Ilyen időben még a a SZOT-üdülők feltámadásánál is kisebb esély van arra, hogy befagyjon a Balaton. Annak ellenére, hogy korcsolyázni még nem lehet, a Balaton nem zár be: elkezdődtek az adventi vásárok, vörösborral és steak vacsorával várják a Mikulást - szóval minden menetrend szerint zajlik. A téli csendet azért többször is megtörik Veszprémben: először Szabó Balázs Bandája, később pedig a Kiscsillag.

Ünnep

11.30. - 01.06.: Adventi programok a Balaton több pontján

Bizony megérkezett a karácsony előfutára a Balatonra is: megnyitottak a vásárok, forrnak a borok, az alkotóműhelyek pedig felszerelkeztek kézműves alapanyagokkal. A balatoni városok most még fényesebbek és illatosabbak, sok helyen pedig programok is fokozzák az ünnepi hangulatot. Mi is listába szedtük a legígéretesebb eseményeket, melyek között van vitorlás verziósütivásár és halászlékóstolás, valamit Johann Sebastian Bach-dallamok is. Siófokon és Veszprémben is egy teljes hónapon át tart majd az előadásokkal, koncertekkel és kézműves vásárral tűzdelt forgatag, a füredi Vaszary Alkotóműhelyben pedig mindenféle kreatív ajándékokat és dísztárgyakat: hógömböt, karácsonyi papírt készíthetnek a DIY (Do it yourself) mozgalom lelkes képviselői.

12.04-06.: Mikulás-napi programok a Balaton több pontján

Már december 4-én feltűnik a jól ismert piros ruhás, fehér szakállas öregúr a Balaton környékén, és 6-ig marad is. Ez alatt az idő alatt pedig különféle programokon lehet vele találkozni, melyeket csokorba szedtünk. Lesz Mikulás például a keszthelyi Télikertben, akit új étlappal, steak esttel, több, mint tisztességes vacsorával, mindig finom borokkal és Gáspár Laci és az R'n'B All Stars koncertjével ünnepelnek meg.

Laposa Birtok is vendégül látja a Mikulást, sőt egy komplett partyt szervez a tiszteletére, ahol a forralt bor, vacsora és a diós hókifli után Dj Sosemvolt válogatására mehet majd az "Ereszd el a hajamat". A Télapó olyan extrém helyeken is tiszteletét teszi, mint a Lóczy-barlang vagy a Zalakaros Gyógyfürdő. Sőt, sporteseményeken is számíthatunk piros kabátos alakokra: példul az Országos Rallye Bajnokság hagyományos évadzáró futamán, a Mikulás Rallye-n és az alsóörsi Mikulás Futáson.

12.30-31.: Szilveszteri Regatta - Balatonlelle

December 31-én a  BL Bavaria Yachtclubban rendezik meg a III. Szilveszteri Renault Regatta vitorlásversenyt 6 darab egyforma Bavaria 32 Cruiser hajóval. Az eseményre bárki nevezhet, akkor is, ha az illetőnek éppen nincs jogosítványa, hiszen ez esetben biztosítanak mellé kapitányt. A verseny után természetesen bulival zárul az este.

Gasztro

12.05.: Vörös Balaton – Csopak

December 5-én a Mikulás helyett 12 balatoni borász hoz meglepetéseket a csopaki Jásdi Borteraszra, méghozzá vörösborok formájában. Így többek között a Figula, a Homola Pincészet és a Szent Donát Birtok vöröseibe is belekóstolhatunk majd, közben pedig a Chianti Delicate harapnivalóiból válogathatunk. Mások ugyanannyira gondolták azt, hogy ez nagy szám lesz, mert Jásdiék mai posztja alapján minden jegy elkelt. A Márga Bisztróban ebéddel, a Horváth Házban vacsorával várják a vendégeket, utána pedig jöhet az afterparty. Ennek a helyszíne a Kredenc Borbisztró lesz, ahol fellép a Gyps 'n Rips SwingBand.

12.05.: XII. Badacsonytördemici Forraltborfőző-verseny

Vörös színű, és mindig várjuk miatta a telet, de most sem a Mikulásra gondolunk. Nagy valószínűséggel ő is jelen lesz az eseményen, hiszen mégis csak télapózós hétvégéről van szó, de a reflektorfények elsősorban a forralt borra fókuszálnak majd. 12. alkalommal rendezik meg ugyanis a balatoni településen már hagyománynak számító forraltborfőző-versenyt, melyen szakavatottak és teljesen kezdők is ringbe szállhatnak fűszeres receptjeikkel. A körítés persze most is adott lesz: kézműves vásár és előadások egészítik ki a programot.

12.18.: Szentek vacsorája - Csopak

Különleges vacsoraest készülődik a MÁRGA Bisztróban, a karácsonyt megelőző pénteken hat fogás és hat izgalmas bor kerül majd terítékre. Utóbbiról a Szent Tamás Pincészet, a St. Andrea és a Szent Donát Birtok borászai gondoskodnak, az ételek pedig olyan éttermek séfjei által kerülnek tányérra, mint a Gusteau Kulináris Élményműhely, St Andrea Wine&Gourmet Bar és maga a MÁRGA Bisztró.

A vacsora ára 20 000 Ft/fő, asztalt foglalni pedig itt lehet: +36 20 928 1181 vagy info@marga.hu 

Színház

12.04-20.: Jézus Krisztus Szupersztár - Kaposvár

Csiky Gergely Színházban decemberben több alkalommal is műsorra tűzik a nagy népszerűségnek örvendő rockopeát, a Jézus Krisztus Szupersztárt. A passiótörténetet feldolgozó előadásban Tompos Kátya és Nyári Szilvia Mária Magdolnaként énekelnek hatalmasat, mindeközben élő zene kíséri őket. A darab már klasszikus, mindegy, hogy karácsony tájékán vagy nyáron nézzük meg, a lényeg, hogy hiba lenne kihagyni.

12.08.: ExperiDance Production: Én, Leonardo – A fény születése - Veszprém

Az Én, Leonardo – A fény születése című produkció az ExperiDance legújabb, sátánian bonyolult vállalkozása: Leonardóról, a reneszánsz ember archetípusáról, az itáliai polihisztor festőről és tudósról szól. Sok mindent elmondtak és leírtak már róla az évszázadok során, de talán táncprodukció főszereplője még nem volt. A Veszprém Arénában most erre is sor kerül december 8-án, amikor is két órás előadással kápráztatják el a nézőket a tehetséges tánccsapat tagjai.

12.12. és 30.: Dumaszínház - Balatonlelle

Balatonlelle
ebben a hónapban sem kerül le a Dumaszínház csapatának térképéről: decemberben két alkalommal is fellépnek a humoristák, hogy a hideg ellenére se fagyjon senki arcára a mosoly. 12-én  Beliczai Balázs és Szobácsi Gergő stand-upol a BL Bavaria YachtClub-ban, 30-án pedig Felméri Péter és Hajdú Balázs hangol mindenkit  egy vidám szilveszterre.

12.19.: Csajkovszkij - E. T. A. Hoffman: A diótörő és az egérkirály - Kaposvár

December 19-én leesik a hó Kaposváron, legalábbis a Szivárvány Kultúrpalota színpada biztosan fehérbe borul. Ekkor láthatjuk ugyanis A diótörőt, ami most nem a klasszikus, Operaházban is látható módon kerül bemutatásra. Az eredeti  Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel egy emberközelibb formában. Magács László rendezésében egy különleges vizuális keretbe foglalt darab részesei lehetünk, melyben bábinstallációk jelennek meg, és színművészek működnek együtt klasszikus és kortárs táncművészekkel.

Zene

12.09.: Sebestyén Márta adventi koncertje - Keszthely

A keszthelyi Balaton Színházban Sebestyén Márta is segít majd a karácsonyra való hangolódásban. A Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas népdalénekesnő zenésztársaival együtt érkezik, hogy ünnepi légkörrel ajándékozza meg a vendégeket.

12.12.: Csöndkabát - Szabó Balázs Bandája - Veszprém

A veszprémi Hangvilla felvértezte magát a télre, és olyan zenekarok koncertjeinek ad helyszínt decemberben, mint például Szabó Balázs bandája. A Pilinszky-, Szemlér FerencWeöres Sándor-, Grecsó Krisztián-verseket is nagy előszeretettel megzenésítő csapat most egy kicsit csöndesebb, mélázósabb előadással készül.

A hónapban még érkezik egyébként Szekeres Adrienn és a Győri Filharmonikus Zenekar, valamint Zorán is, de egy jótékonysági esten is részt vehetünk.

12.18.: Kiscsillag - Veszprém

Imádjuk az Expresszót, már csak azért is, mert szívesen lát vendégül magyar underground zenekarokat. December 18-án például a Kiscsillag érkezik kockacukrostól, kis óceánostul, 19-én pedig a budapesti Corvintető és A38 hajó partizánja, a Tesco Disco lesz a hangulatfelelős, akinek DJ-felszerelése indie hangzású, olykor ugrálós, olykor nyugis kincseket rejt.