A food truck egyáltalán nem magyaros kifejezés, de ezek a négy keréken guruló kajaszolgáltatók szép lassan pont úgy szivárognak be itthonra, mint maga a szóösszetétel a szótárunkba. A Strand Fesztiválon is feltűnően komoly volt a térhódításuk, ezért kiválasztottunk közülük ötöt, amelyekkel a Balaton környékén máshol, esetleg másik fesztiválon, vagy akár a fővárosban is találkozhattok.

Zing Burger

A Zing egy év alatt fogalommá nőtte ki magát a fővárosi street food iparban, és mivel ők eleve kamionon kezdtek, ezen mostanáig sem változtattak. Mindössze osztódással szaporodott az eredeti jármű, és már egy kistestvér is előfordul az utakon. A Zing az összes nagyobb fesztiválon ott kell, hogy legyen, különben a hamburgerre éhes tömeg látványos éhségsztrájkba kezdene. Jó, nyilván túlzunk, de néhány keresetlen Facebook-komment elkerülhetetlen lenne. Mindezt azért, mert a Zing pont jó fesztiválkaját forgalmaz, de ezt a nagytestvérünk a Sziget kapcsán már alaposabban kifejtette.

Borkas

A Borkas kevésbé ismert, mint az előbb taglalt hamburger-mágus, de a koncept a maga műfajában ugyanannyira rendben van. Egy badacsonyi borász alakított át egy Barkast azért, hogy a Pannónia Fesztiváltól kezdve a Bánkitón át a SZIN-ig mindenhol bemutasson különböző szörpöket és a saját borait. A tulaj azt ígérte jövőre szőlőpálinkát is hoz, amit már nagyon várunk, de a névadásra és a két hangszórós, felhajtható tetős designra idén is csillagos ötöst adunk.

Pasta Station

A Pastások idén nyáron tűntek fel igazán a fővárosi (Főzdefeszt, Sziget) és a vidéki (VOLT Fesztivál, Balaton Sound, EFOTT) fesztiválokon egyaránt. Saját készítésű tésztát hoznak, és elsősorban olaszos megoldásokkal dolgoznak 1000 és 1500 Ft közötti árkategóriában. Ők is ugyanúgy voltak Szigeten VOLT-on, EFOTT-on, mint a Punnany fotóért üvöltöző rajongói, arról pedig hogy jó fesztiválkajával dolgoznak, már a Zinghez hasonlóan szintén beszámolt a We Love Budapest. Azt pedig most elárulták nekünk, hogy az eddig a Millenárison állomásozó Gourm' n Go nevű hasonló kisbuszuk ősztől a fővárosban a Bazilika előtt fordul majd elő.

Robur SoundSystem

A Robur SoundSystem névre hallgató helyszínre már a Balaton Soundon is felfigyeltünk, annak ellenére, hogy a fesztiválozók fő csapásirányából eléggé kiesett. Szerencsére most a Strandon jóval központibb helyet kaptak. Amikor beszélgettünk velük kiderült, hogy négy éve a Művészetek Völgyében kezdték el fesztiválos kitelepüléseket, idén pedig már igazi karavánnal érkeztek Zamárdiba: az egyik buszban Turiszt, egy korábbi Tilos Rádiós DJ pörgette a lemezeket, a második a Jónás Sörház jóvoltából volt felelős a fesztiválozók fröccsel, sörrel és különböző italokkal történő újratöltésére, a harmadik pedig nem a fesztivál területén állt egy helyben: Siófok és Zamárdi között hozta és vitte a Strandolókat.

Piknik Utczabár