Sokan esküsznek a Balaton őszi arcára. Amikor már nem kell küzdeni a pokróc helyéért a strandon, és az étteremben sem tart fél napig a kiszolgálás. Egyszóval nincs tülekedés, lehet nyugalomban sétálni a parton, aztán beülni egy finom ebédre valahová. A jó ebédhez készítettük ezt a gyűjtést. A következő balatoni helyek ősszel is várják a vendégeket.

1/10

Söptei Pincészet, Csopak

Nyitva tartás: szeptember 30-ig K-V: 11:00-23:00, elő- és utószezonban CS-V: 12:00-21:00

A csopaki Söptei Pincészet nem csak gyümölcsös ízű borairól, de szezonális alapanyagokból készített ételeket kínáló, családias hangulatú étterméről is ismert. Bár a rossz idő beálltával a panoráma teraszról valószínűleg be kell húzódnunk a kisebb belső terembe, a náluk megszokott finom ízek azért nem fognak változni.

2/10

Karolina Fűszerkertje, Tihany

Nyitva tartás: H-V 10:00-21:00

A tihanyi Echo Residence étterme, a Karolina Fűszerkertje elsősorban teraszának panorámájával csábító lehetőség. De folyamatosan változó, szezonális étlapjukért is érdemes felkeresni őket, mert olyan gasztronómiai randevúkra invitálnak, mint a füstölt libamell találkozása a fehér csokoládés aszalt szilával.

3/10

Kistücsök, Balatonszemes

Nyitva tartás: H-V 11:00-23:00

A déli part méltán híres gourmet étterme is az egész éves nyitvatartás híve. Régiós ízekkel és friss szezonális fogásokkal várják a vendégeket. Ne lepődjünk meg, náluk még a legegyszerűbb fogásban is találunk plusz egy csavart.

4/10

Baricska csárda, Balatonfüred

Nyitva tartás: Cs-V: 12:00-22:00

A Balatonfüred egyik újhullámos helyeként számon tartott csárda nekünk a magyaros ételekbe csempészett kreatív ötletei miatt az egyik kedvencünk. A lecsót például mediterrán ízekkel fűszerezik, friss házi kenyerüktől és egyáltalán nem nehéz húsaiktól pedig mi is többször elolvadtunk ezen a nyáron.

5/10

Szent Donát Borkúria étterem (Bezárt)

Nyitva tartás: szeptember végéig: H-V 12:00- 23:00, október 1- december 31: V-H 12:00-22:00

A Szent Donát helyén nyílt meg az idei nyár egyik újdonsága.  A tényleg lélegzetelállító balatoni panorámát a hűvösebb napokon üvegfal mögül prezentálják. Igényes bisztrókonyhát visznek, az étlapon például olyan különlegességek szerepelnek, mint a kapros túrógombóccal és narancsos édesköménnyel tálalt harcsafilé.

6/10

Vígmolnár csárda, Csopak

Nyitva tartás: H-V 12:00-22:00  

Aki nem látott még újragondolt balatoni csárdát, annak igazán ajánlunk egy ebédet a Vígmolnárban. Egyszerre nagyon csárdás és nagyon modern belső terében a szemes kályha mellett megférnek a puritán skandináv asztalok és székek. A csárdaétlap hosszúsága pedig az ő esetükben nem megy a minőség rovására.

7/10

Mala Garden, Siófok

Nyitva tartás: H-V 11:00-22:30

A Buddha-szobrokkal díszített hotelétteremben egész évben pirítják a thai tésztát, de az étlapon belefuthatunk mexikói, sőt  magyaros fogásokba is. Külön bónusz, hogy a Mala Garden közvetlenül a vízpartra épült, így télen a biztonságos melegből, üvegen át lehet bámulni a befagyott Balatont.

8/10

Vitorlás étterem, Balatonfüred

Nyitvatartás: H-V  9:00-22:00

Bátran viselhetné a Füred legpatinásabb étterme címet, hiszen az első balatoni vitorlásklub épületében működik, a füredi korzó közepén. Az étlapon a hagyományos magyar konyha mellett pizzák és más olasz ételek is találhatóak. Felső szintjén pedig az idén nyílt Vitorlázeum interaktív vitorlástörténeti kiállítás működik.

9/10

Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy

Nyitvatartás: H-V  11:30- 22:00

A Bíró Lajos sztárséf nevével fémjelzett Bock-hálózat 2014 februárjától a vonyarcvashegyi Helikon Tavernában is működik. A testes Bock-borok és Bock-specialitások mellett a zalai régió ízei is szerepelnek az étlapon.

10/10

Piroska Csárda 

Nyitvatartás: H-V 12:00- 20:00

Ha szeretitek a vaskos csárda étlapot és a hagyományos magyaros ízvilágot, akkor a Piroska Csárdában nem fogtok csalódni. A hagyományos csárdairányt  egy sok díjat magáénak tudható mesterszakács, Nótár László diktálja.