A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette azt a Tapolca melletti területet, amelyre korábban napelemparkot terveztek.

Nem valósulhat meg az a napelempark-beruházás, amit a Tapolcával határos, összességében 160 hektárnyi területre terveztek (és amelyből a tervek szerint mintegy száz hektárt foglalt volna el a naperőműpark), számolt be a Veol.hu.

A beruházás 2022. októberében kapott szabad utat a város önkormányzatának nyilvános képviselő-testületi ülésén. Arról döntöttek, hogy az érintett területen fekvő lévő ingatlanok övezeti besorolása nem akadályozta volna a gigaberuházás elindítását. A döntést több lakossági fórum és tiltakozó megmozdulás követte.

A napelempark végül mégsem valósulhat meg, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védelmébe veszi a területet. A cikk szerint az igazgatóság településfejlesztéssel és tájvédelemmel foglalkozó munkatársai azzal szembesültek, hogy ez a terület jelenleg semmiféle tájképi védelmet nem élvez, ami lehetőséget adhat a tájképet kedvezőtlenül befolyásoló beruházások megvalósítására.

„Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. További beruházások kapcsán felmerül a veszélye annak, hogy a már meglévő naperőművekkel összeadódó negatív tájképi hatásuk a jelenlegi tájképi potenciált gyökeresen megváltoztatná, és így a terület jelentős táji értékvesztést szenvedne el” – idézi a cikk a nemzeti park közleményét.

A közleményben az is szerepel, hogy a Balaton-felvidék tanúhegyei hazánk kiemelt turisztikai célpontjai, és a Tapolcai-medence „tájképileg érzékeny, kitett terület, melynek egyik legnagyobb értéke maga a feltáruló tájkép”. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ban elindította a tájképvédelmi övezet módosítására vonatkozó eljárást.

A nemzeti park kezdeményezését az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya is támogatta szakmailag, így 2024. január 1-től „a tájképvédelmi terület övezetében a közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával kell megvalósítani.”

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék