Nyugalom, a meteorológusok által beígért indián nyárban és az azt megillető utolsó rozéfröccsözésben még mi is őrülten bízunk, viszont szeptember derekán a tisztesség már csak-csak megkívánja, hogy a bor mellett a másik archaikus honi italra is felhívjuk a figyelmeteket.

1/5

Somló Spirit Pálinkaház

A Bakony-hegység nyugati lábánál elhelyezkedő Nagy-Somlói borvidék, jóllehet, a Balatontól igencsak odébb található, de ahogy arra már több borajánlónkban felhívtuk a figyelmet: az ország legkisebb területű történelmi borvidéke hivatalosan a Balatoni borrégió szerves része. A 2009-ben Somlóvásárhelyen létrehozott Somló Spirit Pálinkaház a legmodernebb technológiát alkalmazza főzdéjében, fokozott figyelmet fordítva az energiatakarékosságra, és úgy általában a környezetkímélésre.

A Pálinkaház a gyümölcsalapanyagot a Somló-hegyi, illetve a Balaton-felvidéki területekről integrálja. Borvidékről lévén szó, a Somló Spirit a hagyományosan helyi szőlőfajtának számító juhfarkból is készít pálinkát, de termékpalettájuk a birs, a szilva, a fekete cseresznye mellett a vilmoskörte, a kajszibarack, a vadkörte, de az alma és a fekete ribizli főzetét sem nélkülözi. Egy jó tanács: látogatás előtt érdemes ide bejelentkezni.

2/5

Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház

A Badacsonyörsön található Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház egy kis családi manufaktúra, amit Jakab Kati és Molnár Tamás hívott életre nemrégiben. Az építkezést 2011 augusztusában kezdték, 2012 tavaszára pedig már saját prémium kategóriás termékeket tudhattak magukénak. Technológiájuk tökéletesen korszerű; termékeik illat- és ízvilága kifinomultságról, odafigyelésről tanúskodik. Pálinkáik alapanyagát, különös tekintettel a szőlő- és törkölypálinkáikra, a Badacsony környékéről szerzik be; így kéknyelűvel, olaszrizlinggel, muskotállyal, traminivel, hárslevelűvel egyaránt dolgoznak. De kínálatukból természetesen a gyümölcspálinkák sem hiányoznak: földiepret, körtét, almát, birset, földibodzát, sárgabarackot, fekete cseresznyét, szilvát, meggyet, de még sárgadinnyét is találni náluk.

Ha a Reneszánszban járunk, 6 és 12 tételes pálinkakóstolókból választhatunk. Előbbihez (3000 ft/fő) minimum hatan, utóbbi (6700 ft/fő) elindításához pedig legalább heten kell hogy legyünk. Bár a 12-es sor elsőre durván hangozhat, de nyilván mondanunk sem kell, hogy minimális adagokat fogunk kapni, ráadásul szalámit, májpástétomot, csülköt tormával, tojástálat, friss idényzöldségeket és természetesen ásványvizet is. 

3/5

Petendi Pálinkaház

A rendszerváltás után lakosságában megfiatalodott, infrastruktúrájában felfejlődött Vigántpetend a Művészetek Völgye állandó programhelyszínének számít. A Balatontól mintegy 15 km-re fekvő Veszprém megyei községbe azonban nemcsak a július végi fesztiválidőszakban érdemes ellátogatni, hiszen a Rejtő Jenő kultikus figuráit palackjaira tűző Petendi Pálinkaház egész évben várja látogatóit előzetes bejelentkezés alapján kóstolásra, főzdelátogatásra.

Termékeik alkohol-térfogatszázalékuk szerint két csoportra oszlanak: a "Fülig Jimmy"-sorozatban kizárólag 40 fokos, s ennek megfelelően kifejezetten aromatikus, mondhatni könnyedebb pálinkákat - almát, szilvát, cigánymeggyet, Irsai Olivért, sárgabarackot (szimplán és ágyazva is) - találni, míg a 60 fokos "Piszkos Fred" cigánymeggy az erőről, a hordós érlelésből származó szegfűszeges, fahéjas, vaníliás ízekről szól. A szivar tökéletes választás az utóbbi párlat mellé, de ha nem élünk dohánnyal, mézben érlelt dióval, aszalt bogyós gyümölcsökkel kísérletezzünk.

Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy a Petendi Pálinkaház minden egyes termékére ízgaranciát vállal! Ez a következőt jelenti: ha nem ízlett a pálinkájuk, a bontott palack visszavitelével megtérítik a teljes vételárat, homlokráncolás és keresztkérdések nélkül - állítólag.

4/5

Zimek Pálinka Manufaktúra

A 10 éve működő Zimek fennállása óta sok elismerést szerzett mind a hazai, mind a nemzetközi pálinka- és párlatversenyeken. Az alapító-névadó Zimek Roland kezdetektől fogva a magas minőség elérését, fenntartását tűzte a vállalkozás zászlajára, a legszigorúbb minőségi követelményeknek való megfelelést szem előtt tartva. A főzde főként a Balaton környékéről szerzi be pálinkái alapanyagát: almáját, bodzáját, birsét, faszedrét, fekete ribizlijét, földiszedrét, meggyét, málnáját, szilváját, Cserszegi Fűszeresét, Irsai Olivérjét - s a sort még bőséggel lehetne folytatni. A gyümölcs- és törkölypálinkák mellett olyan különlegességeket is készítenek, mint a dió-, a kávé- vagy a sajmeggyvirágpárlat.

A főzdét szakember vezetésével járhatjuk végig, aki elmagyarázza majd nekünk részletesen a különböző munkafázisokat, a kóstolóhelyiségben pedig 4-es, 6-os, 12-es és - kapaszkodjunk meg - 18+-os sorokra is benevezhetünk, 4-től 40 főig. Egyszerű korcsolyák, illetve hidegtál jár a kóstolókhoz.

5/5

Csalló Pálinka Manufaktúra

Balatonalmádi határában, Vödörvölgyben épült fel a Csalló Pálinka Manufaktúra, zöldmezős beruházásként, kezdetekben bérfőzőként, családi összefogással. Saját termékeiket kis volumenben hozzák forgalomba, de azért Soprontól Budapesten át Gyuláig, országosan több mint húsz vendéglátóhelyen találkozni velük. Ám most nem is ez a lényeg. Hiszen amire buzdítani szeretnénk, hogy ősszel személyesen keressük fel Csallóékat, mert amellett, hogy végigjárhatjuk főzdéjüket s megkóstolhatjuk kiváló, 50 és/vagy 42 fokra iskolázott pálinkáikat, még szalonnát is süthetünk náluk.

És ha van tökéletesen kielégítő, az év minden szakában alkalmazható szabadtéri gasztronómiai művelet, ahol lányok, fiúk - teret engedve amúgy gondosan bújtatott frivolságuknak - lobogó hajjal és önfeledten haraphatják a lédús lila hagymát, hát az a tűz fölött kenyérre izzasztott sós disznózsír praxisa.