Van az a pillanat, amikor ott ragadnánk még egy ideig a borok mellett, de a legtöbb helyen a sajt-kolbász tálon kívül mást nem kapunk. Ezzel sincs semmi baj, de néhány pincészetnél nemhogy borkorcsolyákat kapunk, hanem olyan étkeket, amelyek akár egy önálló látogatást is megérnek. 7+1 olyan helyet mértünk be – ezúttal az északi parton –, ahol nemcsak jó borokat kapni, hanem kiváló ételeket is. Szubjektív értékelésünk szerint Csopak vezető szerepét nehéz volna megkérdőjelezni, csak innen még két-három hely beférne egy újabb összeállításba. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez nem toplista.

Márga Bisztró

Csopak fölött, elképesztő panorámájú területen találjuk a Szent Donát Pincészet éttermét, amely a nyitás után szinte berobbant a hazai gasztronómiai köztudatba. Mindez nem véletlen, Endrédi Zoltán séf és csapata egytől egyig kifinomult ételeket küld a tányérokon a konyháról az asztalunkra. Az egyébként szintén gyakran változó állandó étlap mellett a napi ajánlatot egy táblán olvashatjuk.

Érdemes kipróbálni kezdésnek a borjúcarpacciót tokhalas-majonézes vinaigrette-tel, majd folytatásként egy hideg meggylevest túrópudinggal. Főételként mi a borjúrostélyost választottuk lecsóval, zárásként pedig a hely egyik védjegye, a mákos guba érkezett. Mindehhez a Szent Donát borai mellett a környék más pincészeteinek – Figula, Söptei, Jásdi, Petrányi, Homola – tételeit is választhatjuk. A név bisztró, de nem érdemes sietni, csak élvezni a csopaki panorámát. 

Árak: borjúrostélyos lecsóval 4950 forint
Ezért szerettük: szofisztikált konyha, elképesztő panoráma

Kreinbacher Birtok

A 8-as út felől a Somló felé közeledve már messziről feltűnik a birtokközpont magával ragadóan egyedi épülete, amelyről több alkalommal is írtunk korábban. Ekler Dezső építész nemcsak feldolgozóhelyiségek és pezsgőpincék számára teremtett helyet, a komplexum szálláshelyet és egy kitűnő éttermet is magába foglal. A nyitáskor az elsők között teszteltük az ebédmenüt, most visszatértünk, hogy megnézzük, mit tud, hová fejlődött a Toldi József séf által vezetett konyha az elmúlt másfél évben.

Az esti menüsor összesen öt fogást tartalmaz. Kezdésnek hideg előételként padlizsánkrém és diós kenyér, ezután egy kakasleves, meleg előételként pedig hortobágyi ravioli érkezik. Az omlós, szuvidált sertésszűz batátával, kukoricával és áfonyával nemcsak gyönyörű, hanem komplex, harmonikus étel is, amelyben az alapanyagok és a textúrák többféleképpen jelennek meg. Végül túrópuding, eper és bazsalikom zárja a menüt, amely – ahogy minden részlet Kreinbacheréknél – ezúttal is profizmusról árulkodik. 

Árak: főételek 2850–3450 forint, 5 fogásos menüsor 9450 forint
Ezért szerettük: olyan alaposság és profizmus vesz körül a high-tech épületben, hogy egyből otthonosan érzed magad 

Söptei Pincészet

Szőlőtőkék, fügefák és bokrok közt sétálunk fel a csopaki családi pincészet által üzemeltetett étteremhez, amelyről az elmúlt években egyre többet hallani. 1998 óta üzemelnek ezen a helyen, de Söptei Róbert főszakács bevallása szerint sokáig egy „jó balatoni átlagot” hozó, hagyományosabb konyhát vittek. Egy ideig külföldön is dolgozott, Pesten is stázsolt egy ideig, majd úgy döntött, hogy mindezt a tapasztalatot hasznosítja, és egy szénhidrátnak-olajszagnak-közepes alapanyagoknak búcsút intő reformkonyhát gründol, amelyben nagy szerepet kap a hal és a vad, hiszen – mint mondja – „Előttünk a Balaton, mögöttünk a Bakony”. A siker nem maradt el, a lugasok alatt sokszor alig kapni helyet.

Elsőként kacsamájat kérünk hagymalekvárral, ami után egy könnyű főétel, tokhal és karalábévelouté érkezik sült gyökérzöldségekkel, zöldborsóhabbal és arancinivel. Végezetül egy csokitortát választunk a napi kínálatból, és élvezzük a csopaki panorámát.

Árak: főételek 2700–3700 forint között
Ezért szerettük: csak leülni a lugas alá az egyszerű padokra, és élvezni a környék ízeit

Szászi Birtok

A Szent György-hegy lábánál, csodálatos elhelyezkedésű teraszokon találjuk a birtokot. A család több mint 20 éve kezdte el a biogazdálkodást Hegymagason, és példájuk ragadós volt, a környéken többen is így kezdték művelni a szőlőt. A birtokközpont fokozatosan épült ki, a szállás és a vinotéka után 2014-ben nyitották meg az éttermet, illetve ahogy ők nevezik, a viridariumot. Az elnevezés az ókori római hagyományokra utal, a szó az épületen belüli díszkertet, kiképzett belső udvart takarja, ahogyan azt például a balácai egykori villagazdaságban is láthatjuk. A falusi vendégkonyhából mára népszerű étterem lett, ahol egy szokatlan felállásban dolgoznak a séfek. Elsőként Csilla került ide, aki nem profi szakács, „csak” egy jól főző környékbeli asszony, majd hamarosan csatlakozott Írországot is megjárt szakács fia, Roland is, így most ketten dolgoznak a konyhán. A havonta változó étlap mellett a napi ajánlatok közül is választhatunk. 

Az előételekhez érdemes megkóstolni a ház egyik specialitását, a kitűnő szőlőmagőrleményes házi kenyeret, majd rendelni például egy tárkonyos ragulevest, majd magvas salátaágyon érkező fogast, végül egy ír almatortát a napi ajánlatból. A panoráma csodálatos, ahogyan itt fogalmaznak: „Körülvesz minket a terroir.” Nincs más dolgunk, mint élvezni a látványt, a környék alapanyagait és a kitűnő borokat. 

Árak: fogasfilé roston, salátaágyon, pirított magvakkal 3500 forint
Ezért szerettük: csak hagyd, hogy "körülvegyen a terroir"

Ódon Pince

Köveskál és Szentbékkálla között találjuk a szőlőtőkék által körülvett kis birtokot, amelyhez több régi pince is tartozik a Fekete-hegy oldalában. A tulajdonos Tombor István és felesége, Irma már két évtizede él itt, a szerény külsejű, de annál hangulatosabb, kandallót, festett cseréptányérokat, agancsokat és könyvespolcot felvonultató belső térrel rendelkező házban, ahol falusi vendégasztalt is üzemeltetnek. Az ételekhez előre be kell jelentkezni. A tulajdonos Budapestről költözött le, itt készítik boraikat, és élik mindennapjaikat. Náluk nincs szünnap, ide bármikor betérhetünk, majd bőven kóstolhatunk a borokból, de ha kell, István rögtönzött történelemórát is ad a köveskáli borok Árpád-korig visszavezethető múltjáról, miközben Irma, a feleség sürög a konyhában.

A húsleves marhalábszárral olyan, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, a tepsiben készült kacsasült is egyszerű, de annál ízletesebb. Jellemző még náluk a marhapofapörkölt is vargányával, de mivel mindenki ezt kéri, István már szinte unja. Különös humora van, de felesége remek főztjét azért megdicséri: „Mama, ez véletlenül elég jól sikerült.” 

Árak: ételektől függ, de itt pénztárcabarát árakra lehet készülni 
Ezért szerettük: személyes, beszélgetős, ottmaradós, mindez kitűnő házias konyhával

Laposa Borterasz

Sokaknak nem kell bemutatni a Laposa családot, akik évtizedek óta tevékenykednek Badacsonyban. A konyha jelenleg átalakuláson megy keresztül: főként borkorcsolyákat kínáló teraszukat ugyan már tíz éve megnyitották, de mostantól vasárnaponként – rendelésre – immár egy teljes ebédmenüt is elfogyaszthatunk itt. Szilvási Mihály séf összesen hét évig tanult és dolgozott Franciaországban, Michelin-csillagos helyen is, majd idén hazatérve megkezdte az építkezést Laposáéknál, gondosan feltérképezve a beszállítókat, akikhez ha csak lehet, személyesen látogat el. Jellemző alapanyag a borjú, a mangalica, a kacsa és a kakas, de hallal nem nagyon foglalkoznak.

A gourmet ízelítő hidegtálon a friss kenyér mellett borsos vastagkolbászt, paprikás csemegekolbászt, vászolyi Balaton sajtot, Kalla Roland tehénsajtját, tökmagos ordakrémet, camembert-t, füstölt sonkát, karajt, sertéspástétomot és friss zöldségeket találunk. A választék szűk és minőségi, de ez a rendszer egyben nagy szabadságot ad a séfnek, hogy magas szintű konyhát vigyen.

Árak: vasárnapi 3 fogásos ebéd 4900 forint
Ezért szerettük: badacsonyi panoráma, egyszerű, de remekül válogatott gourmet ízelítők

Istvándy Birtok

Az előző családhoz hasonlóan őket is sokan ismerik a környéken, a Káptalantóti közelében található teraszuk pedig a legszebbek közé tartozik az egész Balaton körül. Az idei évtől két részre osztható a birtok, a lenti, bringás „közönségkedvenc” piknikbárban többek között focacciát, pástétomokat és zsíros kenyeret kaphatunk a frissítők mellé, a fenti, melegkonyhás részben pedig a napi ajánlatból választhatunk – a szezonon kívül csak hétvégén, és így is érdemes asztalt foglalni. A borok, a házi szőlőlevek, a saját birtokról származó szürke marha és mangalica, valamint a csodás panoráma ugyanis sokakat vonz. Az Istvándy Csilla által vezetett, idén Magos Zoltán séffel kiegészült konyha heti 2-2 ajánlatot kínál a vendégeknek.

Elsőként libamájpástétomot kérünk, amit egy frissítő tökleves követ, benne kaporral, kis grillsajttal. A főételek közül kitűnő a polentával kínált, vörösborban készült szürkemarha-lapocka, de a mangalicaszűz répakrémmel sem okozhat csalódást. Végezetül megkóstoljuk az idei év egyik slágerét, a mákos gubát is, ami méltó lezárása a menünek. Utóbbi létezik diós és kakaós verzióban is. 

Árak: főételek 3900 forint körül
Ezért szerettük: a saját szürkemarhából és mangalicából készült ételekkel nehéz fölvenni a versenyt

+1 Gilvesy Pincészet

Hegymagas környéke az egyik kedvenc feltörekvő régiónk, részben éppen a helyi borászok miatt. Közülük Gilvesy Róbert, a Kanadából hazaköltözött magyar származású építész igazi úttörő: először menő, kortárs épületté újított fel egy évek óta elhanyagolt Esterházy-pincét, majd szép lassan felépített egy könnyed, nyári borokat készítő pincészetet. Állandó vendégfogadás nincs, borkóstolásra is előre be kell jelentkezni, de néhány havonta rendeznek egy-egy vacsorát, amelyre még a komoly gasztroarcok is felkapják a fejüket.

Az elv, hogy megterítenek egy nagyon-nagyon hosszú asztalt, hoznak egy különleges séfet, aki egyáltalán nem a megszokott módon áll oda a serpenyő és a fazék mellé, majd a fogások mellé a pincészet borait is bemutatják. A végeredmény mindig az lesz, hogy megismered a körülötted ülő embereket, miközben igazán különleges ételeket kóstolsz, nem mellesleg pedig úgy látod innen a Balatont, ahogyan csak kevés helyről. Egy-egy ilyen vacsora ára végül jóval 10 ezer forint fölött lesz, ami elsőre soknak tűnhet, de itt tényleg különös élményről van szó. Legközelebb szeptember 17-én tartanak ilyen vacsorát, amikor Mara Jermigan kanadai séf érkezik a fiával, Juliannel, aki három évig volt az elismert montreali Toqué! étterem egyik séfje. A vacsora előtt Mara és Julian körbejárják a környékbeli piacokat és termelőket, hogy helyi alapanyagokból főzzenek egy ötfogásos vacsorát. 

Árak: eseménytől függ, változó 
Ezért szerettük: a környezet egyedülálló, a séf személye mindig különleges