Régi fényében, eredeti funkcióját megtartva
Gyetvai Zsolt építész-borász 2002-ben amolyan második otthonként vásárolta meg Szabó Lajos budapesti vendéglős 1940-es évek elején épített balatonfüredi villáját, amelyhez néhány szőlőtőke és borospince is tartozott. Hamar megszületett benne a döntés, ha már van szőlője és borospincéje is, akkor ezzel bizony kezdeni kell valamit:
Modern lakóépületek tervezőjeként és megvalósítójaként különös módon úgy éreztem, hogy szeretném visszaadni ennek a második világháború előtt épített villának nemcsak az eredeti szépségét, de a funkcióját is. Így hát miközben felújítottuk a villát, azalatt visszaültem az iskolapadba is, hogy a szőlőművelésről, borkészítésről tanuljak, és hamarosan palackba tölthettem az első saját boromat, egy merlot-t.

Ezt a néhány tőke szőlőt újabb területek követték, és megszületett a Villa Gyetvai Borbirtok, amely Tihany, Aszófő és Paloznak határában lévő szőlőkkel dolgozik, valamint a villa pincéjében egy modern borászat is helyet kapott. A nagyközönség számára 2015-ben, pont 10 éve nyitották meg kapuikat.

Borainkat Demjén Gábor borászunkkal úgy készítjük, hogy a lehető legtisztábban mutassák meg a szőlő eredeti, természetes karakterét. A gyümölcsös ízek megőrzésével a helyi terroir egyedi adottságait és a szőlőfajta karakterét igyekszünk palackba zárni.

Az olaszrizling biztos pontja a kínálatnak, de emellett rajnai rizlinggel és chardonnay-val is dolgoznak, illetve ahogy ők hívják, maga a palackba töltött nyár, vagyis a Rosso, amely mélyebb ízű, ugyanakkor mégis könnyedebb, mint egy vörösbor. Ha pedig vörösbor, akkor egy izgalmas, francia kékszőlő-fajta, a syrah mellett tették le a voksukat.

Egy szecessziós villa találkozása a művészetekkel és a gasztronómiával
A villaépület földszintje egyfajta kulturális szalon, ahol gyakran tartanak például időszaki kiállításokat, borkóstolókat (3-4-5-6 tételes), borvacsorákat, társasági eseményeket és céges rendezvényeket egyaránt. Július 15-éig Mikó Fanni kiállítását tekinthetjük meg. De ha itt a nyár, akkor legszívesebben mindenki a villa teraszán és mesés kertjében múlatja az időt és kóstolja a finomabbnál finomabb Villa Gyetvai borokat.

Július 12-én 10 és 14 óra között egy különleges újdonsággal várják az érdeklődőket, hiszen első alkalommal mutatják be a Villa Gyetvai Borbirtok pezsgőjét, a furmintból készült Belvedere-t egy ráérős brunch keretében. Így mesélt az új tételről Gyetvai Zsolt:
A Belvedere-rel új szintre léptünk, hiszen tradicionális eljárással pezsgőt készíteni alapvetően eltért a csendes borok alkotása során szerzett tapasztalatainktól. Ez is az oka annak, hogy a szőlő művelésétől a szüreti időpont meghatározásán és az alapbor elkészítésén át a pezsgősítésig és palackos érlelésig gondoskodtunk arról, hogy a legnagyobb odafigyelés és szakértelem kísérje a Belvedere útját. Mi maximálisan hiszünk benne, és nagyon szeretjük ezt a tételt.

Úgy alakították ki szőlőfajtáik összetételét, hogy az egyaránt megfeleljen a mai kor fogyasztói elvárásainak és a régió tradícióinak. Gyetvai Zsolt szerint a furmintból készült pezsgővel pedig egyszerre mindkét kritérium megvalósul:
Az, hogy ehhez a buborékos műfajhoz a furmintot választottuk, elköteleződésünket mutatja az észak-balatoni termőterület hagyományai felé. A Belvedere név az építészet és a borászat összekapcsolódására utal. Egy szecessziós villa kertje pedig a legjobb hely ahhoz, hogy egy pohár pezsgővel koccintsunk, miközben élvezzük a remek brunchfogásokat.
A gyümölcsös ízjegyű Belvedere pezsgőből mindössze 3200 palack készült. A Kékszalag zárónapján most először pukkannak a pezsgők a nagyközönség számára a Belvedere Premier Brunchon. Olyan, olasz és francia konyha által ihletett fogások közül választhatunk buborékos italunk mellé, mint a vajas croissant prosciutto cotto sonkával, buggyantott tojással, hollandi mártással, pisztáciával vagy vajjal, sárgabaracklekvárral és narancslével; a Benedict-tojás friss császárzsemlén hollandi mártással és pirított baconnel, valamint salátával; a garnéla és friss saláta kettőse; french toast sós karamellel, áfonyával, eperrel és mandulával, vagy a töltött bundás kenyér. Mindegyik fogás ára 1 dl Villa Gyetvai Belvedere pezsgőt is tartalmaz. A brunchra asztalfoglalás erősen ajánlott: a bariboglarka@villagyetvai.hu vagy +36 30 949-2783 elérhetőségeken.
Több ilyen esemény is lesz a nyár folyamán, így érdemes lesz figyelni közösségi oldalukat.
A pezsgőt ezt követően azonban nemcsak a Gyetvai Villában kóstolhatják az érdeklődők, három budapesti és három balatoni étteremben is kérhető pohárra a következő egy hónapban.
(Borítókép: Kőrösi Tamás)