Bréking / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Rejtett középkori várfalszakaszok és falfestések is előkerültek a veszprémi műemléki épületek megújításakor

Szerzők

  • we love balaton

2023. 03. 14. 14:25

A veszprémi várnegyed megújítása során számos korábban alig vagy nem ismert kincsre derült fény, legyen az éppen egy középkori várfalszakasz, falfestmény vagy egyéb régészeti lelet.

Tizennyolc műemléki épület újul meg a 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás során. A kivitelezést és magát a tervezést is egy jelentős kutatási, feltárási munka előzte meg, melynek során izgalmas felfedezésekre bukkantak: több középkori várfalszakaszt azonosítottak, de középkori és kora újkori temetkezések is előkerültek.

Fotó: Nagy Lajos És ÉpíTech

„Emellett az épületeken belül több esetben azonosítottunk nem várt falfestéseket, amelyekről eddig semmit sem tudtunk. Ilyet találtunk az Érseki Palotában, a Kisszemináriumban, vagy a Körmendy Házban is” – emelte ki Vavra Áron, a veszprémi várnegyed megújításának műemléki projektvezetője. Hozzátette: „Több esetben is előfordul, hogy egy-egy értékes elem megőrzését úgy tudjuk vállalni, ha visszatakarjuk. Ilyenkor nem tudjuk megmutatni a látogatóknak, de a feltárt elemek eredeti állapotának megőrzése, az állapotromlás megelőzése elsődleges feladat. Ilyen esetekben alapos dokumentáció készül, így a későbbiekben, ha lehetségessé válik a bemutatás, könnyebben, célirányosan helyreállíthatóak lesznek”.

Fotó: Nagy Lajos És ÉpíTech

Az említett felfedezéseken kívül számos érme került elő az Árpád-kortól egészen a 19. századig, valamint korabeli használati tárgyakat, bútorokat és festményeket, üveg és kerámia edényeket, kályhacsempe töredékeket is nagy számban találtak, ezeket szintén restaurálják.

Az előzetes kutatások kapcsán, valamint a kivitelezéshez, restaurálásokhoz festő-, fa-, fém-, szilikát-, és kőrestaurátorokat is alkalmaznak, mellettük művészettörténészek, régészek is részt vesznek a projektben. 

Májustól felújítás közben láthatjuk a várnegyed megnyíló épületeit és korábban elzárt kertjeit a Work in Progress 2023 kiállítássorozat és vezetett túrák keretében.

Hasonló tartalmak

Admin mode