A Tagore sétányon múlt vasárnap kezdődött el a mindig hosszú (három hétig tartó) Balatonfüredi Borhetek. Idén 25 pincészet vonult fel összesen 300 borral, de az italokon túl a MOL Nagyon Balaton koncertjei is felrázzák majd a balatonfüredi reformkori városközpontot. Borszakértőnk végigjárta a fabódékat, és összegyűjtött nyolc bort, amelyekben nem fogunk csalódni.

Dobosi Győzőék vallják: az embernek sok esetben szükséges a bor. A Szent Ágostontól kölcsönzött gondolat mögött nagy adag igazság rejtezik – mindenki integrálja ezt az életébe a maga körülményei szerint. A magunk részéről csak annyit kívánunk hozzátenni, hogy Dobosiék bio-ültetvényről szüretelt szőlői, s az abból készült ropogós, fiatalosra hangolt boraik tökéletes hangulatfokozói a nyárnak, de a kínálatból kifejezetten két borra érdemes figyelni. 2016-os Kékfrankos Rozéjuk egy könnyed, főként epres ízérzetű ital, 2016-os Olaszrizlingjük pedig leginkább trópusi gyümölcsös aromákban bővelkedik.

2/8

Figula Pincészet – Sárgamuskotály és Chardonnay

A Figula Pincészet betonbiztos kiállítója a Balatonfüredi Borheteknek, és bár olaszrizling válogatásuk minden rendes borkedvelőnek a receptre felírandó kategória, mi most mégis két könnyebb, kvázi nyáriasabb borukra hívnánk fel a figyelmet. 2016-os sárgamuskotályuk intenzív aromájú, hosszú lecsengésű – és ha borból kéne parfümöt készíteni, nos, ahhoz bizonyára e szőlőfajtát vennék a mesterek alapul. A Chardonnay ennél decensebb illatú, ízében almás-barackos jegyekkel örvendeztető, savasabb, feszesebb, mondjuk így: férfiasabb tétel.

3/8

Gyukli Pince – Sauvignon Blanc és Gyusecco

Gyukli Krisztián feltörekvő, ígéretes borásza a Balatonfüredi Borvidéknek. Gyakorlatilag minden hangszeren játszik: könnyed, reduktív fehérborok, közepesen telt oxidatív fehérborok, barrikban pihentett vörösborok. De mivel nyár van, mi az alacsony alkoholszázalék és a minél gyümölcsösebb illat- és ízjegyek irányába vinnénk mindenkit, így ezúttal Krisztián bodzás-vágott füves-csalános-szénás sauvignon blanc-jára (bizony, ezen aromákat mind kiérezni a borból), illetve a nagyjából 2 bar nyomással palackozott, Irsai Olivér és kékfrankos házasítású gyöngyözőborára hívnánk fel a figyelmet.

4/8

Hudák Pince – Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling

A Hudák család 1848 óta termel szőlőt és bort a Balatonfüred-Csopaki borvidéken így részvételük nem is kérdéses az immár 85. alkalommal megrendezett borheteken. Idén ők kapták az első faházikót, hiszen a Balatonfüredi Városi Borversenyen 2016-os évjáratú boraikkal elnyerték Az év bortermelője Balatonfüreden címet, olaszrizlingjük pedig finom minerális ízjegyeivel és harmonikus savtartalmával Balatonfüred Város bora lett.

5/8

Lídia Borház – Olaszrizling

Az 1990 óta, Zánkán működő Lívia Borház kiváló termőhelyeken szüreteli szőlőjét, melyet szakmai igényességgel erjeszt borokká a hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve. Noha foglalkoznak ők sokféle fajtával (köztük: szürkebaráttal, zweigelttel, juhfarkkal, kékfrankossal, pinot noirral, merlot-val), zászlós boruk mégis csak az olaszrizling, amelyet a borász, Varga András minden évben háromféle stílusban készít el. Szép játék ezeket végigkóstolni, s felfedezni a – nem is apró – különbségeket ugyanazon szőlőfajta borában.

6/8

Schieszl Borház – Kékfrankos és Sauvignon Blanc

A több mint 100 éves vendéglátói és borkészítési hagyománnyal rendelkező Schieszl Borház szintén állandó résztvevője a rendezvénynek. Konstans minőséget produkáló, letisztult stílusú borászat az övék, amelynek szortimentjéből ezúttal egy könnyű vörösbort és egy gyümölcsös fehéret emelnénk ki. Kékfrankosuk behízelgő aromatikájú, közelebbről meggyes-cseresznyés bor, sauvignon blanc-juk pedig mangós-licsis jegyeket mutató, tartalmas-kellemes ital. Az egyik kedvencünk a rendezvényen!

7/8

Söptei Pince – Chardonnay

A Söptei család szőlő- és bortörténeti múltjának kezdete a filoxéra-vész után, a XIX. század végére tehető. Ezt követően kisebb-nagyobb akadályokat leküzdve, mai formájában 1997-ben jött létre a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát egybefogó Söptei Pince. A náluk kapható Chardonnay – talán nem túlzás azt mondani – az ország egyik legszebb tétele a műfajon belül. Nem kérdés, hogy kóstolásra érdemes tétel.

8/8

Zelna Borászat – Farkó-kő Olaszrizling és Csiten Pinot Gris

A Barabás Barna és Lukács Lilla házaspár által működtetett fiatal borászat meglepően hamar vált népszerűvé, dehát Farkó-kő Olaszrizlingjük, illetve Csiten Pinot Gris-jük színvonalát tekintve ez nem is csoda. A Farkó-kő Lilláék legfontosabb dűlője, ahonnan telt ízű, finoman ásványos, hordóban érlelt olaszrizlinget zárnak palackba. A Csiten-dűlő pinot gris-je (szürkebarátja) pedig valamivel filigránabb, légiesebb, de a hordós érlelésnek köszönhetően szintén egy komplex, édes fűszeres borról beszélhetünk.