Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

10+1 nyárindító bor a Balaton északi partjáról

Legutóbb a déli partról szedtünk össze nagyszerű borokat, ezúttal pedig a Balaton északi dombjairól, hegyeiről válogattunk össze 10 + 1 lehetőséget - fehéreket és vöröseket egyaránt. Egy biztos: Csopak, a Káli-medence és Badacsony is felkészült a nyári borozásokra.

1/11

Trombitás Borház - Olaszrizling 2013

Hazánk egyik legszebb (bor)vidéke az Ábrahámhegytől északi irányban elterülő Káli-medence. A szelíd dombokon hullámzó szőlősorok, az örökzöld borókásokkal tarkított kőtengerek, az e tájra jellemző népi építészet hármasságát (nádtető, kőfal, hófehérre meszelve) a mai napig őrző takaros házak időfölöttisége mindegyre visszatérésre csábítja azt, aki már legalább egyszer járt itt.

Akárcsak a Trombitás-borok. Trombitás Tamás, aki nemcsak borász, kiváló festő is, 2013-as olaszrizlingjével rendre kivívja a szakma elismerését. A bor fehér húsú gyümölcsöket, gyömbérre, citrusokra, mezei virágokra emlékeztető illat- és ízjegyeket egyszerre villant fel. Részletgazdag, közepesen telt, kimondottan magas élvezeti értékkel bíró tétel.

Csak 2000 palack készült belőle, aminek darabja a pincénél 2500 forint. Remek vétel!

2/11

Istvándy Jenő Pincészete - Parfym

A Káli-medencét illetően jó, ha eltároljuk séró alá azt az infót is, hogy e vidék a honfoglaló magyarok, szorosabban a Kál nemzetség emlékét őrzi a településnevek (például Szentbékkálla) mellett a templomromok és az egykor büszkén magasodó földvárak maradványai formájában.

Aztán ha Istvándyéknak ez a Parfym névre keresztelt, rizlingszilváni, királyleányka, olaszrizling házasítása kerül a poharunkba, arra is emlékezzünk majd, hogy egy szikrázóan tiszta, leginkább mezei virágos aromatikájú borral lesz dolgunk. Szerkezetileg egészen könnyűre hangolták ezt a tételt; alkoholfoka mindössze 11%, savai frissek és élénkek, lecsengése gyümölcsös.

A kezdetekben 3000 palack volt a Parfymből, de állítólag vészesen fogy. 1490 forintos pinceára miatt ezen ne is csodálkozzunk!

3/11

Jásdi Pince - Csopaki Rizling 2013

A Balatonfüred-Csopaki borvidék, de talán hazánk egyik legismertebb bortermelője Jásdi István, aki amellett, hogy az egész Kárpát-medence vonatkozásában elképesztő minőségben szállít olaszrizlingeket az arra szomjazók asztalára, a Csopaki Kódex egyik életre hívója is.

"Csopaki Rizling" névre hallgató olaszrizlingje alapvetése mindannak, amit erről a fajtáról a jelenkorban és elemi szinten gondolnunk kell. Zöldfűszeres, főleg fodormentás, de illatvilágában körtés is, almás is ez a tétel. A korty lendületes, friss savérzetű, az aromatika pedig hajaz az illatban megismertekre, némi mandulás, ásványos színezettel. Közepesen telt testű, hamar megkedvelhető bor.

40 000 palackot készített belőle a Mester és 1500 forintért adja a pincénél palackját. Nem pénz érte, nem pénz.

4/11

Szent Donát Birtok (Az étterem bezárt)

Permi vörös homokkőről és vörösagyagról tudunk beszélgetni, ha valami egészen fura okból kifolyólag afféle marginális téma fölött kívánnánk elidőzni, ami voltaképp a csopaki Berekhát-dűlő geológiáját igyekszik felfejteni előttünk.

Hogy a közérthetőség keretein belül maradjunk, mérhetetlenül sós, már-már tengervizes jellegű mineralitással és élénk savérzettel fogunk találkozni, ha a pincészet berekháti olasza kerül poharunkba. Téli körtés, kesudiós jegyek is be-bejátszhatnak azért, a korty pedig meglehetősen koncentráltnak fog hatni.

Az a szerencsénk, hogy megnyitott már a MÁRGA Bisztró, ahol ez a bor poharazva 990 forintért kapható (per deci), és ahol olyan remek fogásokat párosíthatunk mellé, mint a házi mandulával és brokkolival körített, bőrén sült pisztráng.

5/11

Villa Sandahl - "All of a kind" Rajnai Rizling 2013

Nagy öröm, hogy Magyarország - minden nehézség ellenére - borászati téren egyre vonzóbb a külföldi befektetők körében. A svéd származású Christers Sandahl személyében a Badacsonyi borvidék egyik igazi elkötelezettjét köszöntheti a honi borkultúra, aki - leginkább - rajnai rizlingjeivel (ami, semmiféle rokonságban nem áll az olaszrizlinggel!) hívta fel magára a figyelmet. És hát ha a Kárpát-medencében egyetlen olyan termőhelyet kellene megjelölnünk, ahol a rajnai igazán különleges arcát tudja mutatni, az minden kétséget kizáróan a Badacsony és annak bazaltra épülő terroirja kell, hogy legyen.

Ez a bazaltosság amolyan tűzköves formában az itteni borokban rendre tetten érhető. Nincs ez másképp a Sandahl 2013-as "All of a kind"-ja esetében sem, de a vulkanikus mineralitás mögött azért érett déli gyümölcsökre, olajos magvakra emlékeztető jegyeket is könnyen felfedezni. Olajos textúrájú, gazdag alkoholú (14%), lassú ritmusú, ugyanakkor kiváló gasztrobor ez, ami vastag, szaftos sertésszűz szeletekkel szétszakíthatatlan barátságot fog kötni.

6/11

Hertzka Birtok - "1140" Olaszrizling-Szürkebarát-Zeusz 2013

A Balatonfüredtől 25 kilométerre egyszersmind a Nivegy-völgyben fekvő Balatoncsicsó az ország alighanem egyik legkisebb községe a maga mintegy 180-as lélekszámával. Ezzel együtt olyan olaszrizling alapú házasítások születnek errefelé, mint a Hertzka Birtok 2013-asa, amelyik a Borászportál Bormagazin legutóbbi, több mint 70 tételből álló fajtatesztjén kategóriagyőztes lett.

Őrölt szerecsendióra, téli körtére, érett idaredre, vaníliára, vizes kőre emlékeztető jegyek a bor illatában. A korty kivételesen finom és feszes, élénk savú, az alkohol optimális: 13%. Szépen csiszolt, zamatos, intenzíven sós ez a Hertzka-tétel; ásványkedvelők tehát előnyben!

Nagy bor - 1650 forintos pinceáron(!); és mert mindössze 948 palack készült belőle, érdemes lesz iparkodnunk.

7/11

Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Kéknyelű 2013

A legnagyobbak szerint egy észak-balatoni borokat ajánló íráshoz az ember úgy hozzá se kezdjen, ha abba nem szándékozik legalább egy kéknyelű szőlőfajtából készült bort belevenni. A Badacsonyi borvidéket ugyanis nehéz elképzelni kéknyelű nélkül, különlegességét pedig az adja, hogy ez a szőlőfajta mérhetetlen mennyiségben és minőségben képes borában megjeleníteni a talaj ásványosságát.

A badacsonyiak meg, ugye, a bazalt terén, mondhatni, nem állnak valami rosszul: így a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as tétele gazdagon szállítja orrba is, szájba is a tűzköves-sós jegyeket. Egy évig érleli a borász a pincében ezt a bort a piacra kerülés előtt, ami kifejezetten jó ötlet, mert így nem kócosan és zabolátlanul, hanem éretten és élmentesen, őszibarackosan és citromvelősen, zöldfűszeresen és mandulásan tudjuk fogyasztani.

A pincénél palackját 1790 forintért. Ahol arra is lehetőségünk van, hogy ezzel a 2013-assal a 2012-est és a 2011-est is összekóstoljuk.

8/11

Laposa Birtok - PiNO 2013

100%-ban szürkebarát ez a tétel, amit persze a neve is mutat: "PiNO" (blanc). Termőhelye a hangzatos Istenek meredekje-dűlő. Fehér és sárga szirmú virágok, kései körte és tűzköves mineralitás gazdagítja az illatképét. A vulkanikus jelleg ízében intenzívebben jelenik meg citrusokra, különösen lime-ra, fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel kiegészülve. Alkoholfoka 13%, teste közepesen telt, aminek bordáit életerős savak tartják. Szépen munkált, elegáns terroirbor a PiNO.

Érlelt, kemény sajtokkal nagyszerűen párosítható. De Laposa Bence speciel fogast ajánl hozzá. Lehet, hogy neki van igaza. 6000 palack készült belőle, 2500 forintért kapható a pincénél.

9/11

Borbély Családi Pincészet - Karós Olaszrizling 2013

Ékköve a Badacsonynak a "Karós", és maximálisan érdemes hajlani azon szakértők véleményére, akik úgy gondolják, e tekintetben mindenféle, ezzel ellenkező polémia teljességgel értelmetlen erőpazarlás. Borbély Tamás, aki harmincas éveiben járva az Év bortermelője cím egyik nagy várományosa, élete egyik fő művét tudhatja magáénak ebben az olaszban.

Nem érdemtelenül, mert a többi ajánlott olaszrizling közül leginkább e tétel képes arra, hogy a legtöbbet villantsa meg az Észak-Balatonra olyannyira jellemző magnéziumos mineralitásából, mellette tercier jegyekben (petrolban) gazdag, de nagyon kicsit a mazsolás íz is beköszön. A lényeg, hogy a fentiek miatt a "Nagy Bor" címkéjét most lelkiismeret-furdalás nélkül ráaggathatjuk.

Telt testű, tengermély karakterű, csak a pincénél kapható tétel. 4500 forintért.

10/11

Domaine Edegger - Georg 2012

Cabernet sauvignon és merlot fajtákból álló cuvée a Georg, ami palackozás előtt 10 hónapig érlelődött barrique-hordókban. Illata érett hangulatú, gyümölcshangsúlyos; a fűszeres aromák szépen megbújnak a háttérben. Ízében főként piros bogyós jegyeket fedezni fel. Tanninja szintén érettségről tanúskodik; bársonyos érzetű a korty. Kikezdhetetlen szerkezeti egyensúlyt mutat, hosszú lecsengésében pedig egy kellemes, sós ásványosságra lehetünk figyelmesek. Sokáig eltartható, de már most nagy-nagy élvezeti értékkel bíró bor, amely közelíti a 90 pontos álomhatárt.

Akár vadételhez, akár liba- vagy kacsasülthöz választjuk a Georg 2012-t, tökéletes élményben lesz részünk.

11/11

Villa Tolnay - Névtelen Cuvée 2008

Egy tízes összeállításba mindig kell a "plusz egy bor". Szigorúan szubjektív alapon (nem mintha fentebb ne szubjektivitásról beszélnénk). Meg azért is, mert egyedül a prímszámok, mint a 11, képesek az igazi babonagyilkosságra.

Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon házasítása ez a 2008-as tétel. Miért "Névtelen"? Ez amolyan munkanév volt először. Mikor a borász, Nagy László kóstolgatta ezt a cuvée-t kollégáival, elmondása szerint semmi használható fantázianév nem jutott eszükbe, ezért aznapra keresztet vetettek rá, s nemes egyszerűséggel ráírták a hordóra: "ez még névtelen".  Nagy úr, mire másnap feleszmélt erdei gyümölcsös, étcsokoládés, tengeri sós álmából, már szaladt is a pincébe papucsban, köntösben: "hogyha a Jóisten a Balaton vizét merlot-vörösre is festi, ennek a bornak a neve az lesz, hogy Névtelen". Mert minden, ami fontos, név nélküli; minden, ami lényeges nem megnevezhető. Mert a név csak úgynevezett címke, és a címke sajnos determinál. Ugyanakkor az, ami túl van minden műfaji határon, nem megnevezhető és nem felcímkézhető. Mert egyedi és hasonlíthatatlan. Tehát névtelen.

Van egy akció a pincénél: 3750 forint helyett most 2000-ért juthatunk hozzá ehhez a tételhez. Korlátozott ideig!

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Neked ajánlott

A