Messziről látható tornyok a szőlősorok tengerében, helyi legendák és csodás panoráma: a szőlőhegyek szentekről elnevezett kis templomaihoz minden évszakban érdemes felsétálni. Cikksorozatunk harmadik részében a Tapolcai-medencétől nyugatra eső szőlőhegyeken kalandozunk, Szigligettől a Lesence-vidéken és Zalaszántón át egészen Becehegyig.

A cikksorozat első részében a  Szent György-hegy kápolnáit  gyűjtöttük össze, a második részben pedig a Badacsony kápolnáiról írtunk.

1/6

Szentháromság-kápolna

A Rókarántó nevű magaslat legmagasabb pontján található fehér, tájba simuló templomot 1845-ben kezdték el építeni a szőlősgazdák, hogy elkerülje a szőlőt a viharos időjárás, a jégkár és az aszály. A kis templom homlokzata timpanonban záródik, a szentélye félkör alakú. A különleges zarándokhely a békét hirdeti: a kápolna előtti emlékművek a háború mindkét oldalán harcoló elesettek emlékét őrzik, a szigligeti hősök mellett egy közelben lezuhant amerikai bombázó repülőgép legénységének is emléket állítottak itt. Ez egy olyan hely, ahol érdemes leülni egy kicsit és megcsodálni a tavat és Szigliget kisebb dombjait.

Hogy juttok ide
A szigligeti kikötőtől kell elindulni, a Kamonkői úton. Elhagyjuk a vegyesboltot, és nemsokára falépcsők vezetnek a templomhoz.

2/6

Szűz Mária Neve-kápolna

A lesenceistvándi szőlőhegyen álló, neogót stílusú kápolna építésének idejéről nem tudunk sokat, de az biztos, hogy egy 1895-ös birtokvásárláskor már említik. A monda szerint a templomot egy diófa helyén emelték, amelynek lombjai között Szűz Máriát látták megjelenni az arra járó csőszök. Bejáratát sátortetős, három oldalról nyitott, oszlopos előtér védi, felette (egy kőfülkében) Szűz Mária-szobor látható, szentélye barokk stílusú. A kápolna mellől lenyűgöző panoráma nyílik a Tapolcai-medencére.

Hogy juttok ide
Lesenceistvándról vagy a Tapolcát Várvölggyel összekötő műútról. A legközelebbi megálló a Lesencefalu, Hosszúbereki szőlőhegy. A térképért ide kattintsatok!

TippSétáljatok fel a Kő orrához is, ahonnan egy piros-fehér-zöld padról, 406 méteres magasságból csodálhatjátok a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót, sőt még a távoli Kab-hegyet is!

3/6

Szent Donát-kápolna, Lesencefalu

Lesencefaluegy csendes völgyben megbújó település. A szőlőhegyen álló magányos, szürkés falú Szent Donát-kápolna építésének ideje pontosan nem ismert, valamikor a 18. század második felében emelték. A régészeti kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy már a középkorban is állt itt egy templom. Erre utaló jel, hogy a szentély és a hajó tengelye nem esik egybe. Bent festett látszatoltár található, a Szűz Máriát, a kisdedet és Szent Donátot ábrázoló oltárképnek pedig sajnos már csak a másolata található itt, az eredetit ellopták.

Hogy juttok ide
A Tapolcát Várvölggyel összekötő műútról, Lesencefalu megállótól, a bekötőútról balra forduló úton, a piros jelzést követve.

Tipp: A pirossal jelzett útvonal (amit sok térkép még nem jelöl, mert új) a falun, majd az erdőn át Nemesvitára vezet át. Mi már bejártuk, itt találjátok a cikket! 

4/6

Szent Donát-kápolna, Zalaszántó

Állítólag egy nagy jégverés után határozták el a zalaszántói Derékhegy szőlősgazdái, hogy kápolnát emelnek Szent Donát tiszteletére. Egy 1860-ban tartott hegygyűlés során született meg a döntés, hogy a templomot a hívek által évenként adományozott must árából és annak kamataiból, vadászati és büntetéspénzből fogják finanszírozni. Az építkezés csak 1914 őszén kezdődött el, de egy évvel később már meg is áldották a kétszintes tornyú, 8x4 méter alapterületű, neobarokk stílusú templomot. A hajót az „Üdvözlégy Mária malasztal vagy teljes” (az eredeti írásmódot idéztük) feliratú ív választja el a negyedgömb alakú, belső kupolájú szentélytől. A mennyezetet bibliai témájú freskók díszítik, amelyek restaurálásra szorulnak.

A kápolna előtti padról érdemes gyönyörködni a Rezi várra és a Keszthelyi-hegység déli tömbjére nyíló kilátásban, innen szokatlan szögből lehet rálátni a vidékre. 

Hogyan juttok ide
A Faképi úton kell elhagyni a falut, az Országos Kéktúra vonalán. 

5/6

Szentháromság-kápolna, Becehegy (Balatongyörök)

A Balatongyörökhöz tartozó Becehegy apró kápolnáját szőlők és nádtetős házak között találjátok, egy könnyű sétára a Szépkilátótól. Ezek után nem meglepő, hogy fent Szigliget, a tanúhegyek és a Balaton panorámája fogad. A kápolnát a nemesvitai egyházközség emeltette 1766-ban – a hegybírói könyv szerint a becei szőlősgazdák mind vitaiak voltak –, de az első változat egy olyan, torony nélküli kis épület volt, amit a plébános szerint meg sem lehetett különböztetni a borospincéktől. A szegényes kápolna helyére a mustból befolyó összegből az 1900-as évek végén építették fel a ma is látható kis templomot. 

Ahogy a többi szőlőhegyi kápolnát, a becehegyit is csak kívülről lehet megcsodálni az év nagy részében, de nyaranta a szomszédos települések, Balatonederics és Nemesvita lakói is átjönnek az istentiszteletekre, júniusban pedig hagyományosan sor kerül a kápolna búcsújára, ahol szeretetlakomát rendeznek a hívek által felajánlott ételekből.


Hogyan juttok ide
A Szépkilátótól, Balatongyörökről vagy a becehegyi vasúti megállóhelytől. Az Afrika Múzeum melletti Kápolna úton végigsétálva (Felső út 79.).

6/6

Szent Mihály-kápolna

Nem szőlőhegyi kápolna, de ha már errefelé barangoltok, ejtsétek útba ezt a mesés fekvésű kis templomot is!egy régi legenda kapcsolódik: 1739-ben történt, hogy egy csapat halász halálos veszélybe került, amikor a befagyott Balatonon egy rianást követően levált a lábuk alatt lévő jégtábla, és sodródni kezdtek a jeges vízben. Hatan odavesztek, de 40 halász túlélte az esetet, szerencséjükre a szél megfordult, és a part felé sodorta őket. Azt mesélik a helyiek, hogy a halászok partot érésük helyszínén, Vonyarc mellett emeltek kápolnát a megmenekülésük örömére. A történet valószínűleg nem igaz, mert akkoriban már állt a kápolna a dombtetőn, de ez nem csökkenti a hely varázsát. Érdemes felsétálni ide, mert a magaslatról a Keszthelyi-öböl panorámája tárul elétek.

Hogyan juttok ide
Autóval és biciklivel is a Tóvölgyi László sétányt célozzátok be, innen kell eljutni a domb aljában lévő piknikplaccig. Ettől a ponttól táblák segítik a feljutást.

Felhasznált források:
 
– Tóth Péter: Szőlőhegyi kápolnák Tapolca környékén (Tapolcai füzetek 41.), Tapolcai Városszépítő Egyesület, 2010 Szent Donát szőlőhegyi kápolnaSzántó/Zalaszántó hely- és a Szekér família családtörténetének kutatása

Címkék