Kevesen vették észre, hogy két különböző top 5-ös listát közölt múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a balatoni fagyikról. A legjobb 5-ként rangsorolt fagylaltozó annak az átlaga volt, ki mennyire jó fagyit ad, és hogyan felel meg a különböző előírásoknak. Mivel a vizsgálat azt mutatta, hogy senki nem árul egészségre ártalmas vagy életveszélyes kórokozót tartalmazó fagylaltot, mi abból a listából indultunk ki, hogy ízre melyik fagyit szerették legjobban az ellenőrök, és hozzáadunk néhányat, amelyekre szintén érdemes odafigyelni.

1/7

1. Várkávézó - Szigliget

A NÉBIH második, csak a vizsgálatról szóló, részletes excel táblában elérhető rangsorában a Várkávézó lett a top1, és ezzel egyáltalán nem akarunk vitatkozni. Egy fiatal srác vezeti az üzletet, aki hajnali 5-kor kezd, és egészen késő estig viszi az üzletet, és készíti a fagyikat. Gyümölcsfagyiknál az anyag fele gyümölcsből van, ami azt jelenti, hogy, mondjuk, 4 kiló szilvafagyiból 2 kiló csak a színtiszta szilva. Éppen ezért elsősorban szezonális gyümölcsökkel dolgoznak, mostani találmányuk például az, hogy a szilvafagylaltot ringlóval együtt készítik, a őszibarackhoz pedig társítanak nektarint. Mi először ettünk olyat, mintha a világ legjobb gyümölcslekvárjának lefagyasztott verzióját kaptuk volna a tölcsérbe, szóval ezt a nagybetűs fagylaltot tényleg minden rajongónak meg kell kóstolnia.

Különleges fagyi: Bármelyik gyümölcsöst érdemes kipróbálni, de főleg az őszibarackot és a szilvát.
Ár: 250 Ft

2/7

2. Florida Fagylaltozó - Balatonmáriafürdő

A Floridáról már korábban elmondtuk, hogy a déli part talán legjobb versenyzője, és a tavaszi Balaton Fagyija-verseny alatt ti is őket választottátok a közönségdíjas fagylaltozónak. Pálfi Attila és családja a „magyar emberek szájíze” szerint találja ki és készíti el fagyijait, és ez tényleg az a hely, ahol óriási a választék. Általában kb. 30 különböző fagyiból választhattok - az itt várható hosszú sor miatt legalább akad idő dönteni, hogy mit próbáljatok ki.

Különleges fagyi: A tavalyi Balaton fagyiját (Balatoni randevú) ők hozták, az ideit (Napraforgó fagyi) pedig a fotósunk szerint kiemelkedően készítik.
Ár: 210 Ft

3/7

3. Bergmann Cukrászda - Balatonfüred

Ha édességről van szó, Bergmannék már régóta megkerülhetetlenek a Balatonnál. Pár éve az egyik fiú, Ernő vette át a fagylaltszekció vezetését, miután sokat tanult a szüleitől, és elment Olaszországba is megnézni, ők hogyan csinálják ezt a műfajt. Mindegy, melyik Bergmann intézménybe tértek be, náluk egy rekesz gyümölcsfagylalt 30 százaléka lesz friss gyümölcs, és természetesen náluk sem futhattok bele 3-4 napos fagyikba. Inkább a természetes, tiszta ízekre készüljetek, legfeljebb olyan házasításokba vágnak bele, mint a mentás citrom.

Különleges fagyi: A vegán pisztácia amennyire finom, annyira nem könnyű elkészíteni, így ha éppen van náluk a pultban, menjetek rá. A másik kihagyhatatlan: egy idei újdonságuk, a gyömbéres-meggyes cékla.
Ár: 250 Ft

4/7

4. Cappuccino Kávéház - Balatongyörök

A Cappuccino már 25 éve működik, és természetesen ők is helyben készített fagyikkal dolgoznak. Az idei slágerük egy madártej alapú krémes fagyi, amit a hagyomány szerint minden májusban megrendezett györöki palacsintafesztivál tiszteletére készítettek. Érkezésünkkor éppen elfogyott, de ez is mutatja, hogy valószínűleg a györökiek legnagyobb kedvence a málnás rozé-fagyijuk.

Különleges fagyi: Ha épp nem rendeznétek palacsinta fesztivált, ajánljuk a citromos-bodzát és az epres túrót is.
Ár: 180 Ft; cukormentes: 220 Ft

5/7

4. Levendula kézműves Fagylaltozó - Tihany

A tihanyi kirendeltség pontosan ugyanannak a franchise-nak a része, amit nemrég méltattunk a nagytestvérünkön egészséges fagylalt témában. Meglepő lenne, ha pont a levendulamánia otthonában, Tihanyban nem lenne üzletük. Ők a top 5-ös lista egyetlen tagja, akik láncként is fel tudtak kerülni a listára, ami mindenképp kalapemelést érdekel. Ők is szezonális gyümölcsökre esküsznek, augusztusban pl. a sárgadinnye, görögdinnye és az őszibarack kerül előtérbe.

Különleges fagyi: Ha már Tihany, és ha már levendula, nézzétek meg, nekik hogy megy ez a műfaj. Egyébként pedig mindenhol azt tapasztaltuk, hogy a szezonális gyümölcsös megoldások mindenhol mindent visznek.
Ár: 250 Ft

6/7

5. Márton Cukrászda - Balatonlelle

Pár hete írtunk cikket a két híres balatonlellei cukrászdáról, amelyben Márton úr azt hajtogatta, hogy bennük pedig semmi különleges nincs. Erre a NÉBIH vizsgálat és mi is rácáfolunk, mert a fagyijuk legalább annyira jó, amennyire régi recept alapján készítik a krémest. A Márton több mint 30 éve tölti fel minden nyáron a fagylaltos pultot, ezen a téren pedig komolyabb kísérletezőkedv, mint a klasszikus süteményeknél: van itt Főnök kedvence, kétféle Kinder-variáció, de a Lellei álom is felbukkan.

Különleges fagyi: Pont amiket itt felsoroltunk, talán még vegyük hozzá a homoktövist.
Ár: 200 Ft

7/7

Akik kimaradtak a NÉBIH-nél:

Amaretto - Balatonalmádi: Balatonalmádiban a vasútállomáshoz nagyon közel van egy fagyizó, ahol mindig rengeteg fajtából tudtok választani. Ők belemennek a hupikék törpikékes fagyi játékba, de a különösen krémes klasszik gyümölcsfagyikat is megtaláljátok náluk.

Bagaméri Fagylaltozó - Balatonfüred: Füreden legalább annyi a jó fagyizó, mint ahány utcánál használtak térkövet a belvárosban. Ha még bírja a vércukorszintetek, ahhoz is érdemes benézni, "aki a fagylaltját maga méri".

Kedves Cukrászda - Balatonfüred: Sokszor elmondtuk már, hogy Dobai András milyen hiánypótló üzleteket hozott a Blaha Lujza utcába. A szubmediterrán kávéházi érzéshez érkezik egy jó értelemben vett kézműves fagyi Balatonszőlősről hozzájuk. Nincs nagy választék, de ami van, az tényleg kóstolásra érdemes.

Korzó Fagyizó - Balatonfüred: A Kedves gyökeres ellentéte néhány száz méterrel arrébb Füreden, a Zákonyi Ferenc sétányon. Rengeteg fajta, nagyon krémes végeredmény és hatalmas sor, amit érdemes kivárni.