Az Oliva Hotel & Étterem a hobbitörténészek kedvenc étterme, falai mesélni tudnának a gazdag történelméről: a XVIII. századi barokk épületben élt már kódisbíró, fűszerpaprika-kereskedő, üzemelt benne kötöde, a 70-es években pedig itt működött a Pusztai Vendéglő. A rendszerváltás mindezen túllépett. Egy rom állt itt, míg Mészáros Zoltán, a hely tulajdonosa meg nem látta benne a fantáziát, és elkezdte felújíttatni és hozzácsatolni a szomszédos ingatlanokat. Mára az épület egy 2200 négyzetméteres komplexumnak ad helyet, s belépve a kapun egy zegzugos, virágos kerthelyiség tárul elénk leanderekkel, fügefákkal, repkénytől zöldellő falakkal, este hangulatos világítással, így egy igazi zöld oázisként tarthatjuk számon a történelmi belváros közepén. A benti rész három helyiségből áll, amely otthonos, mégis elegáns enteriőrjével nagyobb baráti társaságokra, de romantikus vacsorákra és meghitt családi találkozókra nyitva áll.
Az étlap ihletése itt mediterrán, az alapanyagok nagy része pedig Olaszországból érkezik, de Spanyolországtól kezdve Argentínáig sokféle hatás megtalálható a fogásokban, így itt tényleg meglepő ételeket kóstolhatunk, amelyeket feltehetően nem sok helyen. Ráadásul a húsmentesen étkezők és a vegánok sem maradnak éhesen az Olivában. Az ételek mellé kérhetünk kiváló spanyol, olasz, portugál és balatoni borokat. Akit a veszprémi vendégszeretet mediterrán kiadása nem eresztene a kertből, annak szobát is tudnak biztosítani, hiszen egy hotelszárny is van az épületben. Mivel számos veszprémi nagyrendezvényhez is kapcsolódnak, érdemes időben foglalni.
Tipp: Az Oliva kertjében üldögélni mesébe illő, de tavasztól őszig a rooftop bárban a helyetek, ahonnan csodás kilátás nyílik a várnegyedre.