Arról már írtunk korábban, hogy a tavaszi Nyitott Balatonra idén is megválasztják a Balaton Fagyiját, most viszont el is mondjuk, hogy kik mérettetik meg magukat. A füredi Bagaméri egy amerikai tortát gondol újra, a Korzó fagyizó pedig levendulás málna lekvárral ízesített mandulafagylalttal száll be a versenybe.

Bagaméri fagyizó, Balatonfüred

Már most is feltöltött pulttal várja a fagyizókat a balatonfüredi Kisfaludy utcában lévő Bagaméri fagyizó, és a tavaly nyári Balaton Fagyija versenyen kapros-túrós pitéjével különdíjat nyert cukrászda idén is nevez a Balaton Fagyija versenyre. Az ötletelés, kísérletezés már javában zajlik, annyit elárultak, hogy az idei egyik "versenyfagyi" egy krémes alapú red velvet torta lesz, amit itthon nem nagyon ismernek, viszont Amerikában kifejezetten népszerűnek számít.

A másik fagyijukról még nem döntöttek, de elképzelhető, hogy egy különleges citromos pitével szállnak ringbe. Az alap fagyikon kívül olyan különlegességekért érdemes a Bagaméribe betérni mint a málnás grillázs torta, Rákóczi túrós, vagy homoktövis fagyijuk. A füredi Kisfaludy Galériával szemben található teraszuk pedig remek stratégiai megfigyelőpont, ha közben Füred történelmi belvárosában is szeretnénk gyönyörködni.

Korzó fagyizó, Balatonfüred

Egy kicsivel kell csak arrébb sétálni és a füredi Zákonyi Ferenc sétányon máris belebotlunk a tavalyi másik különdíjas Balaton Fagyiját elkészítő Korzó fagyizóba. Tavaly a füredi mákvirág fantázia névre hallgató fagyijukkal remekeltek, ami egy tejes alappal készülő, karamellával rétegezett mákfagylalt volt.

Idén viszont levendulás málna lekvárral ízesített mandula fagyival készülnek, amin ropogós fehércsoki  lesz a bónusz. A  Korzó fagyijainak kétharmadát a jól megszokott ízek adják, mint a puncs, csoki, vanília. A kínálat maradék egyharmadát azonban a kísérletezésnek áldozzák. Természetesen a tavalyi különdíjasuk, a mákvirág is ott figyel még mindig a pultban.

Amaretto fagyizó, Balatonalmádi

A balatonalmádi Amaretto fagyizó még nem árulja el, hogy mivel indul az idei fagyi-bajnokságon., de az biztos, hogy idén is ringbe szállnak a bajnoki címért. Mi tavaly nyáron Nutgel nevű, igazán meggyőző nutella-vanília kombójukat kóstoltuk, de a pultban ott sorakozott még egy rakás fagyi különlegesség.

Vigyázat! A Városház tér 1. szám alatt álló parányi fagyizó nem összekeverendő a tér másik sarkán álló szintén csöpp Amaretto kávézóval. A nyári hőségben azt is nagyon tudtuk értékelni, hogy a fagyizó szemben van az almádi vasútállomással, így vonatra várakozás közben rögtön volt programunk.

Amaretto Fagyi-, Kávé- és Koktélbár
Cím: 8220 Balatonalmádi, Füredi utca (Városház tér 1.)
Facebook

Bringatanya fagyizó, Gyenesdiás

Még a gyenesdiási Bringatanya fagyizó sem mondta el nekünk, milyen fagyival vagy fagyikkal készül a versenyre. A tulajdonosok csak annyit árultak el, hogy a versenybe nevezettekben főszerep jut majd a helyi alapanyagoknak. A többi 24 fagylaltjuk közül nagy kedvenc a vajkaramella vagy a velencei álom, de a 2012-ben az év fagyijának választott triász (ami egyszerűen pirított mandulából, meggyből és csokoládéból készül) is kapható náluk.

A cukorbetegeknek, tej-érzékenynek jó hír, hogy cukor- és tejmentes fagyik is kaphatók náluk. Nem véletlen a Bringatanya név, mert a létesítmény a bicikliút mellett, a gyenesdiási strand közelében, a Madách utcában található.