Az ünnepi rohanásra, a készülődés miatti stresszre az egyik legjobb gyógyír a téli Balaton, ahol egyszerre hangolódhatunk a karácsonyra színes programokkal, koncertekkel, vadászhatunk különleges ajándékokra az adventi vásárokon és kerülhetünk meditatív hangulatba az elcsendesedésre hívó helyszíneken. Rendhagyó adventi naptárunk következik, amelyben minden napra ajánlunk valamilyen balatoni programot az ünnepi időszakra.

December 5.: Lassulj le egy finom teával és egy sütivel!

Néha nem könnyű nyugodtabb tempóra váltani az ünnepek előtti készülődés idején, de egy teával vagy egy forró csokival és egy ellenállhatatlan desszerttel garantáltan magatok mögött hagyhatjátok a hétköznapi pörgést. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk tíz, télen is nyitva tartó, „bekuckózásra” alkalmas helyet, ahol ellenállhatatlan péksüteményekkel, tortákkal, forró italokkal várnak, és ahol a karácsonyi desszerteket is beszerezhetitek.

December 6.: Keresd a gyerekekkel a Mikulást a Lóczy-barlangban!

A Lóczy-barlang Mikulás-váró, titokzatos hellyé változik ezen a napon: lámpások fognak világítani, melyek fényénél Szent Miklós püspök, az első Mikulás életének legérdekesebb fejezeteit felidéző életképeket láthattok, és egy-egy rövid történetet hallhattok, a látogatóközpontban pedig a gyerekek papírmikulásokat kereshetnek. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, telefonon vagy e-mailen.

A részleteket itt találjátok.

December 7.: Ajándékozz mesekönyvet!

December 9-ig több balatoni helyen is leadhatjátok az általatok már nem használt mesekönyveket, amikért cserébe egy csésze teával kedveskednek a program szervezői. Az így összegyűlt könyveket egy olyan Heves megyei kistelepülésre szállítják majd, rászoruló gyerekek számára, ahol nincs sem könyvesbolt, sem könyvtár. 

További infókat itt találtok.

December 8.: Korcsolyázz és hófánkozz a Téli Gyárkertben!

A nyáron koncertektől hangos Gyárkert Kultúrpark december 8-án Téli Gyárkertként nyílik újra. Egy 30x18 méteres jégkorcsolyapálya és 5 darab 50 méteres hófánkpálya vár – utóbbi most először nyílik majd a városban. A karácsonyi hangolódást zenés és családi programok segítik majd, de újranyitnak a területen korábban elérhető vendéglátó egységek is. A Gyárkert területére ingyenesen lehet majd belépni, de a pályák használatához jegyet kell vásárolni. 

December 9.: Hangolódj, borozz a Borbolt a Völgyben karácsonyváró összejövetelén!

A Szent György-hegy déli dűlőjén található apró borbolt bevásárolni, borozni, találkozni hív: napközben tűzgyújtás lesz, 16 órakor a Kolónia 52 borászat tart kóstolót. Közben jó zenék szólnak, megvehetitek a karácsonyi palackokat, és ruhacsere is lesz. Jól öltözzetek be!

Itt találjátok a részleteket.

December 10.: Vadássz ajándékokra a Portéka – Kézműves és design vásáron!

Az ActiCityben két napon át egy igazi bohém kézműves- és dizájnvásárra kerül sor, ahol 50 kiállító portékái közül válogathattok. A hagyományos adventi termékek mellett izgalmas kísérő programokra is számíthattok: gasztronómiai workshopok, akusztikus koncertek, valamint gyerekprogramok várnak december 9-én és 10-én egy hangulatos nézelődésre.

További infókat itt találtok.

December 11.: Vegyél részt a Gospel Karácsonyon!

Idén is aranytorkú énekesek töltik meg a Veszprém Arénát december 11-én. Ezúttal a Virginia State Gospel Chorale lesz a meghívott, akik az America′s Got Talent döntőseiként váltak méltán népszerűvé az Egyesült Államokban. A világhírű szólista, Grammy- és Dove-díjra jelölt David Bratton – aki 52 héten át vezette a Billboard gospellistáját – idén is velük tart. A koncert során az örökzöld gospel-, dicsőítő és karácsonyi dalok mellett világslágereket is hallhattok majd gospelverzióban. 

További infókat itt találtok.

December 12.: Járj végig egy önmagába visszatérő tanösvényt! 

Egy téli túránál legtöbben a rövidebb, könnyebben teljesíthető útvonalakat részesítjük előnyben. A nappalok rövidülnek, és ahogy lemegy a nap, a levegő gyorsan hűlni kezd, érdemes ilyenkor olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Szerencsére több ilyen, különböző hosszúságú útvonal is van a Balatonnál, ebben a cikkben adtunk tippeket egy körtúrához.

December 13.: Hallgass fúziós jazzt a Fotonban!

Egészen különleges koncertre számíthattok Veszprém új kulturális központjában, a Fotonban az InterUrbán, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros nemzetközi összművészeti programsorozata keretében. Az Imma Express a nyugat-afrikai zenét ötvözi az improvizatív jazzel, az eredmény pedig egy egészen egyedülálló fúzió. A formáció zenéjét Tel-Aviv afrikai diaszpórája és a shona gitártechnika inspirálja. Igazi elmerülős, koncentrálós, mégis kikapcsoló zenére számíthattok.

A részletekért kattintsatok ide!

December 14.: Figyeld az élő adventi kalendárium számait a házak ablakában!

Néhány településen már évek óta szokás az élő adventi kalendárium, vagyis hogy mindennap másik ház ablakára kerül ki az éppen aktuális szám a 24-ből. Térkép is készül a számok címének pontos meghatározásához. Balatonalmádi házai idén is csatlakoztak a játékhoz, ha épp a környéken jártok, tegyetek egy sétát, és vadásszatok az aznapi ablakra!

A térképet ezen az oldalon teszik közzé mindennap.

December 15.: Vegyél részt egy Pláne Pénteken, kóstolj badacsonyi borokat!

Télen sem áll meg az élet a borvidék különleges tételeit bemutató Pláne Badacsony borteraszon, sőt, ilyenkor lehet igazán elmélyedni a savak, a dűlők és a sztorik világában, és beszélgetni a borok készítőivel. A Pláne Péntekek során péntek esténként a borász vezetésével „járjátok körbe” a borvidék hegyeit. 15-én az Örsi-hegy lesz a soros. Itt találtok részleteket. 

December 16.: Kertmozizz!

A közös karácsonyi filmnézés élménye sem maradhat el, ezért december 16-án Zamárdiban ingyenes kertmozira várnak titeket. Az Igazából szerelem kerül vetítésre, és a nézőtéren hőlégfúvók és melegítőgombák enyhítik majd az időjárást, de forralt bort, meleg teát és egyéb finomságokat is lesz lehetőségünk vásárolni a büfében.

További infókat itt találtok.

December 17.: Hangolódj az ünnepekre a keszthelyi Festetics-kastélyban!

December 16-án és 17-én megnyitja kapuit a Festetics-kastély északi szárnya, így a nagyközönség előtt máskor zárva tartó és csak rendezvények alkalmával látogatható termeket is láthatjátok: feltárul a Nagy bálterem, a Kis bálterem, a Velencei tükörterem és több lakosztály is. Érdekes szakmai vezetéseken vehettek részt a Hintókiállításon, a Történelmi modellvasút-kiállításon és a Főúri utazások, úti kalandok című állandó kiállításon, a nap pedig a Helikon Kórus adventi koncertjével zárul, a Nagy bálteremben. 

Itt találjátok a részletes programot.

December 18.: Szaunázz, és ha elég bátor vagy, csobbanj a Balatonban!

Egy kis méregtelenítés az ünnepek előtt sem árt: Szigligeten a strandon és a balatonlellei BL YachtClubban a tó két vízparti szaunájából kisétálva vetheti magát a vízbe, aki elég elszánt. Szigligeten jégpálya is üzemel: a strandtól néhány km-rel messzebb található Várudvarban. A legjobb, ha a testmozgás után iktattok be egy méregtelenítő izzadást.

December 19.: Nézd meg, hogy élnek a modern szerzetesek, látogasd meg a felújított Tihanyi Bencés Apátságot!

Az elcsendesedéshez, a befelé figyeléshez az egyik legjobb helyszín a Tihanyi Bencés Apátság és annak múzeuma, ahol meditatív hangulatba kerülhettek, és egy érdekes kiállítást is megnézhettek. Az apátság tárlata unalmas történelmi tények helyett az épületegyüttes és a bencés rend történetének érdekes részleteire helyezi a hangsúlyt, a szerzeteslét misztikumát pedig az atyák hétköznapjainak bemutatásával, fontos kérdések megválaszolásával oldja fel. Ebben a cikkben 10 érdekességgel adtunk ízelítőt az apátság kiállításából.

December 20.: Hallgasd meg az Aranyakkord-koncertet a Hangvillában!

5 évvel ezelőtt, egy ködös januári napon szinte észrevétlenül született meg az Aranyakkord. A formáció kezdetben csak Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) duójaként működött, egyszerűen csak összecsengtek a próbaterem kanapéján eljátszott dalok, később pedig Gábor Andor „UFO” ütőhangszeres játékával vált teljessé a zenekar. December 20-án a veszprémi Hangvillában csíphetitek el őket.

További infókat itt találtok.

December 21.: Korcsolyázd végig a füredi Jégfolyosót!

Balatonfüreden december közepétől egy három jégpályát összekötő jégfolyosó nyílik: a Zákonyi utcai jégpályáról a Vitorlás térnél, valamint a Tagore sétánynál kialakított jégpályákat is el lehet érni. Így összesen egy kilométeren keresztül lehet majd nagyobb irányváltások nélkül korcsolyázni a városban, a fapalánkokkal védett jégfolyosó külön pályán biztosítja majd az oda-vissza csúszkálást.

Jegyek: felnőtteknek 1600 Ft, diákoknak 1100 Ft, a 3–14 év közötti gyerekeknek 800 Ft (a fürediek számára egyéb kedvezményeket biztosítanak).

December 22.: Nézd meg a napfelkeltét vagy a naplementét egy tanúhegy tetejéről!

Ezen a napon a legrövidebb a nappal, így nem is kell nagyon korán kelni ahhoz, hogy egy könnyen megközelíthető tanúhegyről nézzétek meg a napfelkeltét és a kora reggeli csenddel hangolódjatok az ünnepekre. Ha nem jön össze a korai kelés, a naplemente fényeiben is megtapasztalhatjátok, milyen az, amikor téli álmot alszik a táj, és a természet is elcsendesedésre hív.

December 23.: Forraltborozz swingre a Neptun Badacsony és Tilia Vendéglő kertjében!

Szombat délutánonként (december 16-án és 23-án) karácsonyi díszekbe öltözik a Neptun Badacsony szálloda kertje. A Jingle Jazz & Swing és az Adventi Nyalánkságok nevű programok idején a háttérben ünnepi jazz- és swingdallamok szólnak DJ Nági közreműködésével. A házigazdák teával, forralt borral, punccsal, mézeskaláccsal és sütőtökkel várnak 16 és 19 óra között.

Itt olvashattok a részletekről.

December 24.: Nézd meg, milyen a kedvenc strandod télen!

Forró tea vagy forralt bor a termoszba, egy jó meleg kabát, és indulhat a téli strandolás! A téli álmot alvó part látványa garantáltan lehoz az ünnepi készülődés miatti stresszről. 

Címkék