Ezzel a tíz rozéval azt szeretnénk bizonyítani, hogy egyáltalán nem egy monoton bortípusról van szó.

Ha a rozénak van évszaka, akkor az kétségkívül a nyár. Bár sokan már a novemberi Márton-napon alig férnek a bőrükbe, hogy megkóstolják az új évjáratot, szerintünk a jellemzően könnyed testű, üdítő savú, gyümölcsös, rózsaszínű boroknak ez az évszak áll a legjobban.

1/10

Laposa – Rosé 2017

Laposáék az egyik legismertebb badacsonyi borászcsaládnak számítanak, teraszuk sem véletlenül van ott a legnépszerűbb balatoni Instagram-helyszínek között. Szinte kizárólag fehérboros kínálatukban az egyetlen kivétel ez a kékfrankosból és pinot noirból készített rozé. A könnyed, savakra hangolt, piros bogyós gyümölcsös rozét nem véletlenül ajánlja a borászat sem fröccsalapanyagnak amellett, hogy akár önmagában is jól fogyasztható.  

Ár: 1600 Ft

2/10

Sabar – Kékfrankos Rosé 2017

A Sabar Borház a Káptalantóti határában lévő Sabar-hegyről kapta a nevét, e rozé alapanyaga azonban a Bács-hegy déli fekvésű Feketebács-dűlőjéből származik. Rögtön a pohárba töltés után érdemes neki egy kis időt adni, hogy kinyíljanak a gyümölcsök az illatában. Ezt követően azonban maradéktalanul élvezhetjük ezt az ízgazdag, kerek rozét, amelyik nemcsak laza délutáni borként funkcionál, de kihúzhatjuk vele akár estig is.  

Ár: 1690 Ft

3/10

Pátzay – Rosé 2017

Először a 2017-es évjáratból jelentek meg Pátzay-borok Badacsonyból. A rizling, a chardonnay és a pinot gris mellett jelenleg a rozé a sorozat negyedik darabja. Ez a pinot noirból készített bor az e szőlőfajta rozéira jellemző karakterrel bír. Bár ott vannak benne a cseresznyés asszociációk, de legalább ilyen hangsúlyosak a pikáns, fűszeres zamatok. Ez is az oka annak, hogy leginkább étel mellé párosítanánk, legyen az egy nyári paradicsomos tészta vagy egy caprese.  

Ár: 1585 Ft

4/10

Béla és Bandi – Kékfrankos-Merlot Rosé 2017

A balatonszőlősi pincénél a szőlőben zajló munkákért Fodor András, alias Bandi, a pincéért testvére, Béla felel. Érdekesség, hogy ugyancsak ők készítik a Bortársaság alapító-tulajodonosa, Tálos Attila Gellavilla borait. Ehhez a rozéhoz kékfrankos és merlot szőlőfajtákat használtak, nagyjából egyenlő arányban, hogy egy klasszikus, epret, cseresznyét és meggyet idéző, üde rozét készítsenek, egy pici fűszerességgel.  

Ár: 1790 Ft

5/10

Hertzka – Kékfrankos Rosé 2017

A Hertzka család 2009-ben vásárolta első szőlőjét Balatoncsicsón, amely Balaton-felvidéki településként nem fekszik messze Monoszlótól, Tagyontól, Dörgicsétől vagy akár Kapolcstól. A legtöbb észak-balatoni borásszal ellentétben ők a helyi vörösborokban is látnak fantáziát, a kék szőlő iránti elkötelezettségük érződik ezen a kékfrankos rozén is, ami az egyik kedvencünk volt a sorban. Kifejező, cseresznyés illata rögtön megveszi az embert, és hasonlóan jó élmény a gyümölcsös korty is. Kompakt, jó arányú, kedves rozé.  

Ár: 1700 Ft

6/10

Borbély – Kinnagangon Pinot Noir Rosé 2017

Borbélyék belépő borcsaládjának tagja ez a Kinnagangon nevet viselő rozé. A pinot noirból készített bor az átlagosnál mélyebb színárnyalatú, és a kortyban is van a cseresznyés és epres ízek mellett egy kis tanninérzet. A 2017-es évjáratból tehát a silleres iskolához közelebb álló, tartalmasabb rozét készített a badacsonyi pince, ami így jól párosítható olyan ételekhez is, amelyek kapcsán már a vörösborok is az eszünkbe jutnak, például a kolbászos lecsó vagy a paprikás krumpli.  

Ár: 2000 Ft

7/10

Bujdosó – Mentőöv Rosé 2017

A Bujdosó Pincészet alapborcsaládját Matróz sorozatnak hívják, és minden tagja egy hajózáshoz kapcsolódó kifejezésről kapta a nevét. A Kapitány, a Csomó, a Kormány és az Iránytű fantázianevű borok mellett a Mentőöv nevű rozé is évek óta tagja a csapatnak, amelynek bevételeiből a balatoni vízimentőket is támogatják. A merlot-ból és cabernet sauvignonból készített rozé a könnyedebb iskolához tartozik: ropogós savak, cseresznyés, málnás ízek és élénkség jellemzik.  

Ár: 1200 Ft

8/10

Dobosi – Kékfrankos Rosé 2017

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken dolgozó Dobosi Pincészet hivatalos minősítésnek megfelelő, bio-szőlőművelést és -borkészítést folytat. Kékfrankosból készített rozéjuk markáns karakterű: a határozott savak és a cseresznyés, ribizlis, meggyes ízek mellett fűszeres, herbális asszociációkat is érzünk. Pont annyira rusztikus ez a bor, hogy ez a hangulat remek választássá teszi olyan ételek mellé, mint a töltött padlizsán vagy a bruschetta.  

Ár: 1590 Ft

9/10

Káli Balázs – Cabernet Sauvignon Rosé 2017

A tízes sorunk leginkább underground bora, és egyúttal Balázs első rozéja is. A Szentbékkállához tartozó, bazaltos Fekete-hegyen termett cabernet sauvignon rozét a borász spontán, tartályban erjesztette. Kifejezetten gazdag, meggyet és málnát idéző gyümölcsösség tölti meg az illatot és az ízt, a bor kontúrjai kereknek hatnak. Igazi ízbomba, nem az a kifejezett fröccsalapanyag, inkább érdemes rá odafigyelni.  

Ár: 1690 Ft

10/10

Kreinbacher – Rosé Brut

Rozé ez is, csak éppen egy tradicionális, palackos erjesztésű pezsgő formájában. A somlói pincészet ehhez a pezsgőhöz főként pinot noirt, sokkal kisebb részben furmintot használt, amit 3% kékfrankos vörösborral egészített ki. Ez a gyakorlat rozé pezsgőknél itthon és más országokban is megengedett, de a csendes, azaz nem buborékos boroknál nem. Hála a több mint 15 hónapig tartó érlelésnek az elegáns piros bogyós gyümölcsök mellett finoman már érezhető élesztősség is felbukkan a pohárban.  

Ár: 5300 Ft