A karácsonyi ajándékok jolly jokere a nőknél – véleményünk szerint – az ékszer. Pláne ha az valamilyen személyes kötődésről árulkodik, kedves emléket idéz fel. Ezért szeretjük különösen azokat a fülbevalókat, nyakékeket, amelyek a Balatont, a nyarakat juttatják eszünkbe, és emellett szépen illeszkednek a hétköznapi viseletünkhöz. Ebben a cikkben 5 olyan, balatoni kötődésű ékszerészt gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeivel nem lehet mellélőni! Választhattok formabontó betondíszekből, elegánsabb leveles szettekből, de lesznek gyűrűk, kitűzők is, amik susogó nádast, halakat vagy vitorlás hajót ábrázolnak.

SILVERBOURG

A legtöbbünknek a Covid a lehetőségek bezárulásával járt, Burgolits Editnek, a Silverbourg alapítójának viszont ez jelentette a váltást: 2020-ban végzett aranyművesként, és az épületgépész mérnöki munkát cserélte le az ötvösségre. A Balaton iránti lelkesedése is ekkor alakult ki, hiszen elkezdtek több időt Révfülöpön tölteni, ahova azóta minden nyáron visszajárnak. Béke, barátok, jó borok és nyugalom – ezt jelenti neki a tó, ami a színes, barátságos és figuratív ékszereiben is visszaköszön.

„Azok, akik a hagyományos ékszereket keresik, ne engem hívjanak” – mondja magáról Edit, akinek a fülbevalói egy egyszerű farmer-póló kombót is feldobnak: ha Silverbourgot vásárolunk, hordhatunk magunkon balatoni naplementét, szőlőfürtöket, vitorlás hajót is!

Weboldal

SEBŐK LUCA

„Csak itt születhettek meg az ékszerek. A Balaton minden rezdülése, finomsága és haragja része a gondolataimnak” – emeli ki Luca, aki életvitelszerűen 8 éve él a tó körül. Körülbelül ennyi ideje dolgozik ötvösként is, úgyhogy ez a két dolog összefonódik az életében. A márka a sikeres leveles kollekción felbuzdulva jött létre – ez a mi személyes kedvencünk is –, amit eredetileg a nővére esküvőjére készített.

A sárgarézből készült, letisztult, organikus formákat ezüstözve vagy rose gold bevonattal is megtaláljuk, Luca kedvencei mégis azok az együttműködések, amikor a vevő és az alkotó között jön létre valami izgalmas: így lesz néha karkötőből fejdísz, nyakláncból függönydísz.

Weboldal
Üzlet: Liliomkert Piac (Káptalantóti)

MIRC

A Mirc története egy kedves családi sztori, ami még szimpatikusabbá teszi az egyszerű, letisztult, kézzel készített ezüst és arany ékszereket. Míra gyerekkora óta tudja, hogy ékszerész szeretne lenni, és már kisiskolásként részt vett révfülöpi ötvöstáborokban, ahol a szakmával ismerkedett. Legelső tesztalanya és kritikusa a húga volt, Dia, akivel most közösen működtetik a Mirc márkát.

A testvérek igazi balatoni csajok, és ehhez ragaszkodnak is! Itt van a családjuk, a műhelyük, az ékszereik népszerűségét pedig a tó ihlette darabok hozták meg: „Nem akarjuk magunkat eladni fancy divatmárkaként, mi inkább megmaradnánk a szomszéd lányoknak, akik szép és igényes ékszereket készítenek szívükkel-lelkükkel.

Tipp: Aki szereti az aranyat és a gyémántot, kövesse figyelemmel a lányok munkáját, ugyanis 2024-ben Míra egy új projektbe is belekezd!

Weboldal
Üzletek: KUNSZT! (Veszprém), Doreeenka (Budapest), La Téne pop-up (Budapest)

WOM

Reni 5 éve döntött úgy, hogy a tánc és a tanítás mellett valami kézzelfoghatóbb, kreatív munkát is szeretne végezni, ekkor született meg a WOM márka. Kedves, játékos, betonból készült ékszerei az amúgy durva, szürke anyagot gondolják újra izgalmas medálokká és fülbevalókká.

Teljesen Balaton-őrültnek tartja magát, s mint sokunkból, a tó a gyerekkori nosztalgiát hozza elő belőle is. A kis buborékok, papírhajó-kitűzők, Balaton formájú medálok hétköznapokon, télen-nyáron hordhatók!

Tipp: A WOM készletében karácsonyfadísz is vásárolható, ha az ékszer valakinél nem nyerő.

Weboldal: Jelenleg Reni babás szabadságon van, így az egyedi rendelésekre még várni kell.
Üzletek: Balatoni Buborék (Tihany), KUNSZT! (Veszprém)

SAPI

Nem tagadhatjuk, hogy nagy kedvencünk a SAPI Jewelry. Írtunk már róluk egy budapesti ékszerészekről szóló összeállításunkban, és a nyáron megjelent Balatoni kollekcióról is beszámoltunk. Szilágyi Sapi a pandémia kitörése miatt „menekült” a balatoni családi nyaralóba, ahol már gyerekkorában is sok időt töltött. A napról napra változó természet, a Balaton közelsége, a végtelen nyugalom inspirálóan hatott rá. Odaköltöztette ötvösműhelyét, és a kertben üldögélve kezdte el tervezni a kollekciót.

Frissítő hullámok, susogó nádas, ujjakra fonódó hínár, szélben táncoló fűzfalevelek, cikázó fecskék, sziszegő siklók és balatoni halak is feltűnnek ezeken az ezüst ékszereken.

Weboldal

(Borítókép: Mirc)

Címkék