A vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolnához sokan csak a szép kilátást kapcsolják, pedig már a csúcsra vezető kis erdei sétány és az épület is segíti az elcsendesedést. Ha szeretitek a természetközeli helyszíneket, fotósunk szemén keresztül ti is biztos kedvet kaptok a kápolna meglátogatásához.

A Szent Mihály-domb lábánál több autó is elfér, de a közeli bringaút miatt kerékpárral is könnyű megközelíteni a helyszínt. A kápolnához vezető Tóvölgyi László sétány egy helyi plébánosról kapta a nevét. A séta nem igényel speciális erőnlétet, egy lebetonozott emelkedőn nagyjából 10 percet vesz igénybe, útközben pedig a 40 halász emlékhelye is megtekinthető. A legenda szerint ők építették a kápolnát, miután 1793-ban megmenekültek egy pusztító, jeges balatoni vihar elől. Valószínűleg inkább átépítésről lehetett szó, ugyanis az oltár két oldalán lévő kriptákon állítólag korábbi évszámokat is le lehetett olvasni, amíg le nem koptak.

A kápolna területén megpihenve festői kép tárul elénk. A körülöttünk magasló fenyvesek, a balatoni panoráma és a templom mind tökéletes része az összképnek, ami egyszerre áraszt harmóniát és nyugalmat. Kicsit távolabb egy fából faragott Golgota-szoborcsoport is helyet kapott. Az Év Balatoni Háza 2023. építészeti pályázaton a nemrég felújított kápolna a Balatoni Szövetség különdíját is elnyerte.

A hangulatért kattintsatok a galériánkra!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék