A Bakony-Balaton régió is rangos elismerést kapott augusztus 27-én a dél-koreai Puszanban, ahol a Balaton-felvidék térségének jellegezetes szereplőinek, a tanúhegyek kialakulásának folyamatát, és az ebből kialakult „fordított tájképet" emelték ki.

A Földtudományok Nemzetközi Uniója a 37. Nemzetközi Földtani Kongresszuson kihirdette a második 100 földtani örökségi helyszínek listáját – derül ki a Bakony-Balaton Geopark Facebook-bejegyzéséből. A listába a tanúhegyek is bekerültek.

Ezek a helyek azért kapják meg a rangos elismerést, mert tudományos értéket képviselnek. Ha egy terület felkerül a listára, az további megbecsüléshez, oktatási helyszínként való felhasználáshoz és megőrzésükhöz vezethet. A leírás szerint pontosan a „Bakony–Balaton-felvidék plio–pleisztocén freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét" tüntették ki. 

De mit jelent ez?

Európa egyik legsűrűbb vulkáni mezeje ebben a térségben található, 8 és 2,5 millió évvel ezelőtt mintegy 50 vulkán működött itt. A több mint 1000 fokos magma a földkéreg repedésein keresztül érte el a felszínt, közben a kőzetekben és az üledékekben lévő vízzel találkozva heves gőzrobbanásokban mutatkozott meg a vulkáni aktivitás. A robbanásos vulkánosság tehát a magma-víz kölcsönhatásban mutatkozik meg, ezt nevezik freatomagmás vulkánnak.

A Tapolcai-medence vulkánjai 4,5 és 3 millió évvel ezelőtt működtek, az erózió jellegzetes vulkáni dombokat hozott létre, amiket ma tanúhegyekként ismerünk. Ezeknek a teteje a maihoz képest magasabban fekvő ősfelszínhez közeli. Mint írják, „fordított tájkép vagy domborzat” akkor alakul ki, amikor a kiemelkedések mélyedésekké, vagy a mélyedések térszíni kiemelkedésekké alakulnak, utóbbi történt a Tapolcai-medencében is. A ellenállóbb vulkáni képződmények kerültek a felszínre, míg az egykori pannon síkság laza üledékfelszíne lepuszult. Így alakult ki a térség emblematikus tája.

A Földön gyakoriak a fordított domborzati viszonyok, de a Bakony-Balaton régió szorosan egymás mellett elhelyezkedő freatomagmás vulkánjaiból álló felszínformák ritkák – teszik hozzá. A listában egyedüli magyarként szereplő tanúhegyek olyan országok tájai mellé kerültek be, mint Izland, Venezuela, Norvégia vagy Új-Zéland.

A részletes leírást és a képanyagot a Bakony-Balaton Geopark Facebook-oldalán találjátok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék