Kezdetben csak magyaros ételeket főztem. Amikor 31 éves lettem, két évet töltöttem New Yorkban, és ott ismerkedtem meg a világgasztronómiával. 2000-2008 között Olaszországban szereztem sok inspirációt, 2008-2012 között pedig Spanyolországban éltem, ahol egy bár konyháját vezettem. Kezdetben csak a családomnak és a barátaimnak főztem, de a spanyolországi tartózkodásom alatt jöttem rá, hogy szakács akarok lenni”.

„Gyerekkoromban a nyarakat a nagymamám tanyáján töltöttem, tőle tanultam meg a főzés alapjait. Kezdetben csak magyaros ételeket főztem. Amikor 31 éves lettem, két évet töltöttem New Yorkban, és ott ismerkedtem meg a világgasztronómiával. 2000-2008 között Olaszországban szereztem sok inspirációt, 2008-2012 között pedig Spanyolországban éltem, ahol egy bár konyháját vezettem. Kezdetben csak a családomnak és a barátaimnak főztem, de a spanyolországi tartózkodásom alatt jöttem rá, hogy szakács akarok lenni”.

Árkosi Erika 2012-ben költözött vissza Magyarországra, ahol családjával 2014-ben megnyitották a tapolcai Pura Vida éttermet, majd átvették az egykori keszthelyi Palettától (jelenleg tavasztól őszig Balatonbogláron és állandó nyitvatartással Budapesten működik) a Phoenix kikötőben lévő éttermet is, de kapacitáshiány végül mindkét helyet elengedték. 2020-ban vették át a kapolcsi Hazai Provence panzió éttermét, a 84 Bisztrót, ahol magyaros és mediterrán ihletésű fogásokat kínálnak, a külsős vendégek számára is. 

"Az éttermi szcéna határozottan megváltozott az évek során, és manapság már több nő van a konyhában. Szerencsésnek érzem magam, mert soha nem volt gondom azzal, hogy női séfként elfogadjanak. A családomban mindig is természetes volt, hogy a nők főznek" 

"Az éttermi szcéna határozottan megváltozott az évek során, és manapság már több nő van a konyhában. Szerencsésnek érzem magam, mert soha nem volt gondom azzal, hogy női séfként elfogadjanak. A családomban mindig is természetes volt, hogy a nők főznek" 

– tette hozzá a konyhafőnök. A inspiráló séfek között Pesti Istvánt, a tatai két Michelin-csillagos Platán étterem séfjét, Ana Roš szlovéniai séfet és Massimo Bottura modenai séfet említi Szulló Szabina és Palágyi Eszter munkája mellett. A rövid távú tervei között szerepel, hogy bővítse a 84 Bisztró visszatérő vendégeinek körét, és továbbra is egyenletesen magas színvonalú ételeket kínáljon nekik. Hosszú távon pedig az, hogy kisebb létszámú vacsoraesteket tartsanak olyan idilli környezetben, ahol a vacsoravendégek meg is szállhatnak.
 

Szikra Gabi: „Szeretem a váratlan helyzeteket”

Szikra Gabi a szezonálisan nyitva tartó balatonfenyvesi A Konyhám strandbisztróval robbant be a balatoni gasztronómiába, és több strandételverseny-győztes fogás fűződik a nevéhez. Szeretett volna egy négy évszakos éttermet is, 2021 év végén megnyitotta Renczés Gáborral a A Konyhám Stúdió 365 nevű éttermet Fonyódon. Az étterem azóta megkapta a Michelin Tányér jelölést.  


Gabi 14 éves kora óta szakács akart lenni: egy nagyon emlékezetes étteremlátogatás alkalmával történt, és akkor és ott eldöntötte, hogy ezt a szakmát választja, meséli. Nagyon fiatalon kezdett el a vendéglátásban dolgozni, és az iparág szinte minden területét kipróbálta, több híres magyar étteremben dolgozott, de főzött egy spanyol étteremben, megfordult Németországban, és egy évet töltött Bécsben egy francia bisztróban. Majd következett a Balaton.

Az inspirációt többek között a minőségi helyi és szezonális alapanyagok, az elfeledett magyar ételek újraértelmezése, az évszakok és a vendégei jelentik, mondja. Így folytatja:   

Nagyon szeretek vegán és vegetáriánus ételeket készíteni – nagy kihívásnak tartom őket, és szeretem a kihívásokat! Szeretem a váratlan helyzeteket is, improvizálni és lehetőség szerint különleges kéréseket is teljesíteni. 

Nagyon szeretek vegán és vegetáriánus ételeket készíteni – nagy kihívásnak tartom őket, és szeretem a kihívásokat! Szeretem a váratlan helyzeteket is, improvizálni és lehetőség szerint különleges kéréseket is teljesíteni. 

A nők gasztronómiában betöltött szerepéről így nyilatkozott: 

„Manapság valamivel több nő dolgozik a konyhákon, de ez a szakma még mindig nagyon férfias. A világjárvány idején rengeteg férfi szakács hagyta ott a konyhát, és remélem, hogy ezt követően a nők szerepe a gasztronómiában tovább fog nőni.”

„Manapság valamivel több nő dolgozik a konyhákon, de ez a szakma még mindig nagyon férfias. A világjárvány idején rengeteg férfi szakács hagyta ott a konyhát, és remélem, hogy ezt követően a nők szerepe a gasztronómiában tovább fog nőni.”

Szikra Gabi a jövőben szeretné tovább bővíteni a gasztronómiai ismereteit, szeretne több csúcséttermet meglátogatni további tapasztalatszerzés céljából, több helyi termelőktől származó alapanyagot felvenni az étlapra, és még fenntarthatóbbá tenni az éttermek működését. 

A cikk még Szulló Szabinát, a budapesti Stand Étterem női séfjét és Katkó Krisztinát, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely női séfjét mutatja be.

Címkék