Nyugalom, a meteorológusok által beígért indián nyárban és az azt megillető utolsó rozéfröccsözésben még mi is őrülten bízunk, viszont szeptember derekán a tisztesség már csak-csak megkívánja, hogy a bor mellett a másik archaikus honi italra is felhívjuk a figyelmeteket.
A Pálinkaház a gyümölcsalapanyagot a Somló-hegyi, illetve a Balaton-felvidéki területekről integrálja. Borvidékről lévén szó, a Somló Spirit a hagyományosan helyi szőlőfajtának számító juhfarkból is készít pálinkát, de termékpalettájuk a birs, a szilva, a fekete cseresznye mellett a vilmoskörte, a kajszibarack, a vadkörte, de az alma és a fekete ribizli főzetét sem nélkülözi. Egy jó tanács: látogatás előtt érdemes ide bejelentkezni.
2/5
Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház
A Badacsonyörsön található Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház egy kis családi manufaktúra, amit Jakab Kati és Molnár Tamás hívott életre nemrégiben. Az építkezést 2011 augusztusában kezdték, 2012 tavaszára pedig már saját prémium kategóriás termékeket tudhattak magukénak. Technológiájuk tökéletesen korszerű; termékeik illat- és ízvilága kifinomultságról, odafigyelésről tanúskodik. Pálinkáik alapanyagát, különös tekintettel a szőlő- és törkölypálinkáikra, a Badacsony környékéről szerzik be; így kéknyelűvel, olaszrizlinggel, muskotállyal, traminivel, hárslevelűvel egyaránt dolgoznak. De kínálatukból természetesen a gyümölcspálinkák sem hiányoznak: földiepret, körtét, almát, birset, földibodzát, sárgabarackot, fekete cseresznyét, szilvát, meggyet, de még sárgadinnyét is találni náluk.
Ha a Reneszánszban járunk, 6 és 12 tételes pálinkakóstolókból választhatunk. Előbbihez (3000 ft/fő) minimum hatan, utóbbi (6700 ft/fő) elindításához pedig legalább heten kell hogy legyünk. Bár a 12-es sor elsőre durván hangozhat, de nyilván mondanunk sem kell, hogy minimális adagokat fogunk kapni, ráadásul szalámit, májpástétomot, csülköt tormával, tojástálat, friss idényzöldségeket és természetesen ásványvizet is.
3/5
Petendi Pálinkaház
A rendszerváltás után lakosságában megfiatalodott, infrastruktúrájában felfejlődött Vigántpetend a Művészetek Völgye állandó programhelyszínének számít. A Balatontól mintegy 15 km-re fekvő Veszprém megyei községbe azonban nemcsak a július végi fesztiválidőszakban érdemes ellátogatni, hiszen a Rejtő Jenő kultikus figuráit palackjaira tűző Petendi Pálinkaház egész évben várja látogatóit előzetes bejelentkezés alapján kóstolásra, főzdelátogatásra.
Termékeik alkohol-térfogatszázalékuk szerint két csoportra oszlanak: a "Fülig Jimmy"-sorozatban kizárólag 40 fokos, s ennek megfelelően kifejezetten aromatikus, mondhatni könnyedebb pálinkákat - almát, szilvát, cigánymeggyet, Irsai Olivért, sárgabarackot (szimplán és ágyazva is) - találni, míg a 60 fokos "Piszkos Fred" cigánymeggy az erőről, a hordós érlelésből származó szegfűszeges, fahéjas, vaníliás ízekről szól. A szivar tökéletes választás az utóbbi párlat mellé, de ha nem élünk dohánnyal, mézben érlelt dióval, aszalt bogyós gyümölcsökkel kísérletezzünk.
Külön felhívnánk a figyelmet arra, hogy a Petendi Pálinkaház minden egyes termékére ízgaranciát vállal! Ez a következőt jelenti: ha nem ízlett a pálinkájuk, a bontott palack visszavitelével megtérítik a teljes vételárat, homlokráncolás és keresztkérdések nélkül - állítólag.
És ha van tökéletesen kielégítő, az év minden szakában alkalmazható szabadtéri gasztronómiai művelet, ahol lányok, fiúk - teret engedve amúgy gondosan bújtatott frivolságuknak - lobogó hajjal és önfeledten haraphatják a lédús lila hagymát, hát az a tűz fölött kenyérre izzasztott sós disznózsír praxisa.