A január az év hétfője, kár tagadni: mikor magunk mögött hagyjuk az óesztendőt, ünnepeltünk, pihentünk, ímmel-ámmal visszatérünk a hétköznapi kerékvágásba. Különösen jó lehet ezekben a téli napokban olyan programokat keresni, amelyek kiszakítanak a mókuskerékből, és kicsit izgalmassá, ünnepivé tesznek egy átlagosnak induló hétvégét. Legyen szó borkóstolóról, túráról, színházi előadásról vagy akár Inota-látogatásról, megkönnyítjük a dolgotokat, és 13 programot ajánlunk a Balaton körül, amikkel jól indulhat az év!

Borbarangolás-borvacsora a Follyban

A Folly Arborétum ismét csatlakozott a Badacsonyi Borbarangoláshoz. A 2024-es téli és tavaszi hónapokat felölelő rendezvénysorozat keretén belül három borvacsorának adnak otthont: január 6-án, január 13-án és március 2-án. A menüsoron olyan finomságok szerepelnek, mint a sültgesztenye-krémleves vagy lassan készült pecsenyelibamell, ezeket pedig egy 7 tételből álló borvacsora egészíti ki. A Follyban 16:30-tól kerti programra is hívják a résztvevőket.

További infók

Full Kontakt vol. 45

Januárban bemutathatjátok a közönségnek a szövegközpontú, különböző műfajban írt saját szerzeményeiteket a veszprémi TEREM-ben szervezett Full Kontakton. Érkezhettek zenei produkcióval, klasszikus slam poetryvel, egyedül vagy csapatban, a lényeg, hogy megmutassátok magatokat és azt, amit alkottok!

További infók

Vad Fruttik-koncert

A Vad Fruttik hosszú idő után, 2022 decemberében jelentkezett az Elválaszt című nyolcadik, sokak szerint történetének legérzékenyebb és legbátrabb stúdióalbumával. A zenekar új felállásban vágott neki a 2023-as évnek: Likó Marcell (ének, gitár), Kerekes Gergely (gitár), Dexter (basszusgitár), iamyank (billentyűk, elektronika), Tokár Gábor Ficture (dobok). 2024 elején Veszprémben is találkozhattok a zenekarral, hiszen január 12-én az Expresszóban koncerteznek.

További infók

Bëlga-koncert az Expresszóban

A Bëlga a hivatalos krónika szerint 1998 tavaszán alakult. Három alapítója, Mégötlövés, Bauxit és Tokyo A Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori hallgatói. Hozzájuk csatlakozott a Tilos Rádió-s DJ Titusz, aki azóta is állandó (háttér)tagja a formációnak. Egy ideig (egészen pontosan 2003 tavaszáig) Sicratman és Lord Cursor is az együttes kötelékeihez tartozott. 2024. január 13-án a zenekart a veszprémi Expresszóban csíphetitek el.

További infók

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Karinthy klasszikusa, az Utazás a koponyám körül, egyszerre késztet sírásra és nevetésre, és kétségkívül egyik legmeghatározóbb, legőszintébb irodalmi megfogalmazása a betegségeknek. A magyar kultúra napja alkalmából, Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban a Nézőművészeti Kft. viszi színre a művet, Scherer Péter főszereplésében. Az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra is épít, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget.

A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelen lévő női gondoskodást is láthatjuk az előadásban: az ápolónő és a feleség, Böhm Aranka szerepében Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot.

További infók

Csaknekedkislány-koncert

A Csaknekedkislány tánczenekar legénysége egy csapat csupa szív, vicces srác, akik még a „falábú nőt” is táncra bírják! Ma már a fesztiválok kikerülhetetlen zenekara, akikre nagy hatással van a 60-as évek beatje, a 80-as évek undergroundja. Január 19-én az ő zenéjükre bulizhattok a veszprémi Expresszóban.

További infók

Geotúra a Pécselyi-medencében

Január 20-án a Pécselyi-medence déli lankáin csodálhatjátok meg az ébredező természetet egy geotúra során. Nyitányként a Dobogó oldalába kapaszkodtok fel, majd présházak, kőfejtők és források között haladva feltárul a Balaton nyílt víztükre, és a Tihanyi-félszigetre is ráláthattok.

További infók

Gasztrohegy 23/24: Halak a hegyen

Szeptemberben startolt a Gasztrohegy új évada: 10, egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztrotémákkal. Az idei első Gasztrohegyen, január 20. és 21. között a halak lesznek a középpontban és a hegyen!

További infók

Mérő László: Mesterséges intelligencia

Hol tart a mesterségesintelligencia-kutatás a XXI. században? Kell félnünk a gépi tudatok elszaporodásától? Miként határozzák meg napjainkat és az előttünk álló jövőt az általunk teremtett intelligens gépek és programok, és jogos-e a hollywoodi filmek által felvázolt félelem a gépek hatalomátvételétől vagy épp a technológiai szingularitástól?

Dr. Mérő László matematikus, pszichológus és publicista (korábban mesterségesintelligencia-kutató) előadása a veszprémi Hangvillában a mesterséges intelligenciák többféle nézőpontját érinti (csak a technikaiakat nem), így képet kaphattok arról az elképzelt jövőről, melyben már jelenleg is élünk, és amely felé még robog az emberiség, és megismerhetitek egy általunk teremtett mesterséges tudat egyénre gyakorolt pszichológiai és egyéb, akár élettani hatásait.

További infók

Gosset Champagne- és Frapin Cognac-kóstoló

A Gosset Ház a legrégebbi múltú borház Champagne régióban, akik hűek maradtak a Ház által képviselt minőséghez. A Frapin család számára is első a minőség, és ők – szinte egyedüliként a régióban – csakis saját birtokukról származó szőlőből készítik a párlataikat.

Január 26-án a balatonfüredi Karolina Kávéházban lehetőségetek lesz megkóstolni négy champagne- és két cognactételt, melyhez italtörténeti bevezetést is nyújtanak a szakértők. A tételek mellé kifejezetten az estre megálmodott canapéválogatással készülnek: libamáj-, lazackaviár-, kéksajt- és házi érlelt sonkafalatokkal.

További infók

Budapest Bár-ráadáskoncert

A veszprémi Hangvillában a Budapest Bárral indíthatjátok az új évet. Január 27-én kitűnő dalok, remek feldolgozások, csodálatos zenészek és nagyszerű énekesek várnak minden feltöltődni vágyót. Felhőtlen szórakozás, dráma, szerelem, csalódás, öröm és örömzene közel két órában. Mindig jó és mindig más: sok-sok új számmal, de régi kedvencekkel is készül a Budapest Bár, ezúttal Ferenczi Borával, Németh Jucival, Rutkai Borival, Frenkkel, Kollár-Klemencz Lászlóval és Mező Misivel kiegészülve.

További infók

Inotai erőmű – Tiéd a gyár!

Új vezetett sétán vehettek részt a Túrajó szervezésében, az inotai hőerőműben. Bejárhatjátok az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos és a hétköznapi emberek elől elzárt területen álló épületeinek földszinti tereit. Bejuthattok többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. filmben, megtekintitek a vezénylőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben c. filmben, és bekukkanthattok az ikonikus hűtőtornyok egyikébe. A közelmúltat felelevenítő sétán megtudhatjátok, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen, és általában mit jelentett a jólét a Kádár-rendszerben.

További infók

Téli túrák nemzeti parkjainkban

A Téli túrák nemzeti parkjainkban országos rendezvénysorozat keretében január 27-én induló geotúra során a Veszprémhez közeli Csatár-hegy és a Tekeres-völgy rejtett kincseit fedezhetitek fel. Kevés olyan helyszín van, ahol ilyen intenzíven mutatja meg a táj, hogy mekkora jelentősége van a karsztvíz jelenlétének és védelmének egy első látásra extrém száraznak tűnő területen.

Aki a 9 km hosszú, 4 órás völgytúra után még erőt érez magában, felkapaszkodhat a Csatár-hegy tetejére, ahonnan páratlan kilátás nyílik mind a Bakonyra, mind a Balaton-felvidékre.

További infók

(Borítókép: Heim Alexandra  –  We Love Balaton )

Címkék