Folytatjuk az Enyém a Balaton! keretében múlt héten elkezdett sorozatunkat, ezúttal borokat teszteltünk. A boros szakírónk kiválasztott hat tavaszi-nyári fröccsözésre készített bort, és a címkéket letakarva a szerkesztőség elé hozta. A borászt, a szőlőfajtát és a szőlő termőhelyét nem ismertük, és szigorúan a saját ízlésünk alapján egytől tízig pontoztuk őket. Ezúttal vakon Badacsonyt hoztuk ki győztesnek, teljesen meglepett minket egy parafa dugó alól támadó zöldveltelini, és azt is megnéztük, mit tud a déli part egyik kedvence. Egy biztos: rossz bort egyáltalán nem ittunk.

Laposa Borbirtok - FRISS 2015

Laposáékat és a FRISS-et aligha kell bárkinek is bemutatni; a borászcsalád egyik „slágerterméke” szinte minden kisboltban, nagyobb áruházban, strandbüfében, borbárban, étteremben kapható. Alapanyaga olaszrizling, a Badacsony és az egész Balaton környékének elsődleges szőlőfajtája. Könnyed, nyáresti beszélgetős fröccsbort éppúgy lehet belőle készíteni, mint évekig a pince mélyén érlelhető nagyágyút.

Ár: 1590 Ft

Teszt:
Vicces, hogy a szerkesztőség Laposáék borával kezdte a kóstolást, és győztesnek is őket hoztuk ki. Ennek annyi magyarázata lehet, hogy ez egy egyszerű, de nagyszerű gyümölcsös bor: volt, aki ananász, más őszibarack jegyeket fedezett fel benne. Azon túl is csak úgy záporoztak a dicsérő jelzők a FRISS-re, hogy ez lett a borválogatás best-buy tétele. Nagyon úgy tűnt, hogy a békés savak hoznak napfényt az esős tavaszba, mert bármelyik borteraszon kibékülnénk azzal, ha ilyen rizling kísérné le az egyelőre esős panorámát.

Pontszám: 8,5

Gilvesy Pincészet - BOHÉM Cuvée 2015

A Szent György-hegy, sőt, az egész magyar borászat egén új csillagként ragyog most fel a Gilvesy Pincészet, amely szűk, mindössze öt tételes szortimentjében egyelőre kivált a sauvignon blanc-ra és a rajnai rizlingre helyezi a fókuszt, és szeretné megmutatni a Szent György-hegy tipikus ásványos jellegét. Ezúttal éppen egy házasítást kóstoltunk, amely a fenti két fajtán túl szürkebarátot és olaszrizlinget is tartalmaz.

Ár: 1950 Ft

Teszt:
A Bohémnél a szerkesztőség leginkább az intenzív savérzetét emelte ki (pozitívumként!), s míg az illatát visszafogottnak, addig az ízét egyszerre találtuk szőlősnek és citrusosnak. A gyümölcsös jegyek egy megosztott harmadik helyet hoztak a teszten, és azt is megbeszéltük, hogy - bár biztosan fröccsnek is remek lehet -, de hígítatlanul, egy halétel mellett is megállná a helyét. Nem kell őrült szakácsati műveletre gondolni: a paprikás lisztben sült keszeg, vagy kárász is bőven megteszi.

Pontszám: 7

Béla és Bandi Pincészet - Rozé 2015

Béla és Bandi nevének hallatán az őket ismerő borfanoknak rögtön két dolog ugrik be: az egyik az összes címkéjükről viccesen visszaköszönő piros traktor, a másik a balatoni nyáresti fröccsözések laza hangulata. Boraik mindegyike – noha az összeset kár rögtön szódával felhúzni – ezt az életérzést kívánja közvetíteni: semmi aggodalmaskodás, cipőt lerúgni, hátradőlni, mosolyogni; minden rendben van, jó most itt, húzódjunk egymáshoz közelebb.

Ár: 1.690 Ft

Teszt:
Utóbbit a teszten elég nehezen, de megálltuk: a cipőnkből nem léptünk ki, de azért olyanokat jegyzeteltünk róla, hogy „hivalkodó”, "buja", meg hogy „csajos”. Volt, aki a „kesernyés”, „grépfrútos” utóízt írta fel, mások pedig dicsérték a bor frissességét, ami ezúttal a tisztes helytállásra volt elég ebben az erős mezőnyben.

Pontszám: 6

Skizo Borház - Rozé 2015

Két rozé került be nálunk a válogatásba, az iménti Béla és Bandi- meg ez a Skizo-bor. A Skizo két fiatal badacsonyi borász koprodukciója, akik a nagyüzemi ipar mellett kezdték el saját kézműves borászatukat, és az utóbbi néhány évben kreatív címkéikkel kifejezetten népszerűek lettek a magyar piacon.

Ár: 1.300 Ft

Teszt:
Az egyik meglepő tesztelői megjegyzés az volt, hogy az illető valami majonézeset enne mellé, aztán pontosította: leginkább „chilis majonéz” mellett tudná elképzelni, kicsit később pedig már a sült hús is felmerült. Így jutottunk el odáig – sűrű visszakóstolások közepette –, hogy talán egy kézműves burger, kis hasábbal és káposztasalátával lenne a legméltóbb ételpárja.

Pontszám: 6,5

Villa Tolnay - Zöldveltelini Tavasz 2015

A neve mindent elárul arról, hogy mire kell számítanunk, miután a palackot kinyitottuk. Megjegyezzük, a sorból a zöldveltelini volt az egyetlen, amelyiket termelője klasszikus módon, azaz parafadugóval zárta le. Minden egyéb tétel csavarzáras volt. A Villa Tolnaytól nem idegen a hagyományok őrzése, azzal együtt, hogy a Badacsonyi borvidék egyik legtöbbet kísérletező, újító, más borkultúrák iskoláinak tudását saját gyakorlatába integráló pincét kell bennük tisztelnünk.

Ár: 1.790 Ft

Teszt:
Nem tudjuk, hogy a klasszikus parafadugó volt-e az oka, de ez a bor kifejezetten mást hozott, mint a többi. A tesztelők olyasmiket mondtak róla, hogy "sűrű és olajos”, "izgalmas”, "sós”, "lime-os”, „füstös”. Az ízorgia és a meglepetés ereje végül egészen az ezüstéremig repítette őket a tesztünk során. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Talán pár szelet hajszálvékonyra szelt mangalicasonkát zöld spárgával és buggyantott tojással.

Pontszám: 8

Konyári Pincészet - Lyra Cuvée 2015

A teszt egyetlen déli parti versenyzőjeként nem lehetett kihagyni a nyári fröccsök egyik kedvencét, a muscat ottonel, zenit, sauvignon blanc, gohér, olaszrizling és semillon házasításából készült Konyári Lyrát. A balatonboglári borvidék ismert szereplőiként Konyáriék nagyon értenek a vörösborokhoz, ezért voltunk kíváncsiak, mit kezdenek egy ilyen nyári fehérrel.

Ár: 1.990 Ft

Teszt:
A Lyra igazi aromabomba volt, de a szerkesztőség kicsit sokallta érte az árat. A teszt során a „sárgadinnye”, a „bodza” és a „barack” is elhangzott, mint jelző, de egy megjegyzés érkezett a „buborékos” korty-jelenségre is. A levegőtől elzárt, hűtött, irányított erjesztéssel készített boroknál nem ritka, hogy a palackozáskor egy gondolatnyi szén-dioxidot beléjük lehelnek, ettől a bor szikrázóbbnak, frissebbnek, üdébbnek fog hatni. Itt is erről lehetett szó, és a kis baráti pezsgés a dobogó másik harmadik helyezettje lett a déli part képviselője.

Pontszám: 7

Végeredmény

1. Laposa Borbirtok - FRISS 2015: 8,5 pont
2. Villa Tolnay - Zöldveltelini Tavasz 2015: 8 pont
3. Gilvesy Pincészet - BOHÉM Cuvée 2015: 7 pont
3. Konyári Pincészet - Lyra Cuvée 2015: 7 pont
5. Skizo Borház - Rozé 2015: 6,5 pont
6. Béla és Bandi - Rozé 2015: 6 pont

Az árakat a Bortársaság árlistája alapján adtuk meg.

Ez a cikk a
MasterCard® és a We Love Balaton közös, Enyém a Balaton! kampányának részeként készült el.