Ezen a hétvégén Badacsonyról szól a gasztrotippünk, ami nem kifejezetten csendes hely: a sétány már június elején felveszi az ütemet, és augusztus végéig meg sem áll. Már két hete a Badacsony Bor7 hoz minden este nagyon jó környékbeli borokat és új fellépőket a Balaton partjára, de ez a mostani hétvégén véget ér. Körülnéztünk, merre érdemes indulni a zárókoncertek előtt.

Ahogy azt a felnőtté válás során mindannyian megtanulhattuk, a borkóstolás mennyiségét és hosszát merőben befolyásolja, hogy kellően megágyaztunk-e az alkoholnak. Üres gyomorral pincét látogatni nem érdemes, különben már a rozékóstolásnál elveszíted a fonalat. A MOL Nagyon Balaton Badacsony Bor7 eseményéhez kapcsolódóan megmutatjuk nektek, hol érdemes két kóstolás között kipárnázni magatokat. Közben kicsit keletebbre még mindig tart a Művészetek Völgye, ha Kapolcs környékén táborozol, ezeket a helyeket érdemes végigenned.

1/9

Vacsoratipp: Kishableány

Badacsonytomaj központjában rögtön szembetűnik egy távolról impozáns, szocreál formájú, közelről viszont láthatóan trendin felújított, hosszúkás teraszos épület. Tökéletes példája annak, hogyan lehet úgy újraértelmezni egy ilyen 60-as évekbeli csodát, hogy közben megőrizze eredeti jellegét. A Kishableányban a Laposa testvérpár látta meg a fantáziát, majd riadóztatta Bezerics Danit – akinek már nem egy balatoni helyet sikerült nemzetközi színvonalú konyhával felvérteznie –, hogy ő megtöltse a konyhát csupa adekvát gasztromutatvánnyal. Így lett alapvetés a menüsor kialakításánál a helyi adottságok maximális felhasználása és kiaknázása, a termelői alapanyagokon kívül a tipikus badacsonyi vulkanikus jelleg beemelése az étkekbe is.

A kövön sütött burgereket bazaltsóval ízesítik, a köretként felhasznált burgonyát pedig a keszthelyi egyetem által kikísérletezett és termesztett Hópehelyfajtákból válogatják tányérodra. A tavaly bemutatott Vízikutya mellett most már Manga Laci, a házi pulled pork szendvicsük és a kecskesajttal támadó Big Mekk szendvics is ott van az étlapjukon. Utóbbi különösen azért hiánypótló, mert a Balatonnál még mindig nagyon sokszor vannak bajban a vegetáriánusok, ha unják a rántott sajtot hasábburgonyával.

2/9

Bortipp: Badacsony

Badacsonyban bortippet adni olyan, mint kindertojást vásárolni: bármelyiket is választjuk, mindegyikben van egy kis meglepetés. Most megpróbálunk egy kis rendszert vinni a temérdek kiváló pincészet felsorolásába, és az alapján kettéosztani az ajánlót, hogy ki milyen mélységében ismeri már, vagy szeretné megismerni a borvidéket.

3/9

Badacsony először

Ha még először koptatod a badacsonyi tanúhegyeket, akkor a Laposa-birtok  tökéletes alapot ad a badacsonyi borokkal való megismerkedéshez. Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnöke küldetésének vallja ugyanis, hogy a vulkanikus tájegység különleges borai minél nagyobb körben ismertek és elismertek legyenek. Modern pincészet, és akkor még ne is beszéljünk az óriási díjnyertes borpalettáról és a fantasztikus panorámáról. Hasonlóan látványos panorámát tud a FrissTerasz, amit idén nyitottak Laposáék. Lazább kiülős hely szalmabálákkal és pazar sült kolbásszal, kicsit meg kell érte mászni a Római utat.

Az Örsi-hegyen található Csendes Dűlő Szőlőbirtok panorámájáért szintén megéri felkaptatni a hegyre, 2012-es hárslevelűjét pedig olyannyira imádták a sommelier-k, hogy nem egy budapesti Michelin-csillagos étterem borlapjára felkerült a kínálatba. Két fiatal borász szellemes önkiteljesedése a Skizo Borház, amit nem hétköznapi nevéről, szembetűnő designjáról, roppanósan üde borairól igazán könnyű lesz megjegyezni, és legközelebb már magától értetődően rendelni szinte bármelyik badacsonyi bisztróban. Az SK, azaz saját kézből kikerülő, kis tételes prémiumboraikból pedig tökéletes balatoni szuvenír válhat.

Ha pedig Badacsony központjában kóstolnál néhányat Badacsony legjavából kényelmes székeken, arra ott a nemrég nyílt Pláne Badacsony borterasz, amelyről épp a héten írtunk bővebben.

4/9

Badacsony másodszor

Ha viszont már elég felkészültnek érzed magad, és kifejezetten a kisebb, kevésbé ismert kincsek érdekelnének, jól teszed, ha meglátogatod a Borbély Családi Pincészetet, akik egy különleges szőlőfajtával dolgoznak, a rózsakővel, amelyből évente mindössze 600 palack bor készül.

Beöthy János, a Csobánci Bormanufaktúra borásza pontosan tudja ezt, és különösen nagy gondot fordít a terroir jelleg megtartására, azaz azt vallja, hogy technológia ide vagy oda, a talaj, a talajművelés, az adott évi napfény, de még a tengerszint feletti magasság is ott rejtőzik minden egyes, így egyedi és megismételhetetlen pohár borban. A képletből természetesen a borász sem maradhat ki, akinek vörösborai 18 hónapig pihennek a hordóban, mielőtt az asztalra kerülnek. A Málik Pincét lehengerlő és komplex kéknyelűjéért érdemes felkeresni, de Bakó Ambrus olaszrizlingje nélkül sem szabad innen elindulni. 

5/9

Halas tipp: Oszi bácsi keszegsütödéje

Ha azt mondod, keszeg, mi azt mondjuk, Oszi bácsi. Odamész Szigligetre, ráböksz egy szimpatikus halra, és ő több mint 40 év tapasztalatával megsüti neked. A recept egyszerűnek tűnik: paprikás lisztben forgatott keszeg vagy süllő, jó nagy szelet fehér kenyérrel és dabasi kovászos uborkával. Egy dolgot nem fogsz itt sosem kapni: hekket. A 73 éves bácsi a mai napig hajnalban kel, hogy nagy gonddal, kézzel pucolja a halakat. Amit ő tud a halakról, azt érdemes megkóstolni.

6/9

Vendéglőtipp: Borbarátok

Van, hogy egy utazás során annyi különlegességet fogyasztunk, amit egyébként nem szoktunk, hogy egyszer csak ellenállhatatlan vágy tör ránk az otthoni ízekre, a nagyi főztjére. Eljön az a pillanat, amikor, ha fizetnének érte, akkor is előbb falnánk be egy nagy tányér marhapörköltet tarhonyával, mint hogy egy francia séf degusztációs menüjét együk végig. Ilyenkor érdemes betérni a Borbarátok vendéglő kerthelyiségébe, ahol olyan fesztelenséggel ebédelhetünk meg a családdal, mintha éppen a nagyi vasárnapi asztalát ülnénk körbe. A vendégszeretet itt nem ismer határokat, a menüsorban és az ízvilágban pedig semmi kiszámíthatatlan újítás, csak a jóleső házias ízek, melyek mellé a tulajdonos család saját pincészete termel díjnyertes badacsonyi borokat.

7/9

Strandételtipp: Kalóz

Ha azt hiszed, hogy egy szuvidálással készített fogást kizárólag ünnepi öltözetben fogyaszthatsz el manapság, óriásit tévedsz! A badacsonytomaji strandon pozitív értelemben úgy elfajult az egyik büfé, hogy a tökéletes íz elérése miatt még ide, a Balaton-partra is képesek voltak elhozni az aromamegőrző vákuumzacskókat. A Kalóz igazából egy újhullámos bisztró strandbüfének álcázva, ahol az egyszerű strandételek jókora adag fantáziával és a legkiválóbb helyi alapanyagokból készülnek. A fish&chips náluk harcsa és krumpli, hamburgerük pedig az északi part egyik legjobb burgere, amit a Hedon sörfőzde kézműves söreivel kísérhetsz le.

8/9

Fagylalttipp: Szigliget Várkávézó

Na, ez a hely akkor is megéri a szigligeti túrát, ha semmilyen vonzódást nem éreztek a középkori romantikus-kardozós történetek iránt. Fel sem kell menni a várhoz, hogy megtaláljátok a komoly látnivalót. Ez egy szép hosszú sor lesz, amely az itteni kávézó fagylaltjához vezet. Nagyon könnyen lehetne itt teljesen átlagos fagyival sok pénzt keresni, de a tulaj maximalista, és olyan minőséget hoz, amiért egészen Olaszországig kéne autózni. A gyümölcsfagylaltnál 4 kg fagyihoz 2 kg friss gyümölcsöt használnak, emiatt ennél gyümölcsösebb fagyit mi még nem találtunk a Balatonnál.

9/9

Kirándulástipp: Folly Arborétum

Ha egy ekkora hegy lábánál jártok, egyáltalán nem nehéz jó túralehetőségeket találni, amikor egy kellemes sétával csapnátok el a teltségérzetet. Az Örsi-hegyen található nemzetközi szinten is elismert, nagy területű buja cédrusligetet közel találjátok a korábban emlegetett Csendes Dűlő Szőlőbirtokhoz. Az arborétumot nemcsak a ritka fafajták miatt különleges: készítenek saját bort, amit az örökzöldek között kortyolgathatsz el.

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.