Siófok nyugodtabb részén, egy családi ház kertjében sorakoznak a különleges pálma-, banánfák és az egyéb egzotikus növények. Magyar Bálint 3,5 évvel ezelőtt költözött ide, és szűk 4 év alatt teremtette meg ezt a különleges oázist, ahova bárki betérhet.

A Pálma- és banánkert a legtöbbször nyitva van. Bálint csak vasárnap tart pihenőnapot, de ha éppen itthon van, és kedvesen felhívják, akkor is szívesen látja az érdeklődőket, hiszen hozzá többnyire olyanok érkeznek, akik maguk is szeretik a növényeket. Ő pedig minden kérdésre válaszol, és tényleg mindent tud a növényeiről. A visszatérők közül sokan csodálkoznak, milyen gyorsan nő nála minden, de szerinte ebben semmi titok nincs, ő legalábbis szívesen megosztja minden tapasztalatát a betérőkkel.

Gyerekkora óta rajong a növényekért

Bálint gyerekkora óta rajong a növényekért és az állatokért. Kertészeti iskolába járt, ahol a pálmák és az orchideák voltak a kedvencei.

Akkoriban még nem lehetett minden plázában például orchideát kapni, de volt egy osztálytársam, akinek a szülei ezzel foglalkoztak, így én is szereztem pár különlegesebb fajtát – meséli.

A pálmák szeretete megmaradt, de az orchideák helyébe a banán lépett, amely azért is nagy kedvence,

MERT NAGYON GYORSAN NŐ, ÉS IGEN LÁTVÁNYOS.

Hetente akár 2-3 levelet is hoz a banán. Itt most körülbelül 2 méteres levelek között járunk, de ha nyár végén visszajönnétek, akkor 3-4 méteres növények között mászkálhatnánk. A magyarok csak azt az egyféle banánt ismerik, amelyet a boltban lehet kapni, és máshol állatok takarmányozására használják, de még rengetegféle létezik. Én szeretem és tartok különlegesebb fajtákat is, például vaníliaízű kék banánt vagy éppen magentaszínűt, de divatosak most a foltos levelű és termésű fajták, valamint a törpebanánok is.

Bár a banán faméretűre is megnő, mégis lágyszárú növény, ahol az egymásra boruló levelekből alakul ki a „törzs”. Amikor a banán virágzik, a virágszirmok alatt jönnek tízesével, húszasával a kis banánok, mint az uborka- és a tökfélék esetében.

A kertben találunk egyéb növényeket is, közel 100 színváltozatban leandert, illetve ausztrál páfrányfátplumeriákat (a Hawaii-szigeteken ebből fonják a virágfüzéreket), brazil óriás lapuleveletcitrusféléket vagy a gasztronómiában most divatossá vált kumkvatot, amely jól bírja a fagyokat, így nálunk is egyszerűen tartható. A cserjén gyümölcsök százai növekednek, melyekből Bálint gyerekei is előszeretettel csemegéznek. Szerinte a nálunk ismeretlenebb kocsonyapálma termése a legfinomabb.

Pálmafái már „díszletként” is szolgáltak, hiszen egy filmforgatás alkalmával kibérelték őket, majd a Balaton partján „felépítették” a melbourne-i tengerpartot, és ott forgatták le egy dokumentumfilm jeleneteit. Sokkal költséghatékonyabb volt egy szereplőt ideszállítani, mint a teljes stábot Ausztráliába. Akkor a siófokiaknak is nagyon megtetszett a pálmafás Balaton-part, szívesen látták volna ott a növényeket hosszabb távon is.

Kalandos utazások, különleges növények

Bálint a mai napig rendszeresen jár külföldön, hiszen ázsiai és európai kertészetekkel is kapcsolatban áll. Évente kétszer megy tanulmányutakra, mert nem szereti csak úgy, online megrendelni a növényeket, hanem elmegy, megnézi, tapasztalatot cserél, nem véletlenül tett szert ekkora ismeretre az évek során. Mivel nem kedveli a repülést, sokszor szárazföldön teszi meg az utat, így utazott kocsival Tenerifére a 90-es években, majd haza (4000 kilométer), még a feje tetején is növényekkel, mert

természetesen nem tud úgy utazni, hogy ne szerezzen be egy új növényt.

A kertet 3 év alatt kinőtték, alig maradt egy kis sáv a bemutatórészen, ahol el lehet sétálni. Remélhetőleg tudnak majd bővülni, mert az olajfák iránt is nagy a kereslet.

Ezeket a sokszor 200-300 vagy még több éves olajfákat ültetvényekről ássák ki, ahol gyakorlatilag már nem használják őket. Daruval emelik egy nagyobb platós járműre, és így érkezik hozzám is, sokszor alig fér be a teherautó az utcánkba. Mivel divatba jöttek a régi olajfák, ezért jó pénzért el tudják adni, majd abból a pénzből új ültetvényeket telepítenek.

Nemcsak növényeket vásárolhatunk, tanácsot is kérhetünk

Bálint bárkivel szívesen megosztja tapasztalatait, akit érdekelnek a növények. Szerinte nincs ebben semmi titok, nem használ speciális tápokat, különleges földet. A növények alá 2 hetente szór az általa kevert föld és tőzeg, valamit trágya (30% arányban) keverékéből. A tőzegre szüksége van a vízelvezetéshez, illetve a nagyobb cserepek aljába sódert tesz, mert ezek a növények sem szeretik a pangó vizet. A Pálmakert Facebook-oldalán is szívesen oszt meg ötleteket, tippeket másokkal.

A növények mellett magyarázó táblácskákat is találunk a legfontosabb tudnivalókkal és a növények igényeivel.

Az éghajlatváltozás bizonyítékai az általa nevelt növények

Bálint Siófokon töltötte a gyerekkorát, majd Budapestre került, végül újra Siófokon kötött ki. Azt mondja, hogy számára az itt élő növények is bizonyítékul szolgálnak arra, hogy éghajlatváltozás igenis létezik.

20-30 éve még korcsolyáztunk atélen befagyott Balatonon, most pedig a pálma és a banánfák nagyon jól érzik magukat nálunk. Volt olyan, hogy az Alföldről hívtak telefonon, hogy a barackfák helyett banánt szeretnének ültetni, mert annyira nagy a hőség nyáron, ráadásul a barack minden tavasszal elfagy.

A banán- és pálmafákat egyre rövidebb ideig kell takarni télen. Van, hogy akár december elejéig is olyan meleg van, hogy bírják, és már február végén ki lehet csomagolni, de ez természetesen az időjárás függvénye, egyes fajok akár a -20 fokos hőmérsékletet is tolerálják. Mivel ezeknek a növényeknek nincs nagyon kártevőjük, az egyetlen ellensége manapság a jégeső, amely károkat tud tenni akár a keményebb levélzetben is. Bálint a banánokat minden ősszel visszavágja, így telelteti őket, majd minden évben újra kihajtanak.

Nyári időszakban naponta 1,5 óra alatt locsolja meg a növényeit. A munka nagy része viszont ősszel és tavasszal történik, hiszen akkor kell ki- és becsomagolni a növényeket, ami – a mennyiséget látva – nem kis feladat. A kertben található egy kisebb tó csobogóval, ahol koi pontyok úszkálnak, de egy-egy környékbeli béka is szívesen felkeresi.

Aki szeretne kiszakadni a siófoki pörgésből, szívesen „elutazna” egy egzotikus helyre egy félórára, vagy egyszerűen csak nagyon szereti a növényeket, és érdeklik a különleges fajták, mindenképp keresse fel ezt a különleges, ingyenesen látogatható kertet, ahol nemcsak egy kis nyugalmat találunk, hanem tanácsot is kérhetünk, vásárolhatunk különlegességeket, illetve belassulhatunk egy rövid időre. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy nyitva van-e a kert, vagy messzebbről érkezünk, a Facebook-oldalon megadott telefonszámon elérjük Bálintot.

ELÉRHETŐSÉGEK

Pálma- és banánkert Siófok

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék